Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puu-Pasilan värikäs elämä väistyi toimistojen tieltä – kuvakooste näyttää menneen idyllin

Tuore kuvateos muistelee 1970-luvun lopulla purettua puutaloaluetta

Kaupunki
 
Eino Heinonen
Kauppias, kansanedustaja ja ralliautoilija Leo I. Mattila esitteli BMW:tään lapsille Hertankadulla keväällä 1950.
Kauppias, kansanedustaja ja ralliautoilija Leo I. Mattila esitteli BMW:tään lapsille Hertankadulla keväällä 1950. Kuva: Eino Heinonen

Nykyisen Länsi-Pasilan alueella oli aikanaan Puu-Pasila. Sen rakentaminen aloitettiin 1890-luvulla. Suurin osa rakennuksista oli valmiina 1900-luvun ensi vuosikymmenellä.

Kari Hakli
Elannon Pasilan-myymälä sijaitsi Hertankatu 15:ssä.
Elannon Pasilan-myymälä sijaitsi Hertankatu 15:ssä.

1970-luvun lopulla alueen järjestelmällinen tuhoaminen alkoi.

Paljon ei Puu-Pasilasta ole enää jäljellä. Vain raamatullisten naisten nimien mukaan nimettyjä katuja ja pari taloa Hertanmäellä: Leankatu, Saarankatu, Ruutinkatu, Magdalenankatu, Eevankatu. . .

Kari Hakli
Hertankadulla kesäkuussa 1971. Pastori Väinö Kantele piti muurari Johan Hildénin talossa (takana) rukoushuonetta.
Hertankadulla kesäkuussa 1971. Pastori Väinö Kantele piti muurari Johan Hildénin talossa (takana) rukoushuonetta.

No, on siellä myös Pasilankatu ja pakanallisperäinen Kyllikinkatukin. Hertankatu sen sijaan on pyyhitty pois nimistöstä.

Ja muistaako kukaan enää, kuka Hertta oli? Tietääkö edes?

Aiemmin kirjat Puutalojen Kallio ja Kallion kaduilla puutalojen aikaan kirjoittanut Jari Auvinen on koonnut kadonneen kyläidyllin muistolle rakentuvan kirjan Puu-Pasila – Idylli rautatien varrella. Ensi keskiviikkona julkaistava kirja on valmistunut yhteistyössä Kallion kulttuuriverkosto -yhdistyksen kanssa.

Kirjassa on runsas kuvitus Signe Branderin ajoista lähtien. Kuvat ovat paljolti peräisin Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Hienoja otoksia on muun muassa Constantin Grünbergiltä, Eino Heinoselta ja Kari Haklilta.

Kari Hakli
Hertankatu 13:ssa sijainneessa Pasilan Lihassa ja Leikkeleessä oli ruuhkaa vuonna 1971.
Hertankatu 13:ssa sijainneessa Pasilan Lihassa ja Leikkeleessä oli ruuhkaa vuonna 1971.

Myös yksityishenkilöiden arkistoista on löytynyt hienoja valokuvia. Ne koukuttavat katsomaan mennyttä elämänmuotoa ja ihailemaan rakennuksia, jollaisia löytyy enää lähinnä Tampereen Pispalasta.

Puu-Pasilan ainutkertaisuus perustui sääntelemättömyyteen. Taloja rakennettiin tonteille oman mielen mukaan ja monesti niistä puutarpeista, joita sattui löytymään. Lopputulos oli kirjava. Kahta samanlaista taloa ei Puu-Pasilassa ollut, kuten Kallion kulttuuriverkoston Juhani Styrman kirjoittaa omassa esipuheessaan.

Kari Hakli
Tyttö Eevankatu 10:n ovella kesäkuussa 1971.
Tyttö Eevankatu 10:n ovella kesäkuussa 1971.

Teollistuvan Helsingin nopea kasvu korotti asuntojen vuokrat 1800-luvun lopulla. Kun keskustan vuokratonttien tarjonta ei vastannut kysyntää, paisunta-alueeksi löydettiin nykyinen Pasila. Rautatie oli vedetty alueen halki vuonna 1862. Se toi Puu-Pasilaan asukkaiksi lähinnä työläisiä, joista monet olivat maalta kotoisin.

On sanottu, että puurakentaminen, vehreät pihat istutuksineen ja ympäröivä luonto pehmensivät kotiutumista kaupunkimaisempaan elämäntyyliin.

Kirjan kuvat ovat paljolti otoksia taloista. Sisätiloja on ikuistettu muun muassa radioliikkeestä, elintarvikemyymälästä, siirtomaatavarakaupasta sekä autokorjaamosta.

Kuvien yksityiskohdat ruokkivat silmää ja hivelevät menneisyydenkaipuisen mieltä. Upea on muun muassa kuva vuodelta 1950, kun pääosin pojista koostuva joukko ei saa silmiään irti kauppias ja rallikuski Leo I. Mattilan BMW 328 -ralliautosta.

Bertel Okkola
Rahastaja asettui kuvaan Puu-Pasilan torilla sinne vuoteen 1952 kulkeneen raitiovaunu 10:n ovella.
Rahastaja asettui kuvaan Puu-Pasilan torilla sinne vuoteen 1952 kulkeneen raitiovaunu 10:n ovella.

Tai kuva, jossa rahastaja on asettunut poseeraamaan univormussaan Pasilan torille liikennöineen raitiovaunu 10:n ovelle.

Tärkeitä ovat myös kuvien ihmiset. Heistä kuvastuu etenkin köyhille työläisalueille tyypillinen kotien ulkopuolella eläminen ja se, mikä välillä tuntui Helsingistä kadonneen, mutta nykyisin on kovasti huudossa: yhteisöllisyys. Toisia autettiin, kun lähes kaikki olivat yhtä köyhiä.

Rio Gandara HS
Länsi-Pasilaa Maistraatinkadun suuntaan vuonna 2015.
Länsi-Pasilaa Maistraatinkadun suuntaan vuonna 2015.

Pasilan esikaupunkialue liitettiin Helsinkiin jo 1912, ja alueelle saatettiin kunnallistekniikka vesijohtoineen, viemäreineen, sähkövaloineen ja rakennettuine katuineen. Mutta silti Puu-Pasilaa tuhosi väliaikaisuus.

Kaupunki ei ohjannut varoja tilapäisenä pitämäänsä asuinalueeseen. Vuoden 1940 jälkeen tonttien vuokra-ajat lyhenivät, eivätkä asukkaat epävarmuuden tilassa sijoittaneet varojaan talojen kunnostamiseen. Rakennukset ränsistyivät.

Puu-Pasilasta ei haluttu pois. Lopulta sieltä kuitenkin oli lähdettävä, niin ihmisten kuin talojenkin. Viimeiset 600 asukasta ajettiin pois, ja alueen purkaminen aloitettiin vuonna 1977. Nykyisen Länsi-Pasilan asemakaava hyväksyttiin 1979.

Ensimmäiset kerrosasuintalot valmistuivat vuonna 1981 ja Länsi-Pasilan jättimäiset toimistorakennukset hieman myöhemmin.

Sitä ennen paikalla olivat käyneet jo puskutraktorit.

Signe Brander
Signe Brander kuvasi lapsia Pasilankadulla vuonna 1912. Taustalla Hertanmäki.
Signe Brander kuvasi lapsia Pasilankadulla vuonna 1912. Taustalla Hertanmäki.

Niin, se Hertta, kuka hän oli?

Pasila rakentui paljolti siellä sijainneiden Böhlen (Böle) ja Fredriksbergin tilojen maille. Fredriksbergin tilan voutina toimi pitkään Carl Pasila, jonka nimeä alettiin käyttää Fredriksbergin mukaan nimetyn rautatieaseman suomenkielisenä vastineena.

Böhlen tilan haltija Julius Wilhelm Kronqvist puolestaan oli ensimmäinen, joka alkoi vuokrata maitaan Puu-Pasilan talonrakentajille. Hertankatu ja Hertanmäki nimettiin hänen tyttärensä Hertha Kronqvistin mukaan.

Böhlen tila siirtyi Helsingin kaupungille 1908, ja suomenkielinen Hertankatu merkittiin asemakaavaehdotukseen 1910. 1970-luvun lopun purkuhuumassa se katosi nimeään myöten.


Lisää historiakuvia
Puu-Pasilasta HS.fi:ssä.


Helsingin kaupunginmuseo
Maistraatinkadun ja Martankadun risteys 1910-luvulla.
Maistraatinkadun ja Martankadun risteys 1910-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat