Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herrasmiehet jumppaavat neljästi viikossa

Miehet voimistelevat ani varhain pianomusiikin tahtiin

Kaupunki
 
Terhi Liimu HS
Helsingfors Gymnastikklubbenin senioreiden voimisteluryhmä kokoontuu aamulla kello 7. Ryhmän keski-ikä on noin 70 vuotta.
Helsingfors Gymnastikklubbenin senioreiden voimisteluryhmä kokoontuu aamulla kello 7. Ryhmän keski-ikä on noin 70 vuotta. Kuva: Terhi Liimu HS

Vanhempia miehiä saapuu Helsingin Pienen Roobertinkadun varrella olevalle voimistelusalille tasaisena virtana aamulla ennen seitsemää. Helsingfors Gymnastikklubbenin (HGK) jumpparyhmän keski-ikä lienee seitsemänkympin tienoilla.

Pianomusiikki alkaa soida, ja miehet kävelevät ympäri Gloriahallia. Kaikkia liikkeitä ei ole pakko suorittaa, jos ei pysty. Perjantaina harjoiteltiin lauantain juhlaesitystä.

Ryhmän nimi on Daggdroppar eli Kastepisarat. HGK täyttää tänä vuonna 140 vuotta ja Kastepisarat perustettiin vuonna 1947.

"Me aloitamme aina aikaisin kello 7, ja siinä aina tulee hiki ja se hiki tippuu. Sitä voidaan verrata kastepisaroihin", sanoo ryhmään kuuluva Heikki Alanko.

Perjantaiaamuna salille saapui yli viisikymmentä miestä. Monet heistä ovat olleet mukana jopa puolen vuosisadan ajan. Selkä ei ehkä taivu kuin nuorempana, mutta jokainen voimistelee kykyjensä mukaan. Voimistelua tahdittaa elävä pianomusiikki.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa viikossa. Kastepisaroihin kuuluu noin 400 senioria, joista 170 on aktiivista. Suurin osa heistä on jo eläkkeellä. Kolmen vartin voimistelun jälkeen on aamupalan ja keskustelujen aika.

"Sosiaalinen yhteenkuuluvaisuus, joka tähän seuraan kuuluu, pitää meidät käynnissä", sanoo HGK:n puheenjohtaja Carl-Johan Thodén.

Aamupalapöydässä keskustellaan aamun lehtien aiheista ja parannetaan maailmaa. Myös veneily ja HIFK ovat yleisiä puheenaiheita.

Vaikka seniorien voimistelukerho on ruotsinkielinen, kuuluu siihen myös suomenkielisiä.

"Suomenkieliset jäsenet käyttävät tätä kielikylpynä. Me emme käännä mitään suomeksi, vaan kaikki puhuvat ruotsia", Thodén kertoo.

Vetäjä Monica Schwela-Leinson kertoo ohjanneensa jumppia kymmenen vuotta. Hänen isoisänsä olivat myös HGK:n jäseniä. "Yksinäisyys on monien vanhempien ihmisten ongelma, mutta täällä kaikki pitävät huolta toisistaan ja käyvät vierailulla esimerkiksi sairaalassa, jos joku ryhmästä on sinne joutunut", Schwela-Leinson kertoo.

"Tämä on niin saamarin hieno homma. Jokainen päivä alkaa hyvin, kun aloittaa sen voimistelulla", vuodesta 1989 mukana ollut Alankosanoo. 

   

HGK:n 140-vuotisesitys Kallion urheilutalolla tänään kello 14. Mukana ovat seuran juniorit ja seniorit.

Tomi Peurakoski HS
Kaartinkaupunki

Punavuoren sydämessä yökerhot väistyivät erikoisoluen ja katuruuan tieltä
Punavuoren sydämessä yökerhot väistyivät erikoisoluen ja katuruuan tieltä
Reilu vuosi sitten Roballa oli hyvin moni näyteikkuna tyhjänä. Nyt Roballa ja Fredalla tarjoillaan sushia, käsintehtyä makkaraa ja artesaaniolutta. Mitä seudun heräämisestä uuteen kukoistukseen arvellaan alueen uusimmassa baarissa, joka avaa ovensa Kynsilaukan tilalla toukokuussa? Toimittaja Maija Aalto, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat