Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänikuningatar Jaana Pelkonen syyttää Helsinkiä autoilun vaikeuttamisesta – "Käytän henkilöautoa, enkä häpeä myöntää sitä"

Helsingin äänimagneetti Jaana Pelkonen ei myönnä haluavansa ministerinsalkkua

Kaupunki
 
Suomen äänikuningatar Jaana Pelkonen kertoo, miten julkisuus on hyödyttänyt häntä poliitikkona
Suomen äänikuningatar Jaana Pelkonen kertoo, miten julkisuus on hyödyttänyt häntä poliitikkona
Suomen toisiksi suosituin kokoomuslainen Jaana Pelkonen ei tunnusta odottavansa ministerinsalkkua. Entinen Tilt-ohjelman juontaja ei ole pelannut videopelejä Super Marion jälkeen. Toimittaja: Joonas Laitinen HS Kuvaus: Benjamin Suomela

Tilt. Tämä on sana, jonka tuntemattomat ihmiset sanovat usein, törmätessään Helsingin tuoreeseen äänikuningattareen, kansanedustaja Jaana Pelkoseen (kok).

"On hauskaa, että olen tehnyt vaikka mitä sen jälkeen, mutta silti minut muistetaan Tilt-tätinä", Pelkonen nauraa.

Pelkonen, 38, juonsi suosittua peliohjelmaa vuodet 1997–2005. Ohjelmasta kertyi tuloja sen verran, ettei hänen tarvinnut nostaa opintotukea tai -lainaa Helsingin yliopistossa suoritettuja viestinnän opintoja varten.

Tiltin jälkeen Pelkonen on ehtinyt tehdä muun muassa politiikkaa. Lahtelaisen työläisperheen tytär liittyi kokoomukseen 2000-luvun alussa.

Benjamin Suomela
Helsingin ja Kallion äänikuningatar Jaana Pelkonen (kok) toivoo Suomen alkoholikulttuuriin täysmuutosta. "Vuonna 2015 Suomi olisi jo valmis siihen, että kaupat ja yökerhot voisivat päättää aukioloistaan itse." Pelkosen mielestä alkoholiasiat pitäisi siirtää työ- ja elinkeinoministeriön hoiviin.
Helsingin ja Kallion äänikuningatar Jaana Pelkonen (kok) toivoo Suomen alkoholikulttuuriin täysmuutosta. "Vuonna 2015 Suomi olisi jo valmis siihen, että kaupat ja yökerhot voisivat päättää aukioloistaan itse." Pelkosen mielestä alkoholiasiat pitäisi siirtää työ- ja elinkeinoministeriön hoiviin.

"Kävin valinnastani keskustelua muun muassa isoisäni kanssa. Hän ihmetteli, että et kai sinä nyt kokoomukseen lähde", Pelkonen kertoo.

Viimeistään viikontakainen sunnuntai osoitti, että valinta oli oikea. Saldona oli lähes 16 000 ääntä ja paikka Helsingin suosituimpana ja Suomen viidenneksi suosituimpana poliitikkona.

Pelkonen nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon vuonna 2008. Vaalimenestys on ollut siitä asti hyvä, mutta silti eduskuntavaalitulos oli myös Pelkoselle pommi.

Nyt Pelkonen seisoo HS:n haastattelua varten tuulisella Hakaniemen torilla Helsingin Kalliossa. Paikka on valittu siksi, että hän oli eduskuntavaaleissa Kallion suosituin poliitikko.

Asetelma on herkullinen, sillä alue tunnetaan pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen vannovien vihreiden ja vasemmistoliittolaisten kannatusalueena. Pelkonen puolestaan on avoimesti yksityisautoilua puolustava kokoomuslainen.

"Käytän henkilöautoa, enkä häpeä myöntää sitä. Helsingissä autoilusta on tehty jo nyt hyvin vaikeaa", Pelkonen sanoo.

Kuka

Jaana Pelkonen

 Syntynyt Lahdessa 27. tammikuuta 1977.

 Valtiotieteiden maisteri.

 Juonsi Suomen Euroviisut vuonna 2007.

 Viestintäministeri Suvi Lindénin (kok) eduskunta-avustajana 2008–2009.

 Nousi Helsingin kaupunginvaltuustoon 2008 ja eduskuntaan 2011.

 Puolue: kokoomus.

"Autoilijoiden syyllistämisen sijaan on tarjottava ekologisempaa autoilua ja mahdollisuutta uudempaan autokantaan. Autoilua ei pitäisi entisestään ainakaan vaikeuttaa, sillä niin me häädämme veronmaksajia vain toisiin kuntiin."

Mutta ajaa Pelkonen paljon asioita, joiden voisi kuvitella kalliolaisiin uppoavan. Niitä ovat muun muassa homojen, lesbojen ja transsukupuolta edustavien oikeudet sekä alkoholipolitiikan sääntelyn vapauttaminen.

Pelkosen mielestä viini pitäisi saada ruokakauppoihin, baarien ja kauppojen pitäisi saada päättää itse aukiolostaan ja alkoholiveroa pitäisi laskea.

"En tiedä, kuinka moni viihtyisi yökerhossa aamukuuteen asti, mutta valtion tehtävä ei varmasti ole päättää siitä."

Hän innostuu, kun keskustelu kääntyy alkoholin verotukseen. Seuraa kiivastahtinen luento Viron viinarallista, matkailu- ja ravintola-alan työllisyysmahdollisuuksista ja alkoholismin aiheuttamista kustannuksista.

"Alkoholipolitiikan tarkoituksena on kerätä valtiolle rahaa ja ehkäistä alkoholin aiheuttamia ongelmia. Koen, että nykypolitiikalla emme saavuta kumpaakaan tavoitetta."

Mutta mitä Suomen toisiksi suosituin kokoomuslainen aikoo suosiollaan tehdä? Hamuaako hän jo esimerkiksi ministerinsalkkua?

"Ministereitä ei jaeta äänimäärän perusteella. Kaikki tietävät, että Suomi on todella vaikeassa tilanteessa. Se tarkoittaa, että jokainen ministerinsalkku on jaettava tarkkaan harkiten, parhaille ja kykeneville yksilöille."

Hetkinen, pitääkö tämä tulkita niin, ettei vaalien äänikuningatar pidä itseään tarpeeksi pätevänä ministeriksi?

Pelkosen mukaan ei.

"Minusta aiheesta on turha puhua tämän enempää, kun ei vielä edes tiedetä, millainen hallitus on tulossa tai sitä, mitkä puolueet sen muodostavat."

Sen Pelkonen suostuu sanomaan, että hyvä vaalitulos antaa hänelle paukkuja havitella haluamaansa valiokuntapaikkaa. Kansanedustajien työstä valtaosa tehdään juuri valiokunnissa.

Pelkosta kiinnostaisi paikka joko puolustusvaliokunnassa tai ulkoasiainvaliokunnassa.

"Puolustusvaliokunta on minulle ykköstoive. Puolustusasioista on tullut Venäjän ja Ukrainan myötä erityisen ajankohtaisia. Ulkoasiainvaliokunta kiinnostaa myös, mutta sinne meillä on monia konkareita jonossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat