Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensihoidon pelastajat hukkuvat töihin – HS seurasi kiirettä Kallion pelastus­laitoksella

Kaupunki
 
HS seurasi vuorokauden ajan Kallion pelastuslaitosta
HS seurasi vuorokauden ajan Kallion pelastuslaitosta

Valkopukuinen mies puhuu katkeamatta puhelimeen Kallion pelastusaseman autohallissa.

"Ei hän juuri muuta ehdi, ja lääkärillä on sama juttu: hän istuu huoneessaan ja puhelin soi jatkuvasti", selittää ensihoitomestari Esa Heinänen.

Valkopukuinen on Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä kenttäjohtaja Nils Vikström. Yhdessä lääkärin kanssa hän pyörittää Helsingin pelastuslaitoksen ensihoidon operatiivista toimintaa eli ambulansseja.

Ensihoitotehtävien määrä Helsingissä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Resurssit tehtävien hoitoon eivät ole kuitenkaan lisääntyneet.

Mika Ranta HS
Kun päivystävä kenttäjohtaja Nils Weckström lähti keskiviikkona iltapäivällä Kalliosta kentälle, jäi pelastuslaitoksen halliin enää lääkäriyksikkö ja vara-auto.
Kun päivystävä kenttäjohtaja Nils Weckström lähti keskiviikkona iltapäivällä Kalliosta kentälle, jäi pelastuslaitoksen halliin enää lääkäriyksikkö ja vara-auto.

Punavihreä pyörylä Vikströmin näytöllä kertoo keskiviikkona iltapäivällä, että Helsingin ensihoidon autoista on ajossa puolet, hetkittäin enemmänkin.

Pelastuslaitoksella on ihmetelty, miksi hälytystehtävät ovat lisääntyneet juuri Helsingissä.

Länsi-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksilla, joihin Espoo ja Vantaa kuuluvat, kasvu on ollut marginaalista.

Äkkiä kenttäjohtaja Vikström tekee operatiivisen päätöksen, vaihtaa sandaalit turvakenkiin ja lähtee keikalle yksin.

"Täytyy antaa tukea kentälle", hän sanoo ja kaasuttaa tiehensä. Halliin jäävät enää lääkäriyksikkö ja vara-auto, joka sekin on kuluneen puolen tunnin aikana ehditty komentaa kaksi kertaa valmiuteen.

Ensin sitä tarvittiin, kun varsinaisen auton potilastuolin kiinnitystä korjattiin, ja toisen kerran siksi, että tehtävät alkoivat kasaantua.

Jälkimmäisellä kerralla vara-auton miehistö löytyi Merihaasta harjoittelemasta, joten sen tilalle päätettiin määrätä toinen auto Erottajan asemalta. Tällä kertaa harjoitus sai jatkua.

"Keskellä päivää tilanne tuppaa puuroutumaan niin, että kysyntä ylittää tarjonnan", Vikström ehtii luonnehtia ennen lähtöään.

Heinäsen mukaan ruuhkista ei ole aiheutunut merkittäviä vaaratilanteita. Hätätilassa ambulanssin sijaan voidaan lähettää vaikka paloauto.

Miksi tilanne puuroutuu juuri Helsingissä?

Yksi selitys on ikääntyneiden kotihoidon lisääminen, mikä on tapahtunut samaan aikaan, kun Helsingin väestö on sekä kasvanut että ikääntynyt.

"Kaupunki muuttaa laitoshoitopaikkoja kotihoitoon, ja sitä kautta pelastuslaitokselle tulee lisää tehtäviä", kertoo ensihoitopäällikkö Kari Porthan.

Toisaalta sosiaaliset turvaverkostot ovat ohentuneet, mikä koskee myös nuorempia. Moni asuu yksin, eikä samalla paikkakunnalla ole läheisiä.

"Asia korostunee kaupunkikulttuurissa", Porthan sanoo.

Porthan arvioi syiksi myös lisääntynyttä päihteiden käyttöä ja sitä, että sairauksia hoidetaan yhä useammin kotona.

Uusavuttomuuskin on saattanut lisääntyä, Porthan arvioi.

"Ovatko helsinkiläiset uusavuttomampia kuin ihmiset muualla Hyksin alueella?" Porthan pohtii. Hätäkeskukseen saatetaan soittaa aika pienistä haavoista.

"On myös vakiopotilaita, jotka osaavat valittaa tiettyä oiretta. Heillä voi olla satakin keikkaa vuodessa", Porthan kertoo. "Silloin herää kysymys, ovatko kotiolosuhteet sellaiset, että siellä tulee toimeen. Ei ole tavatonta, että sama henkilö viedään aamulla päivystykseen ja illalla uudestaan."

Hallin ovi liukuu auki. Palomies-sairaankuljettajat Jarmo Saastamoinen ja Markus Setälä saapuvat keikalta ja peruuttavat autonsa millilleen lähtöruutuun.

Keikka asunnottomien alkoholistien Sällikotiin ja sairaalaan kesti puolitoista tuntia.

Joinakin päivinä miehet ajavat useita keikkoja käymättä asemalla, mutta keskiviikkona he ehtivät hyvin syödäkin.

Jos ruokailu uhkaa jäädä, palovuorolaiset ottavat aterian ajaksi vastuun ensihoidosta.

"Silloin pitää toivoa, ettei tule keikkaa paloautolle", Setälä sanoo. Nyt miehet suuntaavat kahville. Palomiehet tuntuvat litkivän kahvia joka välissä.

"On päiviä, joina aamukahvit saa puolilta päivin. Pitää juoda varastoon", Setälä sanoo.

Ensihoidon hälyttää liikkeelle hätäkeskus. Epäselvässä tilanteessa

hätäkeskuspäivystäjä mieluummin hälyttää ambulanssin kuin on hälyttämättä, sillä mahdolliset vahingot käsitellään tuomioistuimessa vahingonkorvaus- tai rikosasiana.

"Hätäkeskustoiminta ei kuulu potilasvahinkolain sovellusalan piiriin", Porthan selittää.

Porthanin mielestä päivystäjillä pitäisi olla selkeämmät ohjeet siitä, milloin ensihoitopalvelua ei tule hälyttää. HS on aiemmin kertonut Helsingin pelastuslaitoksen työilmapiiriongelmista, jotka ovat johtaneet työntekijöiden poissaolojen lisääntymiseen.

Raine Eklund korjaa ambulanssin potilastuolin kiinnityksiä.
Raine Eklund korjaa ambulanssin potilastuolin kiinnityksiä.

Aluehallintovirasto on esittänyt huolensa pelastusvalmiuden heikkenemisestä etenkin Pohjois- ja Länsi-Helsingissä.

Muutos 8. toukokuuta klo 13.00: Kenttäjohtaja Nils Vikströmin nimi korjattu.

Asemalla käydessään sairaankuljettaja huoltaa työkalupakkinsa.
Asemalla käydessään sairaankuljettaja huoltaa työkalupakkinsa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat