Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokralaiset välittivät luvatta helsinkiläismiehen asuntoa kuukausia Airbnb-turisteille

Vuokralaiset välittivät luvatta asuntoa majoituspalvelussa. Asunnossa oli enimmillään jopa kahdeksan asukasta. Naapurit huolestuivat ja syyttivät asunnon omistajaa häiriöistä.

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja (kuvassa) ilmoitti häiriöistä asunnon vuokranneelle omistajalle.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja (kuvassa) ilmoitti häiriöistä asunnon vuokranneelle omistajalle. Kuva: Rio Gandara HS

Ensimmäiset asiakkaat olivat sisällä jo ennen kuin vuokrasopimus virallisesti oli alkanut. Matti oli vuokrannut kolmion Helsingin kantakaupungista hyvässä uskossa pariskunnalle, jolla oli kuitenkin alusta asti tarkoitus vain vuokrata asuntoa eteenpäin Airbnb-majoituspalvelun avulla.

Airbnb:n ideana on, että ihmiset voivat vuokrata asuntonsa tai osan siitä matkailijoille esimerkiksi silloin, kun ovat itse poissa kaupungista.

Fakta

Helsingissä tarjolla 1 400 majoitusta

 Helsingissä Airbnb-majoituksia on tarjolla paraikaa noin 1 400.

 Määrä on kasvanut viime kesän lopusta vain noin 300:lla.

 Venäläisten matkailijoiden väheneminen on todennäköisesti vaikuttanut asiaan.

 Pienimuotoisesta ja satunnaisesta majoittamisesta saatavat tulot ovat Suomen verotuksessa pääomatuloa.

 Jos majoitus on säännöllistä, se voidaan katsoa majoitustoiminnaksi.

 Majoitustoimintaa säätelee eri laki kuin vuokrausta, ja jos tulot ovat yli 8 500 euroa, pitää toiminnasta maksaa myös arvonlisäveroa.

Matin ja vuokralaisten solmimassa sopimuksessa jälleenvuokraus oli kielletty. Silti lyhytaikaisia vuokralaisia ehti vierailla asunnossa jatkuvasti noin kolme kuukautta ennen kuin Matti sai vihiä asiasta.

"Hallituksen puheenjohtaja minulle siitä ilmoitti, että tiedänkö, mitä asunnossa oikein tapahtuu. Minulla ei ollut harmainta aavistusta."

"Asunnossa kävi viikoittain kymmeniä vieraita. Se ei ollut enää normaalia, ja naapurit kertoivat lopulta asiasta", sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kirsi.

Enimmillään asunnossa oli kahdeksan vuokralaista samaan aikaan.

Matti ja Kirsi eivät esiinny jutussa omilla nimillään asian arkaluonteisuuden takia.

Vuokrasopimuksen purku onnistui, kun asunnon jälleenvuokraus pystyttiin todistamaan Airbnb-sivuston ilmoituksista. Pariskunta vuokrasi palvelun kautta ainakin kolmea eri asuntoa vähintään kuudella eri ilmoituksella.

Niiden avulla pystyi päättelemään, että Matin asuntoa vuokrattiin kokonaan eteenpäin, ei vain osittain. Toisin sanoen kyse oli kielletystä jälleenvuokrauksesta, ei alivuokrauksesta. Asunnosta voi alivuokrata korkeintaan puolet, ja se vuokranantajan on pakko sallia. Jälleenvuokraustilanteessa vuokranantajalla on sen sijaan asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain perusteella oikeus purkaa vuokrasopimus ilman varoitusta.

Lieveilmiöt Airbnb:n ja lyhytmajoituksen ympärillä ovat kasvaneet sitä mukaa kuin palvelun suosio on kasvanut.

"Minusta Airbnb on periaatteessa hyvä ja kannatettava järjestelmä. Se tarjoaa mahdollisuuden matkustaa sellaisille ihmiselle, joilla on tiukka budjetti. Lisäksi se saattaa hiukan kohtuullistaa hotellien rahastamista", sanoo Matti.

Ammattimainen lyhytmajoituksen järjestäminen on kuitenkin ongelmallista kerrostalossa niin vuokra-asunnossa kuin omistusasunnossakin. Matin omistaman asunnon kohdalla sattui tapauksia, jossa majoittujat menivät heille kerrotulla ovikoodilla väärään rappuun, jossa oli samannumeroisia asuntoja kuin oikeassa rapussa.

"Siellä vanhempi rouva oli hämmästynyt ja järkyttynyt, kun pari nuorta ja täysin tuntematonta miestä kysyi englanniksi majoituksesta, vaikka rouva itse ei kieltä ymmärrä", Kirsi sanoo.

Lisäksi ongelmia aiheutti majoittujien saapuminen yöaikaan, meluaminen ja se, että monesti oven edessä kytättiin sisäänpääsyä. Lisäksi avaimia heiteltiin majoittujille parvekkeelta.

"Matkalaiset ovat tietenkin tähän syyttömiä, hehän ovat tulleet viettämään hauskoja päiviä Helsingissä. Ihmiset alkavat kuitenkin nopeasti suhtautua epäluuloisesti, kun rapuissa ravaa aivan tuntemattomia ihmisiä, usein yöaikaan", sanoo Kirsi.

Lopulta muut asukkaat olivat sekä huolestuneita että vihamielisiä ja syyttivät asunnon omistajaa häiriöistä.

Meteli ja naapureiden häirintä on yksi perusteltu syy puuttua lyhytmajoitukseen, oli se ammattimaista tai ei.

"Taloyhtiöllä on keinoja puuttua tilanteeseen. Varoitusten jälkeen asunnon hallintaanotto voi olla mahdollista", sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Myös turvallisuusnäkökulma on mahdollinen syy puuttua häiriöihin.

Jos rapussa on jatkuvasti ihmisiä, joista muilla asukkailla ei ole mitään tietoa, voi taloyhtiö tarttua ongelmaan. Esimerkiksi puheena olevassa taloyhtiössä päädyttiin vaihtamaan ovikoodit ja sarjoittamaan lukot uusiksi.

Pynnösen mukaan lyhytmajoituksen suosion kasvaessa myös yhteydenotot Kiinteistöliittoon sen tiimoilta ovat yleistyneet.

"Kun ensimmäiset huoneistohotellit tulivat, pohdittiin, onko se ollenkaan sallittua. Sama keskustelu käydään nyt. Onko asunto-osakeyhtiölain mukaista, että asuntoa vuokrataan lyhyeksi ajaksi? Tämä on juridisesti mielenkiintoinen keskustelu, sillä oikeuskäytäntöä ei ole."

Tämänhetkinen arvio Pynnösen mukaan on, että lyhytaikainen majoitus todennäköisesti rinnastetaan asumiseen, jolloin se on asunnon käyttötarkoituksen mukaista. Taloyhtiö ei tällöin voi puuttua asiaan muuten kuin häiriötapauksissa.

Varatuomari Aki Rosén asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta on samaa mieltä.

"Voidaan ajatella, että lyhytmajoitus on jonkinlaista liiketoimintaa. Sen perusteleminen olisi silti oikeudellisesti vaikeaa, sillä liiketoiminta käytännössä ilmenee asumisena."

Sekä Pynnönen että Rosén toivovat, että asiasta saataisiin oikeuskäytäntöä tai että sitä selvennettäisiin uudella lainsäädännöllä.

"Epäselvä tilanne on saanut yhtiöt jopa pohtimaan, voisiko yhtiöjärjestystä muuttaa niin, että lyhytmajoitus olisi erikseen kiellettyä", sanoo Rosén.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen jälkikäteen vaatisi kuitenkin kaikkien osakkaiden hyväksynnän, joten sen toteuttaminen on useimmiten mahdotonta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat