Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyviä uutisia lastensuojelusta: Huostaanotot vähenivät Espoossa

Kiireelliset sijoitukset ja huostaanotot vähenivät viime vuonna Helsingissä ja Espoossa

Kaupunki
 
Liisa Takala
Heidi Backman sai poikansa takaisin kotiin kahden kuukauden sijoituksen jälkeen.
Heidi Backman sai poikansa takaisin kotiin kahden kuukauden sijoituksen jälkeen. Kuva: Liisa Takala

Espoossa aiempaa useampi lapsi ja nuori saa ajoissa apua.

Viime vuonna kaikkien sijoitusten määrä oli Espoossa 580, kun vuonna 2013 niitä tehtiin 619. Myös kiireellisten sijoitusten ja uusien huostaanottojen määrä pieneni edellisvuoteen verrattuna. Tänä vuonna hyvä kehityssuunta näyttäisi jatkuvan. Lisäksi sijoituksen jälkeen saa entistä tehokkaammin tukea.

Yksi oikeaan aikaan apua saaneista on laaksolahtelaisen Heidi Backmanin perhe. Perheen murrosikäinen sijoitettiin syksyllä kiireellisesti. Se tehosi. Raivokohtauksista kärsinyt nuori on palannut kotiin, rauhoittunut.

"Ilman tukea emme olisi perheenä tässä."

Espoo ei kehity yksin, mutta on etujoukoissa. Lakimuutos pakottaa kunnat viimeistään tänä vuonna kehittämään perheiden palveluja. Helsingissäkin sijoitus- ja huostaanottoluvut paranivat viime vuonna. Uusia työtapoja on mietitty muuallakin, kuten Imatralla ja Raisiossa. Espoossa on silti keksitty myös uutta ja omaa.

Hyvä esimerkki on Poijupuiston lastensuojelupalveluissa kehitetty kiitolinja. Siinä kiireellisesti sijoitetuista nuorista osa voi asua tuettuna omassa kodissaan kiitolinjan työntekijöiden tuella. Toiset tulevat vastaanottokotiin, mutta tavallisen 30 vuorokauden sijaan vaikka viikoksi. Ensimmäisen kuukauden aikana arvioidaan kuten ennenkin, mikä nuoria parhaiten auttaisi jatkossa.

Malli ei sovi kaikille. Osa nuorista tarvitsee irtioton kotoaan. Osassa perheistä on väkivaltaisuutta tai päihdeongelmia tai nuori karkailee.

"Kotona ei saa tämän vuoksi olla vaarassa", Poijupuiston johtaja Katja Halonen selventää.

Perheiden tukena on myös vuorokauden ympäri neuvova puhelin. Nuoren tilanne pystytään arvioimaan entistä luotettavammin, kun hänet kohdataan omassa ympäristössään.

Poijupuisto sai loppuvuodesta Kuntaliiton, Huoltajasäätiön ja Lastensuojelun keskusliiton kunniamaininnan kehitystyöstä. Avoimempaan suuntaan ovat menossa muutkin Espoon omat yksiköt Lystimäki ja Aurora.

Toisten perheiden kohdalla uusi apu tarkoittaa tiiviimpää tukea. Tehostettua perhetyötä on lisätty. Aiempaa useampia huostaanottoja on voitu jopa purkaa.

Artikkeliin liittyvät

Heidi Backman arvioi, että hänen temperamenttisen mutta suurisydämisen lapsensa suisti raiteilta nopea kasvu seitsemännellä luokalla. Mieli ei ehtinyt mukaan, poika oireili: lintsasi koulusta ja harrastuksista, sai raivokohtauksia. Raivo ei haihtunut, vaikka äiti kuunteli ja antoi lapsen purkaa kiukkuaan erillään sisaruksista.

"Autossa ajaminen tuntui joskus rauhoittavan. Kerran ajoimme kolme tuntia putkeen. Poika räyhäsi ja huusi vieressä, ja minä ajoin."

Keväällä äiti pyysi ja sai apua lastensuojelun avopalveluista. Syksyllä voimat olivat silti lopussa. Kun poliisi soitti kertoakseen pojan jääneen kiinni näpistelystä, äiti tiesi jo odottaa puhelua. Äidin toiveesta poika sijoitettiin Kalliolan vastaanottokotiin, jolta Espoo osti palveluja.

Äiti soitti joka aamu ja ilta lapselleen ja vakuutti, että valoa on, tästä päästään yli. Sekä lastensuojelun että vastaanottokodin työntekijät pitivät tiiviisti yhteyttä perheeseen.

Viime vuonna aloitettu muutos ei vielä korjaa lastensuojelun kaikkia kipukohtia, ei edes Espoossa. Espoolaisella lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on avopalveluissa yhtä kiire ja yhtä paljon asiakkaita kuin ennenkin.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen päällikkö Marja-Leena Remes on silti optimistinen. Suurin muutos on vasta tulossa, koska perheiden peruspalveluihin jo sijoitetut eurot näkyvät lastensuojelussa viiveellä.

Espoossa on lisätty ennaltaehkäisevää työtä kuten perhetyötä ja kotipalvelua ihan tavallisille perheille. Perheneuvolat ja nuorten terapiapalvelut ovat jalkautuneet kouluille. Palveluihin on matalampi kynnys, byrokratiaa on karsittu.

"Yritämme kysyä aikaisemmin perheiltä itseltään, mikä juuri teitä auttaisi", Remes lupaa.

Seuraavaksi pitäisi keskittyä kouluikäisiin, koska pikkulapsiperheiden ja nuorten kohdalla tuloksia on jo saatu.

Espoossa on pian edessä sama mullistus kuin Helsingissäkin: lasten sosiaali- ja terveyspalveluja keskitetään saman katon alle suuriin keskuksiin.

Backmanin pojan sijoitusta jatkettiin toinenkin kuukausi. Sen aikana raivo laantui. Uskallettiin puhua kotiin ja kouluun paluusta.

"Olimme kuin mannerlaatan päällä, pidätimme hengitystä", Backman kertoo.

Hänestä pojan sijoitus oli välttämätön. Se katkaisi tilanteen. Näin vaikka koti oli hänen mukaansa turvallinen ja perhe aina viihtynyt yhdessä.

Ratkaisevaa äidistä oli tuki ennen sijoitusta, sen aikana ja sen jälkeen. Kun poika oli siirtymässä takaisin kotiin, perhe tapasi tehostetun perhetyön työntekijän kerran viikossa ja poika toisen kerran yksinään. Sisaruksille tarjottiin erikseen tukea, ja vanhempia autettiin. Riidat loivenivat tavallisen kokoisiksi: miten ihanaa onkaan kinata vain siitä, että lapsi jättää sukkansa lattialle.

Poika tahtoi itse aloittaa harrastuksensa uudelleen.

"Tuli kyyneleet silmiin, kun katsoin häntä sählymaila kädessä ja lenkkarit jalassa. Tuntui, että sain lapseni takaisin", Backman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat