Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin päättäjät kauhistuivat – Malmin lentokenttä noussee hallitusneuvotteluihin

Malmin lentokentän säilyttämistä ajavat hallitusohjelmaan keskustan Antti Kaikkonen ja perussuomalaisten Tom Packalén. Vaatimus yllätti Helsingin johdon.

Kaupunki
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Helsinki suunnittelee parhaillaan Malmin kentän paikalle noin 25 000 asukkaan asuinaluetta. Helsingin päättäjät ja virkamiesjohto ihmettelevät kentän säilyttämisvaateita.
Helsinki suunnittelee parhaillaan Malmin kentän paikalle noin 25 000 asukkaan asuinaluetta. Helsingin päättäjät ja virkamiesjohto ihmettelevät kentän säilyttämisvaateita. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Yllätyssuunnitelma vaatia Malmin kentän säilyttämistä ällistytti Helsingin päättäjät ja virkamiesjohdon.

Keskustassa ja perussuomalaisissa on halua nostaa Malmin lentokentän kohtalo asialistalle, jota käsitellään tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Tästä on kyse

 Helsinki haluaa Malmille asuntoja noin 25 000 asukkaalle.

 Valtio päätti viime vuonna vetäytyä Malmilta syksyllä 2016. Kentältä katoavat myös lennonjohto ja Rajavartiolaitoksen tukikohta.

 Kaupunki uskoo asuntoalueen valmistuvan 2020-luvulla.

 Harrastelentäjät sekä monet lähistön asukkaat puolustavat kenttää.

Asiaa ajavat keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen Uudeltamaalta ja perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén Helsingistä.

Malmin kentän tulevan käytön piti olla selvä, kun Helsingin kaupunki ja valtio tekivät viime syksynä sopimuksen. Siinä kaupunki osti valtion omistamat maat ja kentän kiinteistöt.

Itse kiitoratojen alue on ollut jo vuosikymmeniä Helsingin omistuksessa, ja kaupunki antoi aikoinaan maat valtion käyttöön ilman vuokraa.

Helsinki suunnittelee parhaillaan kentän paikalle noin 25 000 asukkaan asuinaluetta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei halua kommentoida, nouseeko asia hallitusneuvotteluihin.

"Keskusta on puolueena ottanut myönteisen kannan Malmin kentän säilyttämiseen", sanovat lentolupakirjan omistava Sipilä ja Helsingistä keskustan ainoaksi kansanedustajaksi valittu Olli Rehn.

"Helsingin piirillä on selvä kanta asiasta", Rehn tähdentää.

Artikkeliin liittyvät

Sipilän mukaan ensin pitää selvittää kentää koskevat sopimukset. "Jos sopimuksia rikotaan, se on huonoa hallintoa", Sipilä korostaa.

Helsingin maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) ihmettelee sitä, tarkoittaako uusi käänne sitä, että valtio ja kaupunki purkavat sopimuksensa, jonka suuri enemmistö Helsingin valtuutetuista on hyväksynyt.

Finavia on jo sopinut lähtevänsä kentältä pois tämän vuosikymmenen lopulla.

"Aikooko valtio pakottaa Finavian lennonjohdon ja muut toiminnat palaamaan takaisin Malmille vai kuka hoitaisi nämä tehtävät?" Sinnemäki kysyy.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) pitää puheita Malmin tulevaisuuden muuttamisesta täysin outoina.

"Päätökset Malmista on jo tehty Helsingin ja valtioneuvoston kesken, ja valtio on päättänyt luopua kentästä."

Eduskunnan jättänyt Osmo Soininvaara (vihr) huomauttaa, että Malmi rakennuksineen on Helsingin omistuksessa. "Mielipiteitä sen käytöstä saa olla, mutta omistaja päättää – ja se, jolla on kaavoitusmonopoli."

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana Soininvaara suostuu kyllä leikkimään ajatuksella Malmin kohtalosta.

"Jos tämä viihdeilmailukenttä koetaan niin arvokkaaksi, niin voihan valtio ostaa alueen. Miljoona kaavoitettua kerrosneliömetriä 600 euron neliöhinnalla tekisi noin 600 miljoonaa", Soininvaara veistelee.

Kaikkonen ja Packalén vertaavat Malmia Tukholman Bromman kenttään, jolle on parinkymmenen minuutin matka kaupungin keskustasta. Samaan aikaan rakennetulla Bromman kentällä on yksi kiitorata käytössä.

"Tarvitsemme ehdottomasti tällaista kansainvälistä porttia, josta ulkomaille suuntautuvat liikelennot voidaan järjestää", sanoo Packalén, joka on myös Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen.

Malmin kenttä on Kaikkosen mukaan kilpailuvaltti, ja hän uskoo, että bisneslentäminen kasvaa tulevaisuudessa. Kentän ympärille voitaisiin kehittää myös ilmailualan digitaalista yritystoimintaa.

Soininvaaran mielestä ehdotettu täyskäännös osoittaa keskustan täydellistä piittaamattomuutta Helsingin asuntotilanteesta. "Toisaalta nehän ovat sanoneet, ettei tänne pidä rakentaa asuntoja, koska muuten tänne muuttaa ihmisiä."

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) ei halua ottaa kantaa koko asiaan.

"En ikävä kyllä halua kommentoida juoruja", hän sanoo.

"Hallitusohjelmaneuvottelut ovat laaja kokonaisuus."

Myös kentän säilyttämistä ajanut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen (kesk) toppuuttelee:

"Hallitusneuvotteluissa käsitellään isoja asioita. Asia on sitä paitsi Helsingin kaupungin käsissä."

Kristian Kere Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Havainnekuva kaupunkipientaloista, joita on suunniteltu Malmin lentokentälle Helsingissä.
Havainnekuva kaupunkipientaloista, joita on suunniteltu Malmin lentokentälle Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat