Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaisia huolettaa syrjäytyminen – nykypalveluista Espoo saa arvosanan 7,56

Palvelut pelaavat, mutta kyselyn mukaan asukkaita huolettavat syrjäytyminen ja köyhyys

Kaupunki
 

Terveyskeskusten lääkäreille pääsee espoolaisten mielestä nyt selvästi paremmin kuin edellisvuosina. Tuoreen kyselyn mukaan liki puolet espoolaisista on tyytyväisiä lääkäripalveluihin ja yli puolet sairaalapalveluihin.

Tyytyväisten joukko on vuodessa kasvanut merkittävästi samalla, kun Espoo on saanut purettua venähtäneitä hoitojonoja.

Espoolaisvaltuutetut kokoontuivat keskiviikkona puimaan kaupungin palvelujen järjestämistä tulevaisuudessa.

Valtuustoseminaarissa availlaan ensi vuoden talousarvion tekoa, ja tiukassa taloustilanteessa lienee edessä palveluiden keskittäminen viiteen keskukseen.

"Tiukassa talousympäristössä järjestämme palveluita, ja tuleva hallitus on vaikeiden ratkaisujen edessä. Siksi meidän pitää nyt puhua palveluiden järjestämisestä", evästi kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

Puimisen tukena oli Finnish Consultin Groupin toteuttama kysely Espoon palveluiden laadusta. Espoolaiset arvostivat palvelunsa kouluarvosanalla 7,56, kun viiden keskikokoisen verrokkikaupungin tulos oli 7,01.

Kuntalaisten arvioitavina oli 54 palvelua terveysasioista kouluihin ja kulttuuripalveluista toimeentulotukeen.

Espoossa vuodesta 2001 vuosittain tehty kysely näyttää asukkaiden tyytyväisyyden kasvaneen 3,7:ään alun 3,47:stä. Asteikko on 1-5. Helsingin ja Vantaan tuoreimmat vastaavat luvut ovat vuodelta 2012: 3,49 ja 3,40.

Parhaiten toimivat kyselyn mukaan kirjastopalvelut, juomaveden laatu sekä asuinalueen ja yleinen turvallisuus. Julkiseen liikenteeseen tyytyväisiä on kolme neljästä vastaajasta.

Parannettavaakin on. Osaa espoolaisista köyhyys ja työhuolet vaivaavat merkittävästi. Enemmän kuin joka kymmenes vastaaja kertoo tinkineensä rahapulan takia lääkkeistä tai muusta terveydenhuollosta.

Liki joka viides vastaaja ilmoitti ongelmaksi työttömyyden. Samalla enemmän kuin joka viides kärsi liiasta työmäärästä.

Syrjäytymisen ehkäisyssä Espoo on onnistunut vastaajista vain 16 prosentin mielestä, eikä väestöryhmien välisten suhteiden parantaminenkaan tyydytä.

Tyytymättömimpiä espoolaiset ovat vähiten itseään puolustamaan pystyvien ihmisten asioiden hoitamiseen.

Enitään joka kymmenes vastaaja on tyytyväinen omaishoidon ja toimeentulotuen, sosiaalityön, perheneuvolan, vanhusten asumis- ja laitospalveluiden, vammaispalveluiden ja terveyskeskuksen vuodeosaston tasoon.

Asuntojen, työpaikkojen ja palvelujen sijoittelu on onnistunut hieman yli puolen mielestä.

Vuokra-asunnon saantiin on tyytyväisiä vähän enemmän kuin joka kymmenes. Pientalotontin saaminen on niin hankalaa, että se on onnistunutta vain kuuden prosentin mielestä.

Espoo on velkaantumassa kovaa vauhtia, mihin vaikuttaa erityisesti länsimetroa varten nostettavat lainat. Joka espoolaista kohti oli viime vuonna kaupungin lainaa 1 070 euroa (2013: 812 euroa) ja koko kaupunkikonsernin lainaa 8 251 euroa (2013: 7 222 euroa).

Tämän ovat huomanneet asukkaatkin: tyytyväisyys Espoon taloudenhoitoon on vähentynyt vuodessa 28 prosentista 21:een.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat