Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhoja ostoskeskuksia uhkaa purkaminen – repsottavat ja ankeat paikat karkottavat asiakkaat

Korjaaminen tulee kalliiksi, joten tilalle halutaan asuintaloja ja kauppoja. Kirpputorit ja järjestöt voivat menettää tilat.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Ainakin kaksi Soukan ostoskeskuksen rakennusta puretaan metroaseman tieltä. Metro tuo lisää asiakkaita, ja liiketilojen omistajat miettivät, korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta. Dorrit Vainio haluaisi ostarin säilyvän, vaikka iltaisin hän ei halua käydä pubistuneessa paikassa.
Ainakin kaksi Soukan ostoskeskuksen rakennusta puretaan metroaseman tieltä. Metro tuo lisää asiakkaita, ja liiketilojen omistajat miettivät, korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta. Dorrit Vainio haluaisi ostarin säilyvän, vaikka iltaisin hän ei halua käydä pubistuneessa paikassa. Kuva: Kimmo Räisänen

Kymmenissä vanhoissa ostoskeskuksissa on käynnissä iso murros pääkaupunkiseudulla.

"Purkaminen odottaa kymmeniä ostareita, koska niitä ei kannata enää korjata", vastaa ongelman kanssa vuosia painiskellut kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen HOK-Elannosta.

Lähes jokaisessa ostoskeskuksessa on osuuskaupan omistama Alepa tai pieni marketti.

Liike toisensa jälkeen on jo muuttanut pois tai lopettanut. Pubeja ja kirpputoreja on tullut tilalle. Seinän takana kitkuttelee pieni ruokakauppa.

Pahoin rappeutunut Kaivokselan ostari on yksi Vantaan vanhimmista ostoskeskuksista. Puolet tiloista on tyhjillään, mutta lasten kirpputori ja kukkakauppa vetävät kävijöitä.
Pahoin rappeutunut Kaivokselan ostari on yksi Vantaan vanhimmista ostoskeskuksista. Puolet tiloista on tyhjillään, mutta lasten kirpputori ja kukkakauppa vetävät kävijöitä.

Monen ostoskeskuksen kunnossapito on usein laiminlyöty epävarman tulevaisuuden takia. Siksi repsottavat, ankeat paikat karkottavat asiakkaita lähiseudun suuriin marketteihin.

Helsinki ja Vantaa ovatkin heränneet selvittämään, mitä ostospaikoille pitäisi tehdä.

"Paikkaan liittyy asukkailla ja monilla ostarikiinteistöjen pienomistajilla paljon muistoja", myöntää Karjalainen.

"Mutta mitä muuta voi tehdä, kun kiinteistön arvo lähestyy nollaa kuten Espoon Kivenlahdessa."

Ostoskeskusten tilalle Karjalainen tarjoaa rakennettavaksi uusia asuintaloja ja katutasolle liiketilaa lähipalveluille.

Turvallisuus on yksi syy purkuhaluille, sillä pubistuminen on tuonut rauhattomuutta. Pelkoa lisäävät käytävät, portaikot ja nurkkaukset.

"Kun ihmiset seuraavat ikkunoistaan, mitä alhaalla tapahtuu, sosiaalinen kontrolli tulee lähiökylään ja rauhoittaa."

Kehittämisvisioillaan Karjalainen kertoo törmänneensä kaupunkien näkemyksiin. "Vantaakin odotti kolme vuotta ennen kuin julkaisi listan yhdeksästä ostoskeskuksesta, joiden suojelemista se harkitsee."

Sulo Ikonen istuskelee Pihlajamäen ostoskeskuksen vanhemman puolen edessä. Kaupunki on aikeissa suojella rakennuksen, kun taas uudemman, 1970-luvulla rakennetun osan purkamista pohditaan.
Sulo Ikonen istuskelee Pihlajamäen ostoskeskuksen vanhemman puolen edessä. Kaupunki on aikeissa suojella rakennuksen, kun taas uudemman, 1970-luvulla rakennetun osan purkamista pohditaan.

Esimerkiksi 50-vuotiaan Kaivokselan pikkuostarin säästämistä Karjalaisen on vaikea ymmärtää.

Kaivoksela oli yksi Vantaan ensimmäisistä ostoskeskuksista. "Osa siitä jo paloi, ja tilalle on rakennettu uusi kerrostalo."

Artikkeliin liittyvät

"Kaikki historia häviää, jos mitään ei edes yritetä säilyttää", puolustautuu Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine. Laineen mukaan asuntojen rakentamista mietitään lähialueelle, mikä vaikuttaa suunnitelmiin. Kaupunki yrittää etsiä ratkaisuja, jossa voittavat kaikki. Vaihtoehtoja ovat säilyttäminen, osittainen säilyttäminen sekä purkaminen.

Lainetta huolettaa, miten käy ostarien kirpputorien ja järjestöjen toimintapisteille.

"Eivät ne kykene maksamaan kalliita vuokria uusista tiloista."

Rakennusyhtiöissä nähdään säilyttäminen toisin.

"Koska moni on päässyt huonoon kuntoon, suojelu voi olla mahdotonta. Aikoinaan rakennukset tehtiin kestämään 30 vuotta", huomauttaa johtaja Heikki Hirvonen Pohjola Rakennus Oy:stä.

Yhtiö on tutkinut useilla ostoskeskuksilla uudistamisen mahdollisuuksia. "Jos suojeluinto roihuaa, olemme lähteneet pois", Hirvonen sanoo.

Rakennusyhtiöllä on takataskussaan myös onnistunut esimerkki. Yhtiö sopi yhdessä Helsingin Kannelmäen ostoskeskuksen kiinteistön omistajien ja kaupungin kanssa purkamisesta. Tilalle suunnitellaan asuintaloja, joihin sijoitetaan liiketiloja.

"Uudistus kohentaa kerralla koko lähiön imagoa", Hirvonen summaa.

Juuri se on projektijohtaja Ritva Tannerin mielestä tärkeää myös kaupungille. Jos lähiön käyntikortti on kunnossa, sen avulla saadaan täydennysrakentamiseen vauhtia.

Helpolla eivät ratkaisut aina synny. Laajasalon ostarin tulevaisuutta on HOK-Elannon Karjalaisen mukaan viritelty toistakymmentä vuotta.

Kiinteistöllä on useita omistajia, ja heillä on ollut monenlaisia mielipiteitä.

Laajasalon ostarilla on Pelastusarmeijan suurin kirpputori. Vetäjä Tiina Blomqvist (oik.) pelkää, ettei "kirpputorilla ole enää sinne asiaa", jos paikka puretaan. Maarit Kähäri piipahti kirpputorilla.
Laajasalon ostarilla on Pelastusarmeijan suurin kirpputori. Vetäjä Tiina Blomqvist (oik.) pelkää, ettei "kirpputorilla ole enää sinne asiaa", jos paikka puretaan. Maarit Kähäri piipahti kirpputorilla.

Laajasaloon on silti hahmottumassa lähipalvelukeskus, johon mahdollisesti limitetään rintarinnan paikallisia palveluja sekä kirjasto ja nuorisotila.

Mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu laajasalolaisten Saaremme-osuuskunnan korttelikeittiölle, olohuoneelle ja puodille.

"Meitä pelottaa, että uudesta ostarista tulee hajuton ja mauton, kiiltävä ja kaunis – samanlainen kuin joka paikassa. Entä, jos asukkaat eivät koe sitä omakseen eivätkä pysähdykään siellä", kysyy puodin pitäjä Kati Stenman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat