Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n saama laskelma: HIFK aikoo tienata hallihankkeen asunnoilla miljoonia

HIFK arvioi saavansa 18 miljoonaa euroa Mäntymäen hallihankkeen asunnoista, paljastaa HS:n hankkima laskelma. Rahalla maksaa viisi prosenttia hankkeesta.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi pitää asunnoista haettavaa voittoa kohtuullisena.
HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi pitää asunnoista haettavaa voittoa kohtuullisena. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Jääkiekkoseura Helsingin IFK pyrkii rahoittamaan Olympiastadionin lähelle suunniteltua monitoimihallihankettaan asuinrakennusbisneksen avulla.

HS:n hankkiman alustavan investointilaskelman mukaan HIFK hakee suurareenahankkeen yhteyteen rakennettavista asunnoista noin 18 miljoonan euron tuottoja.

Tästä on kyse

 HIFK ehdotti vuonna 2012 Garden Helsinki -nimistä monitoimiareenaa kaupungin omistamalle Mäntymäen kentälle.

 Hallin yhteyteen on tarkoitus rakentaa muun muassa kauppoja, hotelli ja asuntoja. Se on tarkoitus maksaa yksityisellä rahalla.

 Hanke on jakanut mielipiteitä. Muun muassa entinen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) suhtautui siihen kriittisesti.

 Kaupunginhallitus päättää maanantaina, varataanko Mäntymäen alue hankkeen jatkosuunnittelua varten.

Vuoden 2014 tammikuussa valmistuneessa laskelmassa arvioidaan, että Helsingin Taka-Töölöön suunniteltu areena maksaisi varauksineen hieman alle 380 miljoonaa euroa. Asuntojen osuus hankkeen rahoituksesta on siis noin viisi prosenttia.

HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi pitää asunnoista haettavaa voittoa kohtuullisena.

"Asunnoilla on merkitys tämän hankkeen kokonaisrahoittamisessa, mutta ei niillä kukaan tsiljonääriksi tule", Everi sanoo.

"Mielestämme olemme pysyneet asiallisessa tuottotavoitteessa ja hintatasossa. Meidän tarkoituksemme on nimenomaan näyttää investoreille, ettemme ole liioitelleet tuottotavoitteita."

HIFK:n laskelma perustuu oletukseen, että Helsinki myy Taka-Töölössä sijaitsevan tontin hieman alle 1 500 euron neliömetrihintaan. Asunnoille on laskelmissa varattu tilaa noin 8 100 neliömetriä.

Kaupungin kannalta keskeinen kysymys kuuluu, onko tontin arvoksi alustavasti laskettu hinta riittävä?

"Tuo hinta on sen verran järkevä, että voimme lähteä keskustelemaan siitä. Emme missään nimessä ole vielä hyväksyneet esitettyä hintaa, mutta ei tuo nyt mikään hasardihinta ole", sanoo Helsingin kiinteistövirastoa johtaja Jaakko Stauffer.

Tontin arvon määrittäminen on olennaista siksi, että Helsinkiä syytetään varmasti HIFK:n tukemisesta, jos kaupunki myy tontin alihitaan. Staufferin mukaan kaupunki aikoo käyttää maanarvon määrittämiseen ulkopuolista arvioijaa.

"Myymme tontin markkinahintaan. Jos he tekevät sillä 20 miljoonan voiton, niin sitten tekevät. Niinhän kaikki muukin gryndaus toimii, eikä tuo poikkea millään tavalla muusta vapaan rahoituksen tuotannosta. Eri asia on, jos kaupunki myisi tontin alihintaan."

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee Helsinki Garden nimeä kantavaa suurareenahanketta maanantaina. Nyt päätetään kuitenkin vasta siitä, varataanko HIFK:lle alue hankkeen jatkosuunnittelua varten. Suunnitteluvaraus annettaisiin vuoden 2016 kesäkuun loppuun saakka.

Valmiiden asuntojen hinnaksi HIFK on arvioinut 7 000 euroa neliömetriä kohden. Kiinteistöviraston Staufferin mielestä se on Taka-Töölön uusista asunnoista varsin realistinen hintataso.

Taka-Töölön asunnoista markkinoilla pyydettävä neliöhinta pyörii 6 000 euron paikkeilla.

Myös Everi korostaa hintapyynnön kohtuullisuutta.

"Helsingissä on hienompia ja arvokkaampiakin alueita ja rakennuspaikkoja. Mielestäni alueen arvokkuus on saanut keskustelussa kohtuuttoman suuren roolin, sillä sitä on pidetty tuossa kohtuullisen pitkään tyhjillään ja parkkipaikkana", Everi sanoo.

"Meidän esittämällä kustannustasolla tuohon syntyisi esimerkiksi asiallinen vuokrataso."

HS on aiemmin kertonut, että ainakin eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on ollut kiinnostunut areenan rahoittamisesta. HS:n tietojen mukaan myös sijoitusyhtiö Taaleritehdas olisi kiinnostunut hankkeesta.

"Emme voi kommentoida asiaa mitenkään", sanoo Taaleritehtaan toimitusjohtaja Juhani Elomaa.

"Hanke on meille kuitenkin tuttu."

Everikään ei halua avata hankkeen takana olevia sijoittajia.

"Sitoumukset varmistuvat sitten, kun tiedämme tarkemmin, mitä olemme tekemässä. Meidän suunnitelmamme ovat olleet sijoittajien mielestä realistisia ja kiinnostavia, joten tilanne hankkeessa on hyvin positiivinen."

Joonas Laitinen HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat