Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinäisen hautajaiset – saattajia nolla

Valokuvaaja ikuisti 14 ihmisen viimeisen matkan

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl
Penkkirivit olivat tyhjiä siunaustilaisuudessa 14. marraskuuta 2013.
Penkkirivit olivat tyhjiä siunaustilaisuudessa 14. marraskuuta 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl

Oulunkylä. Viime ja toissa vuonna Trond H. Trosdahl oli neljätoista kertaa hautajaisten ainoa vieras.

Valokuvaaja nimittäin päivysti Honkanummen hautausmaalla ja kuvasi heitä, joiden viimeiselle matkalle ei tullut yhtään saattajaa. Työn tulos eli kuvaessee Yksin viimeisellä matkalla on sunnuntaista lähtien esillä Oulunkylän kirkolla Helsingissä.

Pääkaupunkiseudulta hiljaisia hautajaisia ei ollut vaikea löytää. Honkanummen hautausmaalla on aina torstaisin yleisvuoro. Silloin haudataan kaikkein köyhimpiä, joiden hautauskulut kaupunki maksaa.

Moni vainajista on täysin yksin, kuten nämä neljätoista, joiden loppua Trosdahl seurasi ruumisauton saapumisesta yhteishautaan asti. Joskus arkkuja oli jopa kolme rinnakkain: siis kolme ihmistä, joita kukaan ei tullut hyvästelemään.

Millainen tunnelma yksinäisten hautajaisissa sitten on?

Kuvaajan mukaan siinä mielessä hyvä, että ainoina paikalla olleet pappi ja kanttori tekivät aina työnsä huolellisesti. Yhtään laulua ei jätetty laulamatta tai sanaa sanomatta vainajien kunnioittamiseksi.

"Mutta muuten siellä hallitsi suuri tyhjyys."

Kuvaaja otti talteen vainajien iät ja nimet, mutta ei heidän elämäntarinoitaan.

Näyttelyn tarkoitus kun on kertoa enemmästä kuin näistä neljästätoista, siis yksinäisyydestä laajemmin koko yhteiskunnassa.

"Tämä on kasvava ongelma. Meidän kaikkien pitäisi kiinnittää huomiota näihin ihmisiin. Ja ehkä kuvat ovat pieni potku jollekin yksinäiselle: mene ulos, tapaa ihmisiä."

Trosdahlin kuvat ovat olleet aiemmin esillä Helsingin Siltasaaressa ja Turussa. Oulunkylästä ne jatkavat Jyväskylään. Norjalaissyntyinen Trosdahl kuvaa työkseen esimerkiksi Helsingin Sanomille ja Lehtikuvalle.

Trond H. Trosdahl

 

Yksin viimeisellä matkalla 3.–31. 5. galleria-kahvila Aulassa Oulunkylän kirkolla. Näyttely on avoinna ma–to kello 8–20, pe kello 8–15, la kello 10–18 ja su kello 9–15. Vapaa pääsy. Muiden tilauksien aikana aula voi olla suljettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat