Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunki on haavoittuva sääolojen muuttuessa

Lasipalatsin aukiolla harjoiteltiin ilmastonmuutoksen tuomiin ääri-ilmiöihin varautumista

Kaupunki
 
Ilmastonmuutos – huono asia
Ilmastonmuutos – huono asia
Myrskytuulessa on hauskaa, kun ei ole tosi kyseessä. Leikin asia sään ääri-ilmiöt eivät kuitenkaan ole. Lasipalatsin aukiolla sai tutustua sekä sään ääri-ilmiöihin että niihin varautumiseen. Toimittaja Pekka Torvinen, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Helpostihan siinä pystyssä pysyy, mutta eteenpäin kävely on vaikeaa.

20 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on vapaaehtoisena kokemuksena hauska, mutta tosipaikan tullen ei enää naurattaisi. Vähän kovemmassa myrskytuulessa kevyt irtaimisto lentelisi kaduilla ja kattotiilet irtoaisivat.

Oikukkaaseen säähän ja siihen varautumiseen oli keskiviikkona mahdollisuus tutustua Helsingin keskustassa Lasipalatsin aukiolla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) järjesti aukiolla ensimmäistä kertaa Urbaanin selviytymisen päivän.

Tarjolla oli muun muassa tuulikone, myrskysimulaattori, pelastuskoiranäytös ja erilaisia tietoiskuja esimerkiksi tulviin varautumisesta.

Sään ääri-ilmiöt lisääntyvät tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos etenee.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kutsunut ilmastonmuutosta tulevien sukupolvien suurimmaksi uhkaksi. Fyysikko Stephen Hawking ja tuhannet ilmastotieteilijät ovat samaa mieltä: ilmaston kohdalla ihmiskunta leikkii hyvin vaarallisilla asioilla.

"Sää muuttuu oikukkaammaksi tulevaisuudessa", sanoo Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksen tutkija Reija Ruuhela.

Samalla niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa asuu vuosi vuodelta yhä suurempi määrä ihmisiä kaupungeissa.

"Sään ääri-ilmiöt eivät sinänsä ole ongelma vaan niiden vaikutus yhteiskuntaan, joka on entistä urbanisoituneempi ja tiiviimmin pakattu", kertoo Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) varautumisjohtaja Karim Peltonen.

Moderni yhteiskunta on entistä haavoittuvampi ja hauraampi tietoliikenne- ja sähköriippuvuuden takia.

"Jos ja kun tapahtuu jotain, missä ihmiset joutuvat omilleen, ennakkovarautumisella on väliä", Peltonen sanoo.

"Asukkaiden on muun muassa tärkeää tietää, että kaduille nousevassa tulvavedessä kahlaaminen voi olla vaarallista", kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen.

Spekin Peltosen mukaan ihmiset voivat odottaa yhteiskunnalta kriisitilanteessa liikoja. "Kriisissä on monesti omillaan."

Viime vuosi oli Suomen mittaushistorian toiseksi lämpimin. 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen taas oli mittaushistorian lämpimin.

Ilmatieteen laitoksen Ruuhelan mukaan helleaallot ovat Suomessa jo merkittävä ilmiö. Sekä heinäkuu 2010 että heinä–elokuu 2014 erottuvat selvinä piikkeinä kuolleisuustilastoissa.

Suomi lämpenee nopeammin kuin muu maailma keskimäärin. Jos maapallon ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytetyksi noin kahteen asteeseen tällä vuosisadalla, Suomen ilmasto lämpenee ennusteiden mukaan nelisen astetta nykyisestä.

Jose Jacome
Urbaanin selviytymisen päivä keräsi Lasipalatsin aukiolle runsaasti ihmisiä oppimaan sään ääri-ilmiöistä ja niiden huomioonotosta.
Urbaanin selviytymisen päivä keräsi Lasipalatsin aukiolle runsaasti ihmisiä oppimaan sään ääri-ilmiöistä ja niiden huomioonotosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat