Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä tyrmistyttiin keskustan raportista

Muut isot puolueet uskovat keskustan ehdotusten johtavan asumiskulujen nousuun

Kaupunki
 
Osku Pajamäki
Osku Pajamäki

Tutkimustietoon perustumaton, puhtaasti ideologinen ja Helsingin asumismenoja nostava.

Näillä sanoin Helsingin suurimpien puolueiden kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n ryhmäjohtajat arvioivat keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raporttia. Raportin mukaan Helsinkiä vaivaavaa asuntopulaa ja asumiskustannusten nousua ei pitäisi esimerkiksi ratkaista lisäämällä asuntotuotantoa.

"Kaupunkikoon kasvattaminen ei alenna asumisen hintaa. Asuntopula on rakenteellinen ilmiö", raportin tiivistelmässä todetaan.

Keskustan raportti on jo varsin vanha, sillä se julkaistiin viime kesäkuussa. Poliittisesti kuumaksi perunaksi se on noussut nyt käynnissä olevien hallitustunnustelujen takia.

Etenkin Helsingin päättäjät pelkäävät, mitä keskustan vaalivoitto tarkoittaa Helsingille.

"Raportissa on esitetty täysin ideologinen näkemys, joka perustuu siihen, ettei haluta pääkaupunkiseudun kasvavan. Enemmän ja enemmän ihmisiä haluaa asua Helsingissä, siksi tänne on rakennettu enemmän koteja", sanoo vihreiden ryhmäjohtaja Emma Kari.

"Jos koteja ei enää tarjottaisi, se tarkoittaisi, että asuntojen hinnat kasvaisivat entisestään ja vain varakkailla ihmisillä olisi mahdollisuus saada koti Helsingistä."

Samoilla linjoilla ovat myös kokoomuksen Lasse Männistö ja Sdp:n Osku Pajamäki.

"Asumisen hinnannousu on ollut Helsingissä huiman nopeaa, koska kysyntä on ylittänyt tarjonnan. Se kertoo selkeästi siitä, että asuntopula on akuutti ongelma, joka koskettaa kaikkia helsinkiläisiä", Männistö sanoo.

"Helsingissä käteen jäävistä nettotuloista käytetään asumiseen enemmän kuin muualla Suomessa, tämä rajaa helsinkiläisten elintasoa ja ostovoimaa, joten kyllä Helsingissä on selkeä asuntopula."

Pajamäki sanoo, että keskustan raportissa esitettyjen näkemysten pitäisi nousta jo kynnyskysymykseksi hallitukseen menolle.

"Tuo ajattelu ei kumpua mistään nykyisestä tutkimuksellisesta tiedosta vaan jostain ihmeellisestä yöstä", Pajamäki sanoo.

"Muistan kuulleeni joskus jotain vastaavia ajatuksia, että 'ei rakenneta sinne joukkoliikenneyhteyksiä, sillä ihmiset eivät muuta sinne, koska he joutuvat jonottamaan ruuhkissa'. Ei minulla ole tuollaisesta mitään hyvää sanottavaa."

Keskustan raportin laatimisesta on vastannut keskustan puoluehallituksen asettama talousmaantieteellinen työryhmä. Kiinnostavaksi ryhmän näkemykset tekee se, että ryhmän puheenjohtaja on vantaalainen kaupunginvaltuutettu Johannes Hirvaskoski (kesk).

Keskustan linjauksia ei ole siis suunniteltu kaukana Pohjois-Pohjanmaan Merijärvellä vaan Vantaalla, keskellä metropolialuetta.

Hirvaskoski seisoo arvostelusta huolimatta edelleen raportissa esitettyjen näkemysten takana.

Hänen mielestään esimerkiksi pelkkä asuntojen rakentaminen ei ratkaise seudun ongelmaa korkeista asumiskustannuksista. Osa uusista asunnoista menee sijoituskäyttöön, joka puolestaan korottaa asuntojen hintoja niin omistus- kuin vuokra-asumisessakin, Hirvaskoski sanoo.

"Tarjonnan lisäys on liian suoraviivainen keino vaikuttaa asumisen hintaan. Erityisesti tarjonnan lisäys uusia asuntoja rakentamalla on vaikutuksiltaan epävarma ja panos–tuotos-näkökulmasta tehoton keino", Hirvaskosken johtaman ryhmän raportissa kirjoitetaan.

Hirvaskosken mielestä seudun asuntopula on pitkälti rakenteellinen, eikä se ratkea pelkästään tuotantoa lisäämällä. Hän perustelee näkemystään tyhjien asuntojen ja asuntoa jonottavien ihmisten määrällä.

Raportin mukaan Ara-vuokra-asuntoja jonotti vuonna 2012 pääkaupunkiseudulla 40 000 ruokakuntaa. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla oli Helsingin seudun asuntoraportin mukaan tyhjillään 45 000 asuntoa.

Raportin johtopäätös onkin, että "asuntopula on rakenteellinen ilmiö, joka kasvaa asuntokannan kasvaessa".

Hirvaskosken mielestä seudulla pitäisi pudottaa huomattavasti nykyisiä asuinrakentamistavoitteita. Helsingin seudun kunnat ovat sitoutuneet valtion kanssa tehtävissä Maankäytön, liikenteen ja asumisenaiesopimuksessa (MAL-sopimus) rakentamaan yhteensä vuosittain noin 12 500 uutta asuntoa.

Hirvaskosken mielestä taso voitaisiin tiputtaa "reilusti alle kymmeneen tuhanteen".

Hänen mielestään nykyinen kaupunkien kasvuun tähtäävä politiikka Helsingin seudulla on johtanut siihen, että kaupungit käyttävät valtavasti rahaa uusien alueiden investointeihin. Tämä raha puolestaan on pois esimerkiksi huonokuntoisten koulujen korjauksesta ja muista palveluista, Hirvaskoski sanoo.

"Ongelmallista on, että Helsingin seudun kasvu ei näy työllisyydessä. Helsingin seudun työllisyysosuus koko maan työllisyydestä ei ole kasvanut lainkaan 2000-luvulla."

Lasse Männistö
Lasse Männistö
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat