Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leijat lentävät Suomenlinnassa taas äitienpäivänä – Katso video HS:n haparoivasta lennätyksestä

Kaupunki
 
HS tunaroi leijahommissa
HS tunaroi leijahommissa
Homma ei mennyt ihan putkeen, kun toimittaja Kaisa Hakkarainen yritti lennättää leijaa Helsingin Aurinkolahdessa. Leijaharrastaja Marja Hjelt kertoo, mistä kiikasti ja miten leija lähtee lentoon. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus: Sami Kero HS.
Vinkkaa juttu paikallisesta persoonasta: hs.mesta@hs.fi.

Aurinkolahden ranta Helsingin Vuosaaressa on vähän kuin Kuwaitin erämaa. Molemmissa on hiekkaa, ja molemmissa voi lennättää talvella leijaa.

"Kesällä, kun auringonpalvojat ovat täällä, meiltä menee ranta", sanoo leijoihin hurahtanut Marja Hjelt hymyillen.

Molemmissa voi myös epäillä kangastuksia. Joulun seutuun Aurinkolahdessa lenteli valosydämiä, mutta se oli Hjelt, joka testaili led-valoja.

Talvella luodolla näkyi urheiluautossa leikkiviä lapsia – mutta sekin oli leija.

Maahan ankkuroitava autoleija on sunnuntaina lasten testattavissa Suomenlinnassa, jossa Leijaseura lennättää leijojaan joka äitienpäivä.

Sami Kero HS
Helsinki on kehno paikka lennätykseen, koska tuulet oikuttelevat, hiekkarannat ovat pieniä ja puistot täynnä puita. Syksyisin Marja Hjeltin ja muut narun jatkot voi löytää Haltialan sänkipelloilta.
Helsinki on kehno paikka lennätykseen, koska tuulet oikuttelevat, hiekkarannat ovat pieniä ja puistot täynnä puita. Syksyisin Marja Hjeltin ja muut narun jatkot voi löytää Haltialan sänkipelloilta.

Muuten leijahomma ei ole lasten leikkiä. "Naru voi viiltää kädet, tai jos leija lähtee matalaliitoon, se kaataa kaiken kuin keilapallo keilat", Hjelt kertoo.

Hjeltiltä löytyy leijoja kämmenen kokoisesta leppäkertusta halkaisijaltaan kuusimetriseen kerubiin, jonka kanssa hän joutui kerran pulaan.

Hjelt oli ankkuroinut kerubinsa uimavalvojan koppiin, ja kun tuuli yltyi, hän ei saanyt sitä omin voimin kasaan. Aurinkolahdessa hengailleet pikkupojat saivat tehtäväkseen kiivetä kerubin päälle päästämään siitä ilmat pihalle.

"Ne poikien silmät, miten ne loistivat!" Hjelt kertoo.

Lapsena Marja Hjelt lennätteli leijaa Jaska Jokusen innoittamana, mutta leluleijat hajosivat ja bambukepit katkeilivat. Aikuisena hiilikuitu ja nylon muuttivat kaiken.

"Elämäntilanteet vaihtelevat. Kun tulee lapsia, nämä aikuisten harrastukset saattavat jäädä."

Seura lisää touhun mielekkyyttä. Leija-alalla kuuminta hottia ovat nyt muodostelmat, ja leijaseuralaisten ansiosta taivaalla voi bongata vaikkapa kahdeksan eri kokoisen angry birdin parven.

Possukin löytyy, vaikka metrinen possu karkasi ensin Kuwaitissa autiomaahan ja katosi sitten lentokoneessa. Hjelt ompeli tilalle kaksimetrisen.

 

Äitienpäivän piknik-lennätys Kustaanmiekassa sunnuntaina kello 13–17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat