Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö valmis uudistamaan taksilakia

Liikenneministeriö pohtii Uberin kaltaisten digitaalisten palveluiden sallimista

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Uber-taksin autoja ei ollut saatavilla vapunaattona kello 13–14 iltapäivällä. Kyydin voi tilata älypuhelimella, ja autojen liikkeet näkyvät karttasovelluksessa.
Uber-taksin autoja ei ollut saatavilla vapunaattona kello 13–14 iltapäivällä. Kyydin voi tilata älypuhelimella, ja autojen liikkeet näkyvät karttasovelluksessa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Uber-taksipalvelu voi Suomessa tyssätä tiukkaan lainsäädäntöön. Jos haluaa kuljettaa ihmisiä maksua vastaan, tarvitsee siihen erityiset taksiluvat. Liikenne- ja viestintäministeriössä oltaisiin kuitenkin valmiita uudistamaan lakia sallivampaan suuntaan.

Yhdysvaltalainen Uber-palvelu on mobiilikäyttöinen taksitilausjärjestelmä, jonka avulla autoilijat pääsevät kuljettamaan kyytiä tarvitsevia matkustajia. Kuljettajat ja asiakkaat löytävät toisensa mobiilisovelluksen avulla.

Tästä on kyse

Uber rantautui Suomeen viime syksynä

 Uber on Yhdysvalloissa perustettu kyydinvälityspalvelu, jonka kautta yksityisautoilijat voivat tarjota kyytejä niitä tarvitseville.

 Kyyti tilataan ja maksetaan älypuhelinsovelluksen kautta.

 Palvelu saapui Suomeen viime marraskuussa.

Nykyään laissa vaaditaan sekä taksiliikennelupa autolle että ammattiajolupa kuljettajalle, mikäli haluaa matkustajia rahasta kuljettaa. Sillä, millä tavoin asiakkaat ja kuljettajat ovat löytäneet toisensa, ei ole väliä.

"Jos joku kuljettaa maksusta ihmisiä, niin siihen tarvitsee edelleen luvat, vaikka käyttäisikin Uberia", kertoo tarkastaja Harri Uusnäkki liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Suomen lainsäädäntö on tiukka muttei epäreilu, sanoo Uusnäkki.

"Kaikkien maassa asuvien on yhtälailla noudatettava näitä lakeja."

Mahdollisesti puuttuvat taksiluvat ovat myös poliisin tutkinnan kohteena. HS uutisoi keskiviikkona, että poliisi on kutsunut usean Uber-kuskin kuulusteluihin. Tarkoituksena on selvittää, ovatko yhtiö ja sen palveluksessa olevat kuljettajat rikkoneet lakia.

Tutkimus on tutkinnanjohtaja Pekka Korhosen mukaan vasta alussa. Rikosnimikkeet voivat muuttua, mutta tällä hetkellä selvitetään, onko Uberia syytä epäillä luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta tai kuljettajan ammattipätevyyssäännösten rikkomisesta.

Kuljetuspalveluita koskevaa lainsäädäntöä on syytä kehittää, sanoo hallitusneuvos Mikael Nyberg liikenne- ja viestintäministeriöstä.

"Kyllä lainsäääntöä pitäisi kehittää siihen suuntaan, että digitaalisesti välitettyjä palveluita, kuten Uberia, mahdollistettaisiin."

Lain uudistamisessa olisi silti tietyt edellytykset.

"Meidän on selvitettävä monia asioita. Kuten se, miten estettäisiin harmaata taloutta tai ratkaistaan vastuukysymykset."

Liikenne- ja viestintäministeriön suhtautuminen Uberin kaltaisiin uusiin digitaalisiin kuljetuspalveluihin on myönteinen, kertoo Nyberg. Hänen mukaansa digitaalisuus on uudistamassa monia yhteiskunnan alueita, myös kuljetuspalveluita. Siksi lainsäätäjät eivät saa jumittua paikoilleen.

"On tärkeää, että pystymme tarjoamaan laajan valikoiman palveluita tulevaisuudessa. Tässä on myös viesti Taksiliitolle ja muille edunvalvojille, että meidän kannattaa rohkeasti tarttua uusiin asioihin, joista olisi hyötyä kaikille."

Taksiliitossa ei nähdä tarvetta taksiliikennettä koskevan lainsäädännön muuttamiseen, kertoo Taksiliiton hallintopäällikkö Timo Koskinen. Nykyään vaaditaan luvat autolle ja kuljettajalle, ja kuljettajaluvan saamiseksi täytyy läpäistä tietty koulutus.

"Ei ole sellaisia näkemyksiä, että kuljettajan vaatimuksia pitäisi höllentää. Meidän koulutusvaatimuksemme eivät ole ylimitoitettuja", sanoo Koskinen.

Koskisen mukaan taksialalla on jo paljon kilpailua, noin 9 000 alalla olevan yrittäjän ansiosta.

"Kyllä taksiala on digitalisaatiossa voimakkaasti mukana. Tilausjärjestelmämme ovat jo sähköiset, ja kaikissa autoissa on mahdollista maksaa sähköisesti."

Taksiliitto on tuomassa toukokuussa pääkaupunkiseudulle älypuhelimilla toimivan taksitilausjärjestelmän. Se ei vaikuta taksimatkan hintoihin mutta mahdollistaa tilauksen tekemisen digitaalisesti.

Liitolla ei ole erityistä mielipidettä Uberiin, mutta kaikkien alalla toimivien pitäisi noudattaa samoja säädöksiä, toteaa Koskinen.

"Olemme poliisin kanssa yhteistyössä sillä tavalla, että jos näemme laitonta toimintaa, niin olemme siitä poliisia informoineet. Sellaiseen toimintaan pitää virkavallan puuttua riippumatta siitä, kuka sitä harjoittaa."

Uber-kuskina ajanut mies sanoo, että kaikki kuljettajat maksavat veroa matkoista saaduista tuotoista. Hän on itse ollut siinä käsityksessä, että kuljetustoiminta on laillista.

"Minulle sanottiin [Uberilta], että tämä ei ole laitonta, koska minä yksityishenkilönä tarjoan toiselle yksityishenkilölle taksikyydin."

Kuski kertoo Uberin valvovan kuljettajia hyvin tarkasti: kuljettajaksi päästäkseen pitää toimittaa palvelulle auton rekisteriote, kopio ajokortista ja rikostiedot. Lisäksi asiakkaat voivat reaaliaikaisesti arvostella kuljettajia, ja kuskin mukaan huonoihin suorituksiin puututaan.

Hän itse pitää nykyistä taksiliikenteen tilaa järjettömänä ja toivoo alalle lisää kilpailua.

"Meillä on asiakkaina paljon vähäosaisia tai matalapalkkaisia ihmisiä, jotka eivät taksia käytä. Pystymme tarjoamaan heille palveluita puolet pienemmillä kustannuksilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat