Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tornisairaala avasi täynnä uutta tekniikkaa

Torniin tuli kerros lisää, laajempi teho-osasto ja jäähdytysjärjestelmä

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Tapio Hiljander oli tiistaina Meilahden tornisairaalan huoneessa, jossa on oma suihku ja wc.
Tapio Hiljander oli tiistaina Meilahden tornisairaalan huoneessa, jossa on oma suihku ja wc. Kuva: Sirpa Räihä HS

Meilahden sairaala-alueen maamerkki eli tornisairaala on palannut uudelleen eloon. Suurin osa osastoista on otettu remontin jälkeen takaisin käyttöön huhtikuussa, loput muuttavat loppuvuodesta.

1960-luvulla rakennetun suojellun sairaalarakennuksen remontti oli pakko tehdä, sillä sairaalassa oli mittavia sisäilmaongelmia ja julkisivu rapistui. Torni on nyt kerroksen korkeampi, ja kaikki laho on korvattu uudella ja kiiltävällä. Kolme vuotta jatkunut peruskorjaus on maksanut arviolta 120 miljoonaa euroa.

Fakta

Naapuriin uusi lastensairaala ja traumasairaala

 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirillä (Hus) on meneillään suurien sairaalaremonttien suma.

 Tornisairaalassakin viimeiset osastot pääsevät muuttamaan sairaalaan vasta loppuvuodesta. Naapurissa on rinnan monta isoa rakennustyömaata. Elokuussa valmistuvat esimerkiksi Huslabin laboratoriotilat.

 Naistenklinikkaa remontoidaan parhaillaan, arviolta yhdeksän kuukautta aikataulusta myöhässä SRV:n vetämänä. Viive johtuu aiemman pääurakoitsijan ajautumisesta konkurssiin viime vuoden lopulla. Aiemmin valmista arvioitiin olevan vuonna 2016. Arvio valmistumisajasta ja kustannuksista tarkentuu loppukeväästä.

 Vieressä osin keräysvaroin toteutetussa uudessa lastensairaalassa työt ovat jo täydessä käynnissä.

 Muutaman vuoden päästä aletaan rakentaa uutta syöpä- ja traumasairaalaa naapuriin. Se tekee ensi vuosikymmenellä tarpeettomaksi esimerkiksi pahoin rapistuneen Töölön sairaalan ja Meilahden syöpäklinikan. Meneillään on nyt suunnittelukilpailu, jonka tuloksia odotellaan syksyllä.

 Pitkällä ollaan myös Espoossa, jossa kaupungin ja Husin yhteinen sairaalatyömaa Jorvissa valmistunee vuonna 2016.

Vielä seiniäkin enemmän on muuttunut sairaalan tapa toimia ja teknologia sen sisällä.

"Tässä tehdään nyt hyppy 2000-luvulle", kehuu johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Potilaita mahtuu uuteen sairaalaan itse asiassa vähemmän kuin ennen remontteja. Paikkoja on nyt 360, ennen määrä oli yli 500.

Yksi syy tähän on potilasturvallisuus. Tornisairaalassa on aikaisemmin ollut erittäin vähän tehohoito- ja tehovalvontapaikkoja ja nekin osittain hajallaan eri osastoilla. Nyt niitä on saatu lisää, samoin eristyshuoneita tarttuvia tauteja sairastaville.

Toinen syy sairaalasänkyjen harvenemiseen liittyy mukavuuteen. Tornisairaalassakin entistä useammat potilaat saavat nyt oman huoneen omalla suihkulla ja vessalla. Sängyn viereen voi vetää näytön, joka toimii sekä televisiona että tablettina. Kesällä sairaala ei enää lämpene sietämättömän kuumaksi, sillä tiloihin on lisätty jäähdytys.

"Tämä on fantastinen", kommentoi kolmatta päivää yksityishuoneessaan viettävä Tapio Hiljander.

Erittäin suuresta sairaalasta puhutaan silti edelleen. Tornisairaalan leikkaussalien kautta arvellaan ensi vuonna kulkevan noin 9 000 potilasta vuodessa. Takaisin torniin ovat jo palanneet esimerkiksi sydän- ja verisuonikirurgia sekä neurologia. Syksyllä Meilahteen palaavat myös vatsaelinkirurgiset vuodeosastot. Sairaala on myös tutkimuksen ja opetuksen kannalta tärkeimpiä Suomessa.

Evakkovuosien aikana tornisairaalan tapa toimia on mietitty kokonaan uudella tavalla. Potilaan kannalta on muuttunut esimerkiksi se, että suunniteltuun leikkaukseen saavutaan usein suoraan kotoa samana aamuna. Potilaan kannalta on pyritty myös muuttamaan asioita aiempaa selkeämmiksi.

"Pyritään saamaan asiat kerralla kuntoon, ei juoksuteta luukulta luukulle", sanoo johtava ylihoitaja Anna-Maija Kaira.

Työntekijöiden kannalta isoin muutos on tukipalvelujen keskittäminen. Esimerkiksi sihteerintöitä ja laitoshuoltoa on siirretty pois terveydenhuoltoon koulutetulta henkilökunnalta. Ruoka saapuu osastoille keskuskeittiöstä, lääkehuolto toimii syksystä alkaen sähköisesti.

Peruskorjauksessa on kiinnitetty erityisesti huomiota energiankulutukseen. Rakennus on aiempaa tiiviimpi ja energiaa myös saadaan uudella tavalla.

Tornisairaalassa käytetään nyt maaenergiaa sekä lämmittämiseen että jäähdyttämiseen. Katolle on asennettu 14 aurinkokeräintä. Niiden tuottamalla lämmöllä toimii pesuhuoneiden lattialämmitys. Tämä ei ole pelkästään potilaiden iloksi, vaan se auttaa myös torjumaan tulevia kosteusongelmia.

Sairaalan hiilidioksidipäästöt vähenevät merkittävästi. Samalla säästetään myös euroja, vuosittain noin 150 000.

Maija Aalto HS
Meilahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat