Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilija syypää suurimpaan osaan Helsingin pyöräkolareista

Valtaosassa Helsingin vuonna 2013 tilastoiduista polkupyöräkolareissa pääsyyllisenä oli autoilija

Kaupunki
 
Kumman kuuluu väistää useammin, auton vai pyörän?
Kumman kuuluu väistää useammin, auton vai pyörän?
Yleisesti toistellun perussäännön mukaan pyöräilijä yleensä väistää autoilijaa, mutta onko poikkeuksia enemmän kuin perustapauksia? Laskimme väistämisvelvollisuudet Herttoniemen ja Helsingin keskustan välisellä työmatkareitillä.

Laajasalossa Kuvernöörintietä kulkeva autoilija saapuu Laajasalontien risteykseen. Marraskuisena lauantaina vuonna 2013 liikennevalo näyttää vihreää, ja kuljettaja kääntyy vasemmalle kohti Santahaminaa. Suojatien kohdalla vastakkaisesta suunnasta risteykseen ilmestyy 6-vuotias poika polkupyörällään. Osapuolet kolaroivat, ja poika saa aivotärähdyksen.

Sekä autoilijalla että pyöräilijällä paloi vihreä valo.

Tapaus oli yksi Helsingin 186 pyöräilyonnettomuudesta vuonna 2013. Kolmessa neljästä kolarista syypääksi epäiltiin autoilijaa.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto keräsi HS:n pyynnöstä tiedot vuoden 2013 pyöräonnettomuuksista. Tiedot on koottu käymällä läpi poliisin tutkintaraportit. Vastaavaa erittelyä onnettomuuksista ei tavallisesti tehdä.

Pyöräkolareista kuitenkin ilmoitetaan vain pieni osa poliisille, koska usein henkilö- tai omaisuusvahingot jäävät vähäisiksi.

Miten pyöräkolareita voisi vähentää? HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asennekasvatuksella, liikennesuunnittelulla ja lainsäädännöllä on tärkeä osa turvallisuuden lisäämisessä.

1 Poliisin valtakunnallisen liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan Dennis Pastersteinin mukaan pyöräteitä pitäisi eristää jalankulkijoista ja autoilijoista.

"Kun eri nopeuksilla kulkevat kohtaavat toisensa, siinä käy usein huonosti. Autoilijoiden pitäisi ohittaa pyöräilijät riittävän kaukaa. Liikennesäännöt koskevat myös pyöräilijöitä: ei ajeta jalkakäytävällä, päin punaisia tai liialla nopeudella. Jalankulkijoiden pitää puolestaan muistaa, että jos on yhdistetty pyörätie, ei mennä pyöräilijöiden puolelle tai päästetä koiraa sinne haistelemaan."

"Poliisin valvonnalla tai ratsioilla pyöräilyonnettomuuksia ei juuri voi vähentää. Niitä kun tapahtuu siellä täällä. Eniten me pystymme puuttumaan jalkakäytävällä pyöräilyyn."

"Kun tieliikennelakia nyt uudistetaan, olisi hyvä pohtia, että voisiko pyöräilylle asettaa promillerajat."

2 Helsingin polkupyöräilijöiden varapuheenjohtajan Marjut Ollitervon mukaan media voi vaikuttaa asenteisiin.

"Media ei saisi kirjoittaa liikennesäännöistä miten sattuu. Kaupunkiympäristössä autoilijalla on yleensä väistämisvelvollisuus. Sellaiset harhakäsitykset ovat esillä liikaa, että pyöräilijän pitäisi väistää [väärissä kohdin] tai taluttaa pyörä kadun yli."

"Leveät ja loivat, moottoritiemäiset kadut ovat pyöräilijälle vaarallisia: ne viestivät, että tämä on autoilijan valtakuntaa. Helsingissä tällaisia ovat esimerkiksi Sörnäisten rantatie sekä Linnanrakentajantie, jossa kääntyvällä autoilijalla ja suoraan ajavalla pyöräilijällä on samaan aikaan vihreä."

"Rakenteelliset hidasteet voivat olla tarpeen. Yksi ratkaisu olisi korottaa pyörätien jatketta niin, että risteyksessä tasoero on autoilijalla, ei pyöräilijällä."

3 Liikenneinsinööri Hanna Strömmer Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta pohtisi liikennevalojen uudelleenohjelmointia.

"Liikennevaloissa aika usein autoilijat ovat vihreällä jonkun risteävän kevyen liikenteen kanssa. Näissä asioissa voisi pyrkiä hakemaan erilaista vaiheistusta."

"Huomaavaisuutta ja tarkkaavaisuutta pitäisi saada lisää. Se on ikuisuusongelma. Autoilijan pitäisi katsoa kaikkiin suuntiin etenkin kun tulee kolmion takaa. Lautatarhankadun ja Sörnäisten rantatien risteyksessä on tehty suojatiehen tasokorotus muistuttamaan fillaristeista."

"Korotettuja suojateitä voisi tehdä muuallakin. Helsingin [mäkinen] maasto antaa sen mahdollisuuden, että joissain paikoissa on helppo hurauttaa pyörällä mäkeä alas. Kaikkien olisi hyvä varmistaa oma näkyvyys ja muiden näkeminen."

4 Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvasen mukaan pyöräilijöidenkin tulisi muistaa tilannenopeudet.

"En ole keinotekoisten hidasteiden kannattaja, mutta joissakin paikoissa sellaiselle voisi olla tarvetta."

"Jos pyörätie tulee mäkeä alas risteykseen, siellä voi tapahtua kolareita. Autoilija on kolarissa syypää, mutta ne tilanteet ovat tosi hankalia nähdä. Fillari voi hyvin tulla viittäkymppiä mäkeä alas."

"Olisi hyvä, että liikennesäännöt opetettaisiin jo koulussa. Pyöräilijän ja auton väistämissäännöt ovat välillä todella sekavat."

"Asennekasvatus laajemmin koskee yhtälailla pyöräilijöitä ja jalankulkijoita: aina ei ole järkevää pitää omasta etuajo-oikeudesta kiinni vaan antaa tilaa."

"Ennen kaikkea ympäristö pitäisi suunnitella niin, että risteykset olisivat selkeitä."

Kuusivuotiaan tapauksessa autoilija kääntyi risteyksessä pyöräilijän eteen.

Haastateltavien mukaan juuri tämä asetelma lisää kolaririskiä, ja se näkyykin pyöräilyonnettomuustilastossa: neljäsosassa tapauksista moottoriajoneuvo kääntyi pyöräilijän eteen tai tätä päin.

Rio Gandara HS
Tukholmassa pitkään asunut Adam Åkerfeldt piti tiistaina Laajasalossa Helsinkiä hyvänä pyöräilykaupunkina. "Tukholmassa tuntuu vaarallisemmalta ajaa. Täällä on enemmän pyöräteitä."
Tukholmassa pitkään asunut Adam Åkerfeldt piti tiistaina Laajasalossa Helsinkiä hyvänä pyöräilykaupunkina. "Tukholmassa tuntuu vaarallisemmalta ajaa. Täällä on enemmän pyöräteitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat