Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetro maksaa Espoolle yli 600 miljoonaa euroa

Metrohankkeen hinnaksi arvioidaan yhteensä noin miljardi euroa

Kaupunki
 

Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään kulkeva länsimetro tulee maksamaan Espoolle yli 610 miljoonaa euroa. Kaupungille koituvat kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti alkuperäisestä kustannusarviosta.

Vielä vuonna 2007 länsimetron kustannusarvio oli silloisessa hintatasossa hieman yli 710 miljoonaa. Espoon osuus tästä oli noin puolet eli 355 miljoonaa.

Nyt koko metrohankkeen arvioidaan maksavan noin 1 000 miljoonaa euroa.

Hankkeen kustannuksia ovat nostaneet Espoon teknisen toimen johtajan Olavi Loukon mukaan kaavavalitukset, viranomaisten asettamat vaatimukset poikkeustilanteiden varalle ja linjaus, jonka mukaan kaikki sisäänkäynnit on tehtävä esteettömiksi.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee metron kustannuksia maanantaina valtuutettu Kurt Bymanin (ps ja sit) ja 12 muun valtuutetun tekemän valtuustokysymyksen takia. He jättivät helmikuun lopussa kysymyksen, jossa tiedusteltiin metrohankkeen lopullisia kustannuksia Espoolle. Kysyjät halusivat myös tietää, mikä vaikutus metron automatisoinnilla on ollut hintaan.

Loukon vastauksessa todetaan, että metron automatisointipäätös liittyi Helsingin metron asetinlaitteen uusimiseen.

"Vanhan asetinlaitteen varaosahuolto oli päättymässä, ja oli selvää, että asetinlaite on uusittava", Louko vastaa.

Uusi asetinlaite mahdollistaa entistä lyhyemmät vuorovälit.

Kuljettajien ajama metro pystyy ajamaan kahden ja puolen minuutin vuorovälillä, ja vanha laite mahdollisti neljän minuutin vuorovälin. Automaattimetrolla vuoroväli saadaan alle kahteen minuuttiin eli 110 sekuntiin.

Helsingin metron ja länsimetron automatisoinnin piti alkuperäisen sopimuksen mukaan maksaa vajaat 160 miljoonaa euroa. Siemensin myöhemmän tarjouksen mukaan se olisi toteuttanut automatisoinnin 220 miljoonalla.

Siemensin ja Helsingin sopimusneuvottelut automatisoinnista kariutuivat loppuvuonna. Helsingin liikennelaitoksen (HKL) arvion mukaan kuljettajista tulee sille noin 2,3 miljoonan lisäkustannukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat