Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti paljastaa: Metrosta voi loppua tila jo lähivuosina

Ruuhkaisin osuus kehkeytyy Niittykummun ja Otaniemen välille. Helsingissä Kulosaaren silta pysyy pullonkaulana.

Kaupunki
 
Heidi Piiroinen HS
Metrojunia on lyhennettävä, koska uusista laitureista säästettiin. Osa metromatkustajista seisoi tiistaina Sörnäisten asemalla Helsingissä.
Metrojunia on lyhennettävä, koska uusista laitureista säästettiin. Osa metromatkustajista seisoi tiistaina Sörnäisten asemalla Helsingissä. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Metrojunista uhkaa loppua tila runsaan seitsemän vuoden kuluttua.

Ruuhkia on luvassa sekä Espoossa Niittykummun ja Otaniemen välisellä rataosuudella että Helsingissä Kulosaaren sillalla. Kapasiteetin rajat tulevat ensin vastaan Espoossa vuonna 2022. Silloin länsimetron jatke Kivenlahteen on suunnitelmien mukaan ollut käytössä vuoden verran.

Helsingissä metron kuormituskyky ylittyy Kulosaaren sillalla hieman myöhemmin, vuonna 2024.

Tiedot perustuvat Helsingin seudun liikenteen (HSL) uuteen matkustajaennusteeseen, jota liikennekonsultti Strafica parhaillaan viimeistelee. HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi sanoo, että vanhaan ennusteeseen verrattuna lähtötiedot ovat muuttuneet merkittävästi.

"Nyt kun länsimetro on valmistumassa, Espoo on alkanut tiivistää maankäyttöään ihan toisella tavalla kuin aiemmin osattiin ennakoida."

Kaupunki on luvannut kaavoittaa länsimetron jatkeen varteen asuntoja 70 000 uudelle asukkaalle.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Metroverkko laajenee länteen, kun liikenne Helsingin Ruoholahdesta Espoon Matinkylään käynnistyy vuoden 2016 syksyllä.

 Matinkylästä Kivenlahteen metro alkaa liikennöidä aikaisintaan vuonna 2020.

 Metron oli tarkoitus kulkea ilman kuljettajaa jo ennen länsimetron valmistumista.

 Metron automatisointi kuopattiin alkuvuonna. Helsingin kaupungin liikennelaitoksen mukaan automaattijunat olisivat voineet kulkea tiheämmin kuin kuljettajien ohjaamat.

Metron kuljetuskyvystä leikattiin pysyvästi pois kolmannes, kun länsimetroon päätettiin tehdä 90 metrin mittaiset laiturit nykymetron 135-metristen sijaan.

Muutos pienensi länsimetron kustannusarviota ennen lopullisen rakentamispäätöksen tekemistä.

Lyhyempien junien korvaamiseksi vuoroväliä päätettiin suunnitelmissa tihentää. Kuljettajakustannusten ei silti ajateltu nousevan, koska Helsinki oli automatisoimassa metroa. Hanke kuitenkin kariutui alkuvuodesta 2015.

Tiheämmästä kuljettaja-ajosta koituvat "muutaman miljoonan" euron ylimääräiset käyttökustannukset vuosittain, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

HSL ja metroa liikennöivä Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) selvittävät parhaillaan, miten metron välityskyky voidaan varmistaa.

Vaihtoehtona kuljettajille on edelleen automaattimetro.

Päättäjille laaditaan parhaillaan selvitystä nykyisenlaisen manuaalimetron jatkosta, mutta myös uusimmista automatisointiratkaisuista maailmalla.

"Tekniikka on mennyt koko ajan eteenpäin. Nyt on tarjolla automaattiratkaisuja, joissa junat ovat yhteyksissä toisiinsa", Lehmuskoski sanoo.

Siemensin epäonnistuneessa automaattiratkaisussa automaattiajo perustui radan ja junien yhteiseen kommunikaatioon.

Länsimetron toimitusjohtaja Matti Kokkinen ja HKL:n Lehmuskoski arvioivat, että metroliikenteen linjaukset on tehtävä melko nopeasti. HKL:n johtokunta saa metroliikenteen ratkaisut punnittavakseen touko–kesäkuussa.

Yksi ratkaisu ruuhkautumiseen voisi olla se, että molemmat metrolinjat ajavat lännessä Kivenlahden asemalle saakka. Länsimetron ensi vaiheessa metroliikenne jakaantuu kahteen linjaan, joista toinen ajaa Vuosaaresta Matinkylään ja toinen Mellunmästä Tapiolaan.

"Jos halutaan, junien vuorot pystytään kyllä tahdistamaan niin, että molemmat linjat ajavat Kivenlahteen saakka", HSL:n Kuukankorpi sanoo.

Kaikissa skenaarioissa Kulosaaren silta pysyy pullonkaulana.

Laajasalosta Helsingin kantakaupunkiin suunniteltu raitioliikenneyhteys eli Kruunusillat helpottaisi kuormitusta idässä pitkään.

Uuden raitioliikenneyhteyden avulla metrojunien 2,5 minuutin vuoroväli riittäisi vuoteen 2030 saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat