Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalainen poliitikko tahtoo Tom of Finland -patsaan Helsinkiin

Nuutti Hyttinen haluaa patsaan pystytettäväksi keskustakirjaston edustalle

Kaupunki
 
Esa Syväkuru HS
Tom of Finland -aiheet ovat esillä myös Finlaysonin tuotteissa.
Tom of Finland -aiheet ovat esillä myös Finlaysonin tuotteissa. Kuva: Esa Syväkuru HS

Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Nuutti Hyttinen (ps) ehdottaa tulevan keskustakirjaston edustalle Tom of Finland -patsasta. Hyttinen teki Touko Laaksosen elämäntyön muistamisesta valtuustoaloitteen 11. helmikuuta. 35 muuta valtuutettua lähti mukaan aloitteeseen.

Aloitteessa kerrataan Touko Laaksosen taiteen vaikutus Suomessa ja kansainvälisesti. Lisäksi tuodaan esiin Laaksosen osallistuminen isänmaan puolustamiseen jatkosodassa ja hänelle myönnetty vapaudenristi.

Aloite muistuttaa Helsingin kaupungin taiteen prosenttiperiaatteesta, jonka mukaan "julkista rakennusta tai aluetta suunniteltaessa noin yksi prosentti hankkeen kustannuksista varataan rakennuksen tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen".

Taidemuseon johtokunnan aloitteesta antaman lausunnon mukaan Helsingin kaupunki ei kuitenkaan kustanna henkilömuistomerkkejä. Lisäksi keskustakirjastoon on jo käynnistetty prosenttiperiaatteen mukainen taidehanke. Siksi taidemuseo ei aio olla aloitteessa aktiivinen.

Aloitetta ja taidemuseon lausuntoa käsiteltiin tiistaina kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokouksessa. Lautakunnan lausunnon mukaan keskustakirjaston prosenttihankkeen valmistelua jatketaan taidemuseon kannan mukaisesti.

Hyttinen kertoo, että aloite lähti turhautumisesta MTV Push -tapahtumaan ja Guggenheimin mahdolliseen taidemuseoon.

"Rahaa tuntuu olevan melkein kaikkeen muuhun paitsi suomalaiseen taiteeseen. Haluaisin, että Helsinki tukisi kotimaisia taiteilijoita nykyistä paremmin", Hyttinen sanoo.

Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtajan Tuula Haaviston mukaan Tom of Finland -patsasta olisi vaikea sovittaa Töölönlahden tulevaan ympäristöön. Musiikkitalon edustalla on jo erittäin näyttävä ja dominoiva haukipatsas ( Reijo Hukkasen Laulupuut) ja itse keskustakirjastosta tulee ulkomuodoltaan veistoksellinen.

Haavistollekin oli uusi tieto, että Helsingin kaupunki ei kustanna henkilömuistomerkkejä.

"Se on varmaankin hyvä käytäntö, että semmoisen taakse edellytetään ensin kansalaisten luomaa painetta, ja sitten mietitään."

Aloite etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat