Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömät saavat töitä lippakioskin tiskin takana

Sosiaalinen yritys ryhtyy pyörittämään kahta kioskia Helsingissä

Kaupunki
 
Ahti Kannisto
Lapinlahden puistikon lippakioski avautuu ensi viikon tiistaina 12. toukokuuta.
Lapinlahden puistikon lippakioski avautuu ensi viikon tiistaina 12. toukokuuta. Kuva: Ahti Kannisto

Helsingin Diakonissalaitoksen omistama sosiaalinen yritys, Diadome, saa vastattavakseen kaksi Helsingin kaupungin omistamaa lippakioskia. Kioskien työntekijöinä aloittaa joukko ihmisiä, jotka ovat olleet jo kauan ilman työtä.

Yritysyhteistyökoordinaattori Katri-Anna Angeria kertoo, että idea kioskiyrittämisestä sai alkunsa työllistämishankkeesta.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Helsingissä on 28 lippakioskia. Nordenskiöldin aukiolla sekä Hämeentien ja Sturenkadun kulmassa sijaitsevat kioskit ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä ole viime vuosina enää vuokrattu.

 Lippakioskeista kahtakymmentäkuutta vuokrataan. Niistä neljä odottaa vielä alkukesän aikana toteutettavaa kilpailutusta.

 Diadomen ylläpitämät lippakioskit avataan tiistaina 12. toukokuuta. Ne ovat auki ainakin 16. elokuuta asti.

Vuokrasopimukset Hietalahden torin laidalla ja Lapinlahden puistikossa sijaitsevasta kahdesta lippakioskista on tehty Diadomen ja kaupungin välillä.

Työntekijöiden tukena on Diadomen työvalmennustiimi. Tavoite on myös varmistaa, että kesän ajan lippakioskeilla työskennelleet pääsisivät työn syrjään kiinni syksylläkin.

Angerian mukaan lippakioskien tiskin takana nähdään hyvin eri-ikäisiä ihmisiä.

"Olemme tosi iloisia siitä, että ikähaarukka on niin suuri. Meillä on parikymppisiä nuoria, joille ei ole vielä kertynyt paljon työkokemusta, mutta myös yli 50-vuotiaita, joilla sitä on jo paljonkin. Osa heistä on ollut pitkään työttömänä, mutta mukana on myös alan vaihtajia."

Yksi kioskityöntekijöistä on Heikki Eskola, 22. Hän aloittaa työt lippakioskilla ensi viikolla.

"Valmistuin vuonna 2012 media-assistentiksi. Sen jälkeen olen ollut kahdessa työharjoittelussa sekä Eurajoen kristillisessä opistossa, mutta töitä ei ole ollut. Nyt tuntuu tosi hyvältä, että niitä on koko kesäksi."

Eskola työskentelee lippakioskilla neljä tuntia kerrallaan, viitenä päivänä viikossa. Myyntityön ohella nuorta miestä kiinnostaa tapahtumien järjestäminen.

"Olen esimerkiksi miettinyt, että lippakioskilla voisi olla jonkinlainen konemusiikkitapahtuma, jossa olisi dj soittamassa."

Lippakioskeilla myydään jäätelöä, pullaa, leipiä ja virvokkeita. Tunnelma on tärkeä. "Tosi hyvä fiilis on siitä, että perusjuttujen lisäksi pääsemme tekemään kioskista meidän nuorten näköisen", iloitsee Eskola.

Angerian mukaan on mahdollista, että Diadome jatkaa lippakioskeilla.

"Mitään sovittua meillä ei kaupungin kanssa ole. Kysymyksessä on uudenlaisen työllistämisen kokeilu."

Marju Järvinen HS
Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat