Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävelijät vaarassa risteyksissä

Puolet Helsingin liikenneonnettomuuksissa kuolleista on jalankulkijoita

Kaupunki
 
Esa Juntunen HS
Poliisit tutkivat oletettua turma-autoa Kumpulassa lauantaina.
Poliisit tutkivat oletettua turma-autoa Kumpulassa lauantaina. Kuva: Esa Juntunen HS

Helsingin keskusta, itäinen kantakaupunki, Mannerheimintie sekä suurten katujen risteykset ovat vaaranpaikkoja kävelijöille Helsingin liikenteessä. Tiedot ilmenevät materiaalista, johon on kerätty pääkaupungin jalankulkijaonnettomuudet yli vuosikymmenen ajalta.

Jalankulkijoiden onnettomuudet ovat hyvin vakavia. Viiden viime vuoden aikana henkilövahinkoihin johti noin 80 prosenttia Helsingissä sattuneista jalankulkijaonnettomuuksista.

Liikenneturvallisuus nousi puheenaiheeksi viime lauantaina, kun noin 60-vuotias jalankulkija kuoli auton ajettua hänen päälleen Kumpulassa. Poliisi epäilee henkilöautoa ajanutta, 1970-luvulla syntynyttä naista rattijuopumuksesta.

Helsingissä on kuluvana vuonna kuollut jo viisi ihmistä erilaisissa liikenneonnettomuuksissa. Tyypillisesti vuoden aikana pääkaupungin liikenteessä kuolee noin kymmenen ihmistä.

Jos liikenneonnettomuus johtaa kuolemantapaukseen, on uhri useimmiten jalankulkija. Helsingin liikenteessä vuosina 2012 ja 2013 kuolleista 19 ihmisestä 9 oli jalankulkijoita.

Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa näkyvät myös päihteet.

"Viiden viime vuoden aikana joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa liikenneonnettomuudessa osallisena on ollut rattijuoppo", lisää liikenneinsinööri Hanna Strömmer Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Sen sijaan koko Suomea tarkastellessa rattijuoppo on osallinen joka neljännessä onnettomuudessa.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtosen mukaan Helsingissä on kuitenkin tehty paljon työtä jalankulkijoiden turvallisuuden eteen.

Hän pitää edistyksellisenä esimerkiksi sitä, että kaupungissa on monessa paikassa 30 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Tämä rajoitus otettiin laajalti käyttöön vuonna 2004.

Iso kaupunki ja tiheä liikenne paisuttavat kuitenkin turmatilastoja. Helsingissä sattuu vuosittain noin 500 henkilövahinkoon johtavaa liikenneonnettomuutta.

Tilastoista löytyy myös huojentavia tietoja: kaikkien loukkaantumisiin johtaneiden liikenneonnettomuuksien määrä laski vuonna 2013 Helsingissä 12 prosentilla, kun tätä verrataan neljän edellisen vuoden keskiarvoon.

Alueelliset nopeusrajoitukset lienevätkin syynä jalankulkijoiden turvallisuuden parantumiseen. Kymmenen viime vuoden aikana jalankulkijoiden onnettomuuksien määrä on vähentynyt 17 prosenttia, kerrotaan Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston raportissa.

Kumpulan lauantainen yliajo nosti esiin yhden Helsingin erikoispiirteen: sisääntuloreitit ovat isoja valtaväyliä, joiden päätyttyä ajovauhti muuttuu äkillisesti. Lahdenväylä päättyy juuri Kumpulan kohdalla, jossa tietä halkovat jalankulkijoiden suojatiet. Tällaisissa paikoissa ilmenee vauhtisokeutta, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen sanoo.

"Kumpulan tapauksessa poikkeuksellista olivat päihteet, mutta muussa tapauksessa jos tullaan kovasta nopeudesta, hidastaminen tuntuu olevan tuskallista."

Yksi tapa hillitä vauhtisokeutta on liikenneympäristön visuaalinen muuttaminen. Katuja pitää siis kaventaa ja ympäristöä muuttamalla tehdä autoilijalle selväksi, että nyt ei olla enää valtatiellä ja kohta jostain saattaa astella jalankulkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat