Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen kalavieras ui verkkoon

Valokuvaaja Caj Bremer pyydysti Suomenlahdessa harvinaisen turskan

Kaupunki
 
Caj Bremer
Turska jäi Caj Bremerin kalaverkkoon Sipoon vesillä.
Turska jäi Caj Bremerin kalaverkkoon Sipoon vesillä. Kuva: Caj Bremer

Valokuvaajalegenda Caj Bremerin, 86, kalaverkosta löytyi keskiviikkona yllättävä saalis. Tavallisesti merestä nousee Sipoon Kalkkirannan sisälahdissa lähinnä kuhaa ja ahventa, mutta tällä kertaa Bremer sai kotiinviemisiksi kahden kilon turskan.

Turska on tyypillinen saaliskala Pohjois-Atlantilla, mutta Suomenlahdessa sitä ei esiinny kosolti. Bremerkin muistelee saaneensa edellisen kerran turskan 1980-luvulla.

"Olin ensin vähän monttu auki, että mikä kala se on – tosi harvinainen vieras."

Bremer pohtii, olisiko viime joulukuussa Pohjanmereltä tullut harvinaisen suuri suolapulssi voinut lisätä turskan määrää Etelä-Suomen rannikkovesissä. Suolainen ja hapekas vesi tekee hyvää Itämeren ekosysteemille.

"Tai sitten se oli ainoa turska, joka on eksynyt jostain syystä. Hauskaa, että se eksyi juuri minun verkkooni", Bremer kertoo.

Suolapulssi ei ole syynä turskan uiskentelemiseen Bremerin verkkoon. Erikoistutkija Antti Lappalainen Luonnonvarakeskuksesta sanoo, ettei suolapulssi vielä vaikuta itäisellä Suomenlahdella.

"Se etenee hitaasti ja vaikuttaa vasta noin vuoden kuluttua."

Lappalaisen mukaan turskia osuu verkkoon silloin tällöin.

"Olen itsekin sellaisen joskus saanut. Turskia kyllä liikkuu, mutta harvakseltaan."

Itäisen Suomenlahden turskakanta on hieman elpynyt 1990-luvun alusta, jolloin se oli heikoimmillaan.

"Kalastusta rajoittamalla on onnistuttu siinä, että turskakanta on jollain tapaa elpynyt. Mutta ravinnossa saattaa olla jotain ongelmaa. Tutkimustroolareilla saadut turskat ovat olleet kovin laihoja, joten voi olla, ettei turskan tärkein ravinto, kilohaili, ole liikkunut samoilla paikoilla", Lappalainen tuumii.

Helsingin Sanomiinkin uransa varrella valokuvannut ja taiteen akateemikoksi vuonna 2009 nimitetty Bremer teki heti keskiviikkona turskakeittoa.

"Muistan, että turskaa on pidetty ainakin aikaisemmin roskakalana. Kun keitin keiton, niin ei se roskakalalta maistunut."

Bremer kertoo kalansaaliiden pienentyneen ja vedenlaadun huonontuneen kotikulmillaan takavuosista.

Jos yksittäistä turskaa ei lasketa, Sipoon vesillä ei ole näkynyt merkkejä suolapulssien mahdollisista myönteisistä vaikutuksista.

"En viitsi merivettä maistaakaan, ellei se sitten pompi suuhun itsestään."

Bremer kuvailee itseään enemmän ruokakalastajaksi kuin urheilukalastajaksi. Hänen ennätyskalansa on muutama talvi sitten niin ikään verkoilla saatu 16-kiloinen hauki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat