Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolla on kova into päästä eroon siivoojista

Suomen vaurain kunta tilkitsisi talouttaan siirtämällä töitään yrityksille

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Kaupungin työntekijät osoittivat maanantaina mieltään Espoon ulkoistuksia vastaan. Kyse on yli 900 työntekijän töistä.
Kaupungin työntekijät osoittivat maanantaina mieltään Espoon ulkoistuksia vastaan. Kyse on yli 900 työntekijän töistä. Kuva: Sami Kero HS

Kevään uutisissa Espoosta on vilissyt ulkoistaminen. Vauras Espookin on kiristyvässä taloustilanteessa säästökuurilla. Siksi kaupungin johto haluaa siirtää päiväkotien, koulujen ja puistojen töitä kaupungilta yrityksille.

Ajatus on, että yritykset pystyisivät tuottamaan palveluita ja esimerkiksi kouluremontteja kaupungin tuotantoa halvemmalla. Virkamiesjohto arvioi, että ulkoistaminen voisi säästää vuosittain miljoonia veroeuroja.

Poliitikkojen kolme huolta ulkoistuksissa

Professori arvioi ulkoistamisen riskejä

Espoon ulkoistamisaikeet ovat herättäneet arvostelua niin työntekijöissä kuin poliitikoissakin. HS pyysi hallinto-oikeuden professoria Olli Mäenpäätä arvioimaan poliitikkojen huolenaiheita, joita ulkoistamisaikeisiin liittyy.

1. Tiedonkulku. Virkamiehet pimittivät Espoon poliitikoilta esitystä jättiulkoistuksesta. Samaa on tapahtunut kiusallisissa asioissa ennenkin.

Mäenpään arvio: Lähentelee julkisuuslain vastaista menettelyä, jos esityksiä pidetään tarkoituksellisesti piilossa julkisuudelta ja poliitikoilta. Se on huonoa hallintoa. Nämä päätökset edellyttävät tarkkaa poliittista harkintaa."

2. Vallankäyttö. Vastuuta verorahoista ja espoolaisille tärkeistä palveluista ei voi siirtää poliitikoilta.

Mäenpään arvio: "On osattava tehdä tarkat sopimukset, joilla taataan palveluiden laadun säilyminen ja mahdollisuus valvoa, miten palvelu toimii. Muuten palvelut tai kouluremontit poistuvat demokratian piiristä."

3. Miljoonamarkkinat. Syntyisi niin suuret palvelumarkkinat, että jos kaikki kilpailutettaisiin yhtenä kokonaisuutena, kisaan pystyisivät osallistumaan vain suuret ja mahdollisesti kansainväliset yritykset.

Mäenpään arvio: "On pyrittävä siihen, etteivät vain suuret toimijat valtaa markkinoita. Pienet ja mahdollisesti kuntalaisille läheiset yritykset on huomioitava."

Kaikki poliitikot eivät ole samaa mieltä. Paraikaa eniten kuohuttaa yli 900 siivoojan, puistotyöntekijän ja muun kiinteistöistä tai kaupunkitekniikasta vastaavan työntekijän töiden mahdollinen siirto yritykselle.

Kyse on niin suuresta töiden siirrosta yrityksille, että vastaavaa on Suomessa tuskin nähty.

Mallia on haettu Ruotsista. Kokoomustaustainen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja valtapuolue kokoomus ovat ylpeitä rohkeudesta keksiä uusia tapoja selviytyä kunnan velvoitteista.

Moni muu poliitikko ja esimerkiksi maanantaina mielenosoitukseen lähtenyt kaupungin työntekijä taas pelkää, että ulkoistaminen johtaa työttömyysaaltoon eivätkä väläytetyt säästöt todellisuudessa toteudu.

Toinen esimerkki ulkoistusinnosta on vireillä oleva 200 miljoonan euron koulurahasto. Sijoitusyhtiö vastaisi rahastosta, jonka avulla remontoitaisiin tai rakennettaisiin kymmenkunta koulua vuosikymmenessä.

Tämä veisi yhä pidemmälle jo käytössä olevan mallin, jossa Espoo teettää kouluja yrityksillä.

Idea on välttää rakennusajan kustannukset ja maksaa rahastolle vuokria, jotka kattaisivat koulujen rahoituksen, korjaukset ja palvelut. Riski on, että yrityksen tuottovaatimukset nostavat vuokria kohtuuttomasti.

Kolmanneksi Espoo aikoo rahoittaa Matinkylään kaivattua uimahallia liittämällä pakettiin yksityisen hotellin, asuntoja ja pysäköintiä. Uimarit kannattavat hallia niin paljon, että sitä puoltavassa adressissa on jo yli 3 000 allekirjoitusta.

Pisimmällä on yli 900 kaupungin työntekijän töiden mahdollinen kilpailuttaminen yritykselle. Tällä viikolla osa johtopoliitikoista on arvostellut kipakasti tämän ulkoistusaikeen rivakkaa tahtia.

Maanantaina Mäkelä toi hankkeeseen lisävalaistusta. Aluksi kaupunki kokoaisi yhdeksi organisaatioksi nyt tilaajiin ja tuottajiin jaetut palvelut. Virkamiehet ja poliitikot ovatkin yhtä mieltä, että nykymalli on tehoton.

Osa poliitikoista epäilee, että oman tuotannon trimmaus on vain askel kohti ulkoistamista.

Johtopoliitikot peräävät yhä virkamiehiltä tarkkoja arvioita ja lukuja. Pitäisi tietää, mihin perustuvat arviot, että kilpailuttamalla Espoo säästäisi miljoonia.

Jos kaupunki ajaisi oman tuotantonsa alas kokonaan, se olisi markkinoiden armoilla. Ei enää pystyisi vertaamaan, millä hinnalla palvelut syntyisivät omana tuotantona. Yritys haluaa aina ottaa veroeuroista voittonsa.

Vaatimusta tukee hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Hänestä vaikuttaa siltä, että kolmessa esimerkissä Espoolla on "kriteerinä vain euro". Kyse on niin suurista rahoista ja niin monesta työpaikasta, että Mäenpäästä on tarkasti selvitettävä, miten palveluiden laatu säilyy.

Vetoapua ei juuri ole. Edelläkävijän on vaikea ottaa oppia muiden virheistä. Ei ole vielä lopullisia tuloksia edes käytössä olevasta koulujen maksumallista.

Sen sijaan muut kunnat ottavat mahdollisesti myöhemmin mallia Espoosta. Siksi on hyvä oikeasti vertailla ja antaa poliitikoille heidän vaatimansa perusteet säästöluvuille. Jos ulkoistuksiin mennään liian kevein perustein, oppirahat voivat olla kalliit.

Kaisa Rautaheimo /HS / HS
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä
Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat