Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtuutetut haluavat Helsinkiin lisää halpoja vuokra-asuntoja

Moni kaupunginvaltuutettu pelkää, että talous sakkaa kaupungin asuntopulan takia

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Jätkäsaari on Helsingin vilkkain asuinrakennusalue. Alueelle valmistui vuosina 2012–2014 vajaat kaksituhatta asuntoa.
Jätkäsaari on Helsingin vilkkain asuinrakennusalue. Alueelle valmistui vuosina 2012–2014 vajaat kaksituhatta asuntoa. Kuva: Sami Kero HS

Konttiasumista, lisää valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa ja Helsingille oma rakennusliike. Muun muassa nämä keinot nousivat esiin, kun Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona kaupungin asuinrakennustavoitteiden toteutumista – tai pikemminkin toteutumattomuutta.

Helsingin tavoitteena on rakentaa vuosittain 5 500 uutta asuntoa. Viime vuonna valmistui 4 050 asuntoa eli lähes 1 500 vähemmän kuin olisi pitänyt.

Tämä näkyy asuntojen hinnoissa. Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokra oli loka–joulukuussa 17,45 euroa neliöltä.

Helsingissä vuokrataso oli noin viidenneksen korkeampi kuin Espoossa ja Vantaalla sekä 42 prosenttia korkeampi kuin kehyskunnissa.

Useiden valtuutettujen mielestä Helsingin asuntopula ja asumiskustannukset ovat selvä talouskasvun hidaste.

"Näen tässä valtavan kasvun ja tuottavuuden esteen", sanoi Pia Pakarinen (kok).

"Jos haluamme tehdä asumisesta kohtuuhintaista, meidän pitää nostaa tuotantoa runsaasti."

Erityisen ongelmallinen tilanne on valtion tukemissa Ara-vuokra-asunnoissa. Helsingin tavoitteena on, että kaupungissa alkaa vuosittain 1 100 Ara-asunnon rakentaminen. Viime vuonna tavoitteesta jäätiin kauas, sillä Helsingissä alettiin rakentaa vain 99:ää Ara-asuntoa.

Skp:n Yrjö Hakasen mielestä Helsinkiin saadaan lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja vain kasvattamalla tuntuvasti Ara-asuntojen rakentamistavoitetta.

"Ara-tuotannon osuus pitää nostaa vähintään puoleen [2 750 asuntoon], jotta saamme vähitellen jonkin tolkun tähän tilanteeseen. Kohtuuhintainen asuntotuotanto ei selvästikään kiinnosta rakennusliikkeitä, kun kovan rahan tuotannosta saa paremman voiton", Hakanen arvioi.

Hakasen mielestä Helsingin kannattaisi perustaa oma rakennusliike asuntotilannetta huojentamaan. Hän uskoi sen parantavan kaupungin työllisyyttäkin.

Hakasen ajatukset eivät saaneet suurta kannatusta. Esimerkiksi vihreiden Tuomas Rantasen mielestä Hakasen ehdotus voisi johtaa alueiden eriarvoistumiseen.

"Yritämme välttää sitä, että Ara-asuntoja tehtäisiin hirveän paljon lisää sellaisille alueille, joissa niitä on jo nyt paljon, koska se tuottaisi alueellista segregaatiota [eriytymistä]."

Sdp:n Tuomo Valokainen esitti, että kaupunki voisi ratkoa akuuteinta asuntopulaa tekemällä konttiasuntoja alueille, joita ei ole kaavoitettu lähiaikoina rakentamiseen. Hän muistutti, että konteista on hyviä kokemuksia esimerkiksi Amsterdamista.

Valokaisen ehdotus ei saanut valtuustossa kannatusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat