Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koripallo kotouttaa maahanmuuttajia vantaalaisessa koulussa

Moni järjestö tarjoaa maahanmuuttajille ilmaisliikuntaa

Kaupunki
 
Kaikki pelaa kaikkien kanssa Hämeenkylän koulussa
Kaikki pelaa kaikkien kanssa Hämeenkylän koulussa
Hämeenkylän koulun oppilaat ovat huomanneet, että tunneilla on helpompaa keskittyä jos välitunnilla pääsee pomputtamaan palloa. Toimittaja: Kaisu Moilanen HS, kuvaus: Rio Gandara HS, leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Koripallot lentävät ilman halki Hämeenkylän koulun liikuntasalissa. Yhdeksättä luokkaa käyvä Christiana Nemtanu heittää pallon kohti koria. Nimo Ahmed ja Subaido Ali odottavat vuoroaan, vaikka Ali pelaisikin mieluummin sählyä ja Ahmed jalkapalloa.

"Jaksaa paljon paremmin tunnilla, kun pääsee liikkumaan", Nemtanu sanoo. "Jos on vain kännykällä koko ajan, on tosi vaikea keskittyä opetukseen."

Fakta

Järjestöt liikuttavat maahanmuuttajia

 Fimun ja Liikkukaa-järjestön alla on noin sata pienempää toimijaa, osa vain pääkaupunkiseudulla.

 Liikuntaa on monipuolisesti: perinteisten palloilulajien rinnalla on muun muassa naisten omia uintivuoroja muuten kiinni olevassa uimahallissa.

 Vuonna 2013 Suomessa oli 301 524 maahanmuuttajaa, joista Uudellamaalla asui 162 693 ja Helsingissä 80 610.

Samaan aikaan on meneillään kymmeniä pelejä: sählyä, amerikkalaista jalkapalloa, koripalloa ja jalkapalloa.

Urheilu on yksi lääke maahanmuuttajien kotoutukseen. Nuoret saavat purettua ylimääräistä energiaa ja solmivat samalla uusia ystävyyssuhteita. Ja mikä parasta: urheilua voi harrastaa ilman suomen kielen taitoa.

Liikunnan avulla saadaan koulunpenkkiin sellaisia somalinuoria, joilla on vaikeuksia koulunkäynnissä, sanoo somalijärjestö Sorasod ry:n projektikoordinaattori Idiris Hassan Farah.

Jotta lääke tepsii, sen täytyy olla saatavissa ilmaiseksi ja siellä, missä nuoret ovat, esimerkiksi koulun tiloissa.

Urheiluvälitunti on osa Sorasod ry:n toimintaa. Järjestön työntekijät tulevat koululle kaksi kertaa viikossa valvomaan pelaavia nuoria. Lisäksi Sorasod järjestää somalinuorille iltapäivisin lukupiiriä. Siellä annetaan muun muassa apua läksyjen tekoon.

"Tämä alue on saatu rauhoitettua. Ennen kuin aloitimme, täällä oli paljon rauhattomampaa, pikkurikoksia ja sellaista", Farah kertoo.

Pääkaupunkiseudulla kymmenet erilaiset järjestöt tarjoavat maahanmuuttajille ja muille suomalaisille ilmaista tai hyvin edullista urheilua. Yhteisen toiminnan avulla on tarkoitus päästä puuttumaan syrjäytymisvaarassa olevien nuorten elämään ja tarjota aikuisen seuraa.

Vantaan kaupungin monikulttuurisessa Sporttia kaikille -hankkeessa on mukana yli tuhat asukasta ja valtava määrä lajeja.

"Suosituimmat ovat sisäjalkapallo, sähly, jumppa, uinti, koripallo ja pöytätennis", sanoo projektipäällikkö Marja Auroma.

Rio Gandara HS
Hämeenkylän koulun yhdeksäsluokkalainen Christiana Nemtanu heittää palloa, kun Subaido Ali (vas.) ja Nimo Ahmed (oik.) odottavat omaa vuoroaan. Tyttöjen välitunnit kuluvat usein kännykän ääressä, jos pelejä ei ole tarjolla.
Hämeenkylän koulun yhdeksäsluokkalainen Christiana Nemtanu heittää palloa, kun Subaido Ali (vas.) ja Nimo Ahmed (oik.) odottavat omaa vuoroaan. Tyttöjen välitunnit kuluvat usein kännykän ääressä, jos pelejä ei ole tarjolla.

Osa 1990-luvulla Suomeen muuttaneista somaleista jäi laman vuoksi ilman kunnollista kielikoulutusta ja kotoutusta, kertoo Sorasod ry:n Farah. Nyt se näkyy heidän lapsissaan.

Ei ole ihme, että koulu tuntuu vieraalta paikalta, jos kotona kukaan ei osaa auttaa läksyissä eikä puhu samaa kieltä kuin omat koulukaverit.

Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret alkavat pudota kyydistä jo peruskoulun ensimmäisellä luokalla, Farah kuvailee. Sorasod yrittää kuroa toiminnallaan umpeen kouluttautumattomien, mahdollisesti kieli- ja lukutaidottomien maahanmuuttajaperheiden ja suomalaisen koulujärjestelmän välistä kuilua.

"Kaikille meidän nuorille, jotka kirjoittavat ylioppilaaksi, järjestämme ylioppilasjuhlat", Farah sanoo ripaus ylpeyttä äänessään.

Hussein Abdul (vas.) ja Abdullahi Hassan seuraavat Abdirahman Abdirahmanin heittoa. Pojat pelaavat välitunnilla mielellään.
Hussein Abdul (vas.) ja Abdullahi Hassan seuraavat Abdirahman Abdirahmanin heittoa. Pojat pelaavat välitunnilla mielellään.

Maahanmuuttajien liikuntatoiminta on pelkkien urheiluseurojen tehtävänä pääkaupunkiseudulla vain Espoossa.

"Kaikkein tärkeintä olisi, että osa urheilukentistä jäisi vapaiksi, jotta nuoret saisivat itse vapaasti mennä urheilemaan. Meillä on jo kokeiltu tätä Keski-Espoon urheilukentällä", kertoo Espoon liikuntapäällikkö Markku Sistonen.

Perinteisten suomalaisten urheiluseurojen lukuisat kirjoittamattomat säännöt karsivat harrastajien joukosta osan maahanmuuttajista, sanoo järjestökoordinaattori Sara Hirn Suomen monikulttuurisesta liikuntaliitosta Fimu ry:stä.

"Niissä pitää sitoutua tiukasti harjoitteluun, ja usein odotetaan naisten leipovan otteluihin ja osallistuvan kahvilan pitoon tai makkaranpaistoon. Kaikki tämä voi tuntua hyvin vieraalta."

Lisäksi seurojen perimät maksut ovat monille liian kovia.

16-vuotiaat Abdirahman Abdirahman ja Hussein Abdul potkivat palloa ringissä jalalta toiselle.

"Jos emme ole pelaamassa täällä tai ulkona, istumme ylhäällä ja pelaamme kännykällä", kertoo Khalid Mohamed, 15, ja heittää pallon sukkana sisään.

"Aina välillä opettajat päästävät ennen tunnin loppua pelaamaan. Silloin mennään kaikki porukalla", Nemtanu kertoo.

"On tosi kivaa, kun tutustuu sellaisiinkin, joiden kanssa ei ehkä muuten tulisi oltua, ja voi heittää sarkastista läppää samalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat