Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punavuoren sydän elpyi – Kynsilaukan korvaaja tekee itse jopa oluen ja makkaran ravintolan keittiössä

Fredan ja Ison-Roban seutu on nyt täynnä erikoisolutta ja katuruokaa

Kaupunki
 
Punavuoren sydämessä yökerhot väistyivät erikoisoluen ja katuruuan tieltä
Punavuoren sydämessä yökerhot väistyivät erikoisoluen ja katuruuan tieltä
Reilu vuosi sitten Roballa oli hyvin moni näyteikkuna tyhjänä. Nyt Roballa ja Fredalla tarjoillaan sushia, käsintehtyä makkaraa ja artesaaniolutta. Mitä seudun heräämisestä uuteen kukoistukseen arvellaan alueen uusimmassa baarissa, joka avaa ovensa Kynsilaukan tilalla toukokuussa? Toimittaja Maija Aalto, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Ravintola Kynsilaukan vanhalle paikalle aukeaa vapun jälkeen uusi ravintola – tai ehkä pitäisi sanoa ennemmin baari tai kahvila. Uudenmaankadun ja Fredrikinkadun kulmaan kahvi tulee viereisestä pikkupaahtimosta, makkara tehdään omassa keittiössä, kuten myös oma olut.

Toukokuussa avajaisiaan juhliva Il Birrificio kuvaa hyvin henkeä koko korttelissa. Punavuori on tietysti jo pitkään ollut trendikäs ja Freda täynnä muotia ja sisustusta.

Vuosi puolitoista sitten samoilla nurkilla etenkin Isolla Roobertinkadulla eli Isolla-Roballa näytti nykyistä surullisemmalta. Alueen legendaariset yökerhot lopettivat jo aiemmin. Hetken kävelykatu vaikutti likaiselta ja hiljaiselta, tyhjien liiketilojen reunustamalta.

Nyt hiljaisia ikkunoita on harvassa. Remontteja tehdään kadun varressa edelleen, ja jakeluautoja saa väistellä niin kuin ennenkin, mutta sekä Roba että Freda ovat täynnä uutta elämää.

Putiikkien rinnalle on tullut paljon lisää ruokaa ja juomaa, eikä niinkään perinteisiä kapakoita tai ravintoloita. Katuruoka on täällä suosittua. Jo pidempään alueella toimineen Fafa'sin rinnalle on tullut vähitellen uusia toimijoita, Vivo's, Street Gastro, Tortilla House, Istanbul Grilli, Gran Delicato, The Boom Room ja niin edelleen.

Naapurissa Fredrikintorilla aloittaa toukokuun alussa viikonloppuisin kivijalkakauppiaiden ja Punavuoriseuran vetämä antiikki- ja designtori.

Il Birrificion isäntä on Torrefazionesta tuttu Jens Hampf. Hänelle Punavuori on koti, mutta hän tietää muutenkin, miksi juuri täällä kannattaa kokeilla uutta yhdistelmää. Ei enää ole taloudellisesti kannattavaa tehdä pelkkää iltapaikkaa tai lounaskahvilaa, vaan pitäisi tavoittaa asiakkaita ympäri vuorokauden.

Ihmiset kuluttavat esimerkiksi alkoholiin vähemmän rahaa, mutta ovat kiinnostuneita raaka-aineista ja alkuperästä. Konstailla ei silti saisi.

"Tänne ei voi tehdä pöytävarausta. Tavoitellaan enemmän spontaania meininkiä."

Oma panimo tuottaa noin 500 litraa olutta viikossa. Olut todella tehdään ihan vieressä, ravintolan keittiössä, säiliöt näkee asiakaskin. Alkuun tehdään etenkin pintahiivaoluita, aleja. Panimo on pikkuinen, ja olutta myydään vain paikalla. Siksi on helppoa kokeilla uusia reseptejä ja muokata hyväksi havaittuja.

"Halusimme, että panimo on ihan oikeasti täällä. Että emme tee näytiksi jotain muka-panimoa ja olutta oikeasti jossain muualla", selventää panimosta vastaava Sampsa Kotajärvi.

Avajaisia juhlitaan toukokuun alussa, vaikka sitä on vielä remontin keskellä vaikea uskoa. Omaa olutta ei tosin avajaisiin valmistu. Apua saadaan muilta kotimaisilta pienpanimoilta, joiden oluita on tarkoitus muutenkin suosia valikoimissa.

Remontissa kunnioitetaan myös talon pitkää historiaa. Uusi baari jakautuu kolmeen tilaan: valoisaan kahvilaan, teolliseen baariin ja saksalaiseen oluthuoneeseen, jossa kalusteet ovat hyväkuntoisia, mutta aidosti vanhoja.

Terhi Liimu / HS
Punavuoreen Isolle Roobertinkadulle on viime vuonna avattu ruokakauppa Mat.
Punavuoreen Isolle Roobertinkadulle on viime vuonna avattu ruokakauppa Mat.

Terhi Liimu HS
Il Birrificion panimo tuottaa noin 500 litraa olutta viikossa. Ravintolan isäntä on Jens Hampf.
Il Birrificion panimo tuottaa noin 500 litraa olutta viikossa. Ravintolan isäntä on Jens Hampf.

Maija Aalto HS
Punavuori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat