Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehti etsii tilaa tiivistää Helsinkiä – tekisi sata asuntoa Brahenkentälle

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Arkkitehti Juha Ilonen hävittäisi Helsinginkadun mutkassa Kaarlenkadun risteyksen kohdalla olevan yleisövessan ja tekisi tilalle tornin.
Arkkitehti Juha Ilonen hävittäisi Helsinginkadun mutkassa Kaarlenkadun risteyksen kohdalla olevan yleisövessan ja tekisi tilalle tornin. Kuva: Kari Pullinen

Alppiharju. Vihreä yleisövessa tököttää Brahenkentän laidalla Helsinginkadun varrella. Eräiden suunnitelmien mukaan sen tilalla pitäisi olla jotakin paljon suurempaa.

"Komea julkinen rakennus", kuvailee arkkitehti Juha Ilonen.

"Se olisi ollut Helsinginkadun näkymän pääte ja reunustanut Helsingintoria ja Brahenesplanadia, joiden paikat ehdittiin tasata Kallion puutalokaupunginosaan jo 1900-luvun alussa."

Perihelsinkiläinen Ilonen paneutui viime vuonna Brahenkentän etelälaitaan. Nyt hän haluaa avata keskustelun siitä, miten tästä ja muista paikoista saataisiin lisäarvoa kaupunkilaisille.

Kari Pullinen
Helsinginkadulle suunniteltiin isoa rakennusta, mutta sitä ei koskaan rakennettu. Siksi kadussa on nykyisin kaarre.
Helsinginkadulle suunniteltiin isoa rakennusta, mutta sitä ei koskaan rakennettu. Siksi kadussa on nykyisin kaarre.

Kuka?

Juha Ilonen

 Helsinkiläinen Juha Ilonen, 56, tekee omaehtoista tutkimustyötä kantakaupungin arkkitehtuurista. Hän myös valokuvaa.

 Ilosen Toinen Helsinki -teos nosti esiin umpikortteleiden kääntöpuolen, piilossa olevat pihat. Teos valittiin Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

 Vuonna 2013 julkaistu Kolmas Helsinki -teos tarkastelee, miten rakennukset ovat muuttuneet.

 Samana vuonna Ilonen sai valtion kymmenenvuotisen taiteilija-apurahan ja taiteilijaprofessorin arvonimen.

Yleisövessan paikalle Ilonen istuttaisi tornin, joka nousisi Kurvin eli Helsinginkadun Sörnäisten pään rakennusten tasolle. Tornin jatkeeksi nykyisen parakkimaisen pukusuojarakennuksen paikalle tulisi kuusikerroksinen asuintalo.

Lisäksi Ilonen siirtäisi kenttää hieman pohjoiseen päin niin, että kenttä säilyisi yhtä suurena kuin aikaisemminkin. Näin etelälaidalle syntyisi Helsingintori.

"Siellä kasvaa jo paljon isoja puita. Siitä saa heti valmiin vihreän aukion, jonka länsilaidalla voisi olla torikojujakin."

Toisen yhtä korkean talon hän sijoittaisi Aleksis Kiven koulun alapuoliseen rinteeseen. Molemmissa voisi olla viherkatto korvaamassa pihoja.

"Noin sata uutta asuntoa ja alakerroksiin tilaa kahviloille, liikkeille, pikkutoimistoille ja julkisille tiloille", arkkitehti hahmottelee.

Asuintalot rajaisivat Brahenaukion, jonka itäreunalle Ilonen rakentaisi istuskelua varten portaikon.

Arkkitehti korostaa, ettei hän ole suunnitellut rakennuksia valmiiksi vaan hahmotellut suuntaviivoja siitä, mitä Brahenkentän tuntumaan voisi syntyä.

Ideoitaan Juha Ilosella on tapana työstää yksin suunnittelutyönsä ohessa. Nyt aikaa kuljeskeluun ja tutkimiseen liikenee tavallista enemmän, sillä kymmenen vuoden taiteilija-apuraha juoksee toista vuotta.

"Muodostan oman 'Lisää Helsinkiä kaupunkiin' -ryhmän", hän hymyilee.

Havainnekuva Juha Ilonen
Juha Ilonen hahmottelee Helsinginkadulle tornia, joka olisi samankorkuinen kuin kadun Sörnäisten päässä oleva rakennus.
Juha Ilonen hahmottelee Helsinginkadulle tornia, joka olisi samankorkuinen kuin kadun Sörnäisten päässä oleva rakennus.

Ilosen ajatukset eivät tule tyhjästä, vaan ovat osa laajempaa suuntausta. Kantakaupungissa on vireillä lukuisia pieniä tiivistämishankkeita, koska etenkin asunnoille on kysyntää.

Toisin kuin keskustan uusia kaupunginosia Jätkäsaarta ja Kalasatamaa, tätä lisärakentamista suunnitellaan paikoille, joissa sitä ei juuri ole nähty muutamaan vuosikymmeneen.

"Moni varmaan ajattelee, että Kallio on jo valmiiksi rakennettu. Se on harhakuva, sillä muutos on ollut aina keskeisintä kaupungissa", Ilonen sanoo.

Muutokset ovat leimanneet entistä työläiskaupunginosaakin sata vuotta, usein yllättävällä tavalla. Ei tullutkaan esplanadia, vaan paikalle tehtiin nuorisolle urheilukenttä 1920-luvulla.

Työväenopisto sai kivenheiton päähän oman päärakennuksensa ja koululaisille tehtiin Aleksis Kiven kansakoulu 1930-luvulla. Urheilutalo rakennettiin 1950-luvun lopulla.

Sen jälkeen Helsinginkadun ja Kaarlenkadun kulma on uinunut epämääräistä untaan.

"Paikka on kuin sammakko, jonka prinsessan suudelma voi muuttaa prinssiksi", Juha Ilonen sanoo viitaten satuun.

 

Juha Ilosen "Neljäs Helsinki – luonnoksia kaupungin tiivistämiseksi" on nähtävillä täällä.

Signe Brander Helsingin kaupunginmuseo
Vielä 1912 Brahenkentän paikalle oltiin rakentamassa näyttävää esplanadia. 1920-luvulla Alppiharjuun rakennettiin urheilukenttä.
Vielä 1912 Brahenkentän paikalle oltiin rakentamassa näyttävää esplanadia. 1920-luvulla Alppiharjuun rakennettiin urheilukenttä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat