Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit äänestivät Sanna Lauslahden eduskuntaan

Jotkut poliitikot keräävät äänensä pieneltä alueelta. HS selvitti, ketkä ovat Uudenmaan "kyläpäälliköt".

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Espoon Ymmerstan koululaisten asiat saivat Sanna Lauslahden lähtemään paikallispolitiikkaan. Sunnuntaina hänet valittiin kolmannelle kaudelleen eduskuntaan.
Espoon Ymmerstan koululaisten asiat saivat Sanna Lauslahden lähtemään paikallispolitiikkaan. Sunnuntaina hänet valittiin kolmannelle kaudelleen eduskuntaan. Kuva: Benjamin Suomela

Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti viittoo ympärilleen Ymmerstanmäellä. Tuolla asuu Kati, tuolla Kirsi ja vähän tuonnempana Timo. Monet Lauslahden vaalikampanjan tukiryhmäläisistä asuvat melkein hänen naapurissaan täällä keskellä Espoota.

Samaa voi sanoa Lauslahden äänestäjistä.

Fakta

Yhden kunnan kansanedustajat

Seuraavat Uudenmaan vaalipiiristä läpi päässeet ehdokkaat keräsivät vaaleissa yli 60 prosenttia kannatuksestaan yhdestä kunnasta:

 Joona Räsänen, Sdp, Lohja 83,3 %

 Sanna Lauslahti, kok, Espoo 71,2 %

 Kai Mykkänen, kok, Espoo 70,3 %

 Antti Lindtman, Sdp, Vantaa, 64,2 %

 Elina Lepomäki, kok, Espoo 61,2 %

Lauslahti selvisi sunnuntaina kolmannelle kaudelleen eduskuntaan pääasiassa espoolaisilla äänillä. Hän keräsi 71 prosenttia kannatuksestaan Espoosta. Omalla Kuurinniitty-Ymmerstan äänestysalueellaan Lauslahti jäi vain kolmen äänen päähän kokoomuksen puheenjohtajasta ja Espoon ääniharavasta Alexander Stubbista.

"Ihmiset tykkäävät äänestää ehdokasta, joka asuu kohtuullisen lähellä. Monet kysyvätkin: 'Mikä on paikkakuntasi?' Se on hirveän tärkeää monille", Lauslahti sanoo.

"Voi sanoa, että naapurit ovat työnantajiani", Lauslahti hymyilee.

Espoo on suuren äänestäjäkuntansa ja viiden kaupunkikeskuksen takia jakautunut alueisiin, joilla on omat suosikkinsa.

Tapiola äänesti uudeksi kansanedustajaksi Kai Mykkäsen (kok). Mykkänen nousi Tapiolassa ja sitä ympäröivillä äänestysalueilla kakkoseksi heti Stubbin jälkeen.

Haukilahden, Westendin ja Nuottaniemen alue äänesti sankoin joukoin Elina Lepomäkeä (kok).

Vantaalla puolestaan ylivoimaiseksi äänikuninkaaksi nousi Antti Lindtman (sd) – Timo Soinin (ps) ja Stubbin edelle.

Yhdeltä alueelta ison osan kannatuksestaan kerääviä ehdokkaita kutsutaan vaalislangissa kyläpäälliköiksi.

Kyläpäälliköiden vastakohtia ovat valtakunnanjulkkikset. Esimerkiksi toimittaja Timo Harakka keräsi läpimenoon riittävät äänet tasaisesti Uudeltamaalta.

Lauslahti nousi oman alueensa edustajaksi, kun hän kiinnostui lasten koulunkäynnin kautta paikallispolitiikasta. Koulusäästöjä vastustaneelle Lauslahdelle on syntynyt hyvä kannattajakunta pelkästään lasten koulutoverien vanhemmista.

Paikallispolitiikasta ponnistavat ehdokkaat ymmärtävät Lauslahden mukaan kuntapalveluiden toiminnan usein paremmin kuin valtakunnallisemmat ehdokkaat. Kotikunnan kansanedustajat ovat myös tarkemmassa syynissä, kun monet äänestäjät asuvat heidän kotikonnuillaan ja tulevat vastaan kaduilla ja kaupoissa.

"Täällä ei pääse vastuuta karkuun", Lauslahti nauraa.

Kaikkein paikallisin läpimenijä Uudeltamaalta oli lohjalainen sosiaalidemokraatti Joona Räsänen. Räsänen keräsi Lohjan vaalipiiristä 4 182 ääntä. Samankokoisesta Hyvinkään piiristä niitä tuli 18.

Vasta 28-vuotiaalle Räsäselle aukesi mahdollisuus eduskuntaan, kun lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen jättäytyi pois eduskunnasta. Lohjan demarit päättivät, että Arkadianmäelle pitää saada Saarisen tilalle lohjalainen, ja tuki keskitettiin Räsäsen taakse.

Räsänen myöntää, että valituksi tuleminen oli koko ajan yhden kortin varassa.

"Se oli mahdollista vain ja ainoastaan niin, että lohjalaiset luottavat", Räsänen sanoo.

Räsäsen mukaan oman seudun ehdokkaiden suosiminen on luontevaa, koska eduskunnan päätöksissä on usein paikallinen ulottuvuus. Hän aikoo edistää läntisen Uudenmaan asioita esimerkiksi teollisuuden rakennemuutoksen ja tulevien rataratkaisujen osalta.

Tuomas Niskakangas HS
Ymmersta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat