Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Helsinki sai kaavoittaa puutaloalueen

KHO hylkäsi Betoniteollisuuden valituksen Honkasuon kaavoituksesta

Kaupunki
 
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Honkasuolle rakennetaan puurakenteiset asunnot 1 600 asukkaalle vuoteen 2020 mennessä.
Honkasuolle rakennetaan puurakenteiset asunnot 1 600 asukkaalle vuoteen 2020 mennessä. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Asemakaavalla saa suitsia myös rakennusten runkomateriaaleja. Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoo tuoreessa päätöksessään, ettei Helsingin kaupunki tehnyt väärin hyväksyessään Malminkartanoon suunnitellun Honkasuon asuinalueen asemakaavan, jonka mukaan kaikkien rakennusten tulee olla puurakenteisia.

Asiasta KHO:hon valittanut Betoniteollisuus ry näkee ratkaisussa ennakkopäätöksen luonnetta. Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila ei pidä päätöstä kovinkaan hyvin perusteltuna eikä perusteluja selkeinä. "Menee munkkilatinan puolelle", Mattila muotoilee.

Puun suosimista on perusteltu muun muassa suotuisilla ympäristövaikutuksilla.

"Meidän mielestämme ei voi kaavamaisesti sanoa, että jokin rakennusmateriaali olisi parempi kuin toinen."

Järkevällä käytöllä niin puusta kuin esimerkiksi kivestä tai betonistakin voi Mattilan mielestä saada ympäristöystävällisen lopputuloksen.

KHO ei kuitenkaan löytänyt perusteita muuttaa hallinto-oikeuden aiempaa päätöstä, jonka mukaan puun käyttöä vaativat asemakaavamääräykset olivat maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia. Rakennustapaa koskevat määräykset eivät siis rajoitu vain rakennusten ulkoasuun.

Mattilalla ei ole mitään sitä vastaan, että Honkasuon rakennuksissa käytettäisiin puuverhoilua. Rungon materiaalin sanelua hän ei kuitenkaan käsitä, koska silloin suunnittelija ei voi valita itse sopivinta vaihtoehtoa kuhunkin kohteeseen.

"Vapaa kilpailu on meidän markkinataloudessamme aika pyhä asia, johon ei pitäisi puuttua muuten kuin hätätapauksessa. Yhteiskunnan innovaatiomoottoria laitetaan tällaisella toiminnalla pienemmille kierroksille."

Puusta voi tehdä jopa kerrostaloja, ja Suomessa on myös vireillä useita puukerrostalohankkeita. Esimerkiksi Vantaan Kivistöön on tulossa Pohjoismaiden suurin puukerrostalo, jossa on lähes 200 asuntoa.

Honkasuolle, Helsingin Malminkartanon ja Vantaan Myyrmäen rajamaille, on tulossa noin 1 600 asukkaan asuinalue.

Asuinalue muodostuu puiston ympärille rakennettavista omakotitaloista, pientaloista ja pienkerrostaloista.

Rakennusten on määrä valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Juho Jokinen HS
Kaarela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat