Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kokoomusjohtajalle kaksoisrooli – Lasse Männistö ulkoistuksista hyötyvän terveysbisneksen johtoon

Eduskunnan jättänyt Lasse Männistö aloittaa Mehiläisen terveysasemien johtajana

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Lasse Männistö on innoissaan uudesta työstään Mehiläinen-konsernissa. "Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen riippuu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta", Männistö sanoo.
Lasse Männistö on innoissaan uudesta työstään Mehiläinen-konsernissa. "Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen riippuu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta", Männistö sanoo. Kuva: Kari Pullinen

Harvan helsinkiläisen uravalinnat ovat viime aikoina herättäneet yhtä paljon kohua kuin Lasse Männistön (kok).

Männistö, 33, kertoi syksyllä jättävänsä eduskunnan yhden kauden jälkeen. Ilmoitusta edelsi Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajan viransijaisen valintaa koskeva farssi.

"Siirryn toukokuussa Mehiläinen-konserniin terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi. Käytännössä tulen olemaan liiketoimintavastuussa Mehiläisen terveysasemien toiminnasta eri puolilla Suomea."

Männistölle tulee kiinnostava kaksoisrooli. Hän johtaa Mehiläisen terveysasemien ohella Helsingin suurimman puolueen kokoomuksen valtuustoryhmää ja istuu kaupunginhallituksessa.

"On selvää, että jäävään itseni Helsingissä mahdollisista ulkoistuskeskusteluista ja päätöksenteosta. En koe voivani olla millään tavalla mukana tilanteissa, joissa voisi syntyä intressiristiriitoja", Männistö sanoo.

Hän toivoo, ettei uusi työ vaikuta asemaan kuntapolitiikassa, vaikka on varautunut siihen.

"Jos ajankäyttö- tai jääviyskysymykset edellyttävät roolin vaihtumista kuntapolitiikassa, toimin sen mukaan."

Espoossa Mehiläisellä on kaksi kaupungin aiemmin hoitamaa terveysasemaa, Espoontori ja Puolarmetsä. Helsingissä yhtään terveysasemaa ei ole ainakaan toistaiseksi ulkoistettu.

Helsingin vasemmistopiireissä Männistöön on isketty jo aiemmin terveydenhuollon leikkaajan ja yksityistämisintoilijan leimaa. Männistön uuden työn voisi kuvitella lisäävän tällaisia äänenpainoja entisestään.

"Poliittisia linjoja saa aina haastaa – se kuuluu politiikkaan. Toivoisin haastamisen tapahtuvan mielikuvien sijaan faktoilla."

Yksityinen sektori on Männistön mielestä terveyspalveluissa julkisen puolen "välttämätön sparraaja". Sparrausta tarvitaan, sillä toimiala syö jo nyt yli puolet suomalaisten veroeuroista, Männistö sanoo.

Vuonna 2013 sosiaali- ja terveydenhuollon osuus valtion ja kuntien kaltaisten julkisyhteisöjen menoista oli Tilastokeskuksen mukaan 57 prosenttia.

"Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus ratkaistaan sote-sektorin uudistamisella. Väestö ikääntyy ja palvelutarve kasvaa, mutta veroeurojen määrä ei lisäänny. Täällä tehtävät uudistukset ratkaisevat julkisen talouden kestävyyden."

Palo sosiaali- ja terveyssektorin asioihin ajoi Männistön aiemmin kiusalliseen tilanteeseen.

Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) pyydettiin yllättäen hallitukseen viime kesänä.

Männistö haki Rädyn viransijaisuutta. Hänet ehdittiin jo valita tehtävään, mutta hän ei ikinä ottanut sitä vastaan.

Taustalla oli Männistöön ja Rätyyn julkisuudessa liitetty tuolileikki. Jos Männistö olisi saanut eron eduskunnasta, Räty olisi noussut hänen tilalleen. Moni poliitikko paheksui menettelyä – eikä vähiten siksi, että Räty ja Männistö ovat hyviä ystäviä.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) kyseenalaisti julkisesti Männistön eron eduskunnasta. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi kuvion näyttävän "siltä, että asiat oli sovittu salassa".

Nyt kohu on lopullisesti kuopattu, sillä eduskunnan ulkopuolelle sunnuntain vaaleissa jäänyt Räty palaa Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

Männistölle työ olisi ollut "unelmatyö", mutta hän sanoo olevansa yhtä innoissaan päästessään hoitamaan sote-alan tehtäviä yksityisellä sektorilla.

"Mielestäni on todella tärkeää, että politiikassa on mukana myös ihmisiä, joilla on kokemusta työelämästä ja nimenomaan yksityiseltä sektorilta. Muuten yritysmaailma ja poliitikot eivät ymmärrä toistensa toimintalogiikkaa. Mielestäni niin on jo osin käynyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat