Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ympäristölautakunnan vetäjä: "Ruuhkamaksuista pitäisi alkaa keskustella pikaisesti"

Helsinki ei ole saanut typpidioksidipäästöjä kuriin

Kaupunki
 

Helsingin ilmanlaatu on parantunut monelta osin viime vuosina, mutta liikenteestä aiheutuvien typpidioksidipäästöjen kanssa kaupungissa painiskellaan yhä. Jopa niin, että EU-komission asettamiin päästörajoihin ei ole päästy, vaikka tavoite piti saavuttaa jo vuoden 2010 alussa.

Helsingin kaupunki on saanut EU:n suostumuksella ympäristöministeriöltä typpidioksidiraja-arvon noudattamiselle jatkoaikaa niin, ettei arvo saisi ylittyä enää vuonna 2015. Huonolta näyttää, kertovat raportit.

Mannerheimintien mittausasemalla typpioksidin vuosiraja-arvo ei ole ylittynyt enää vuoden 2010 jälkeen, mutta Helsingissä on edelleen useita katukuiluja, joissa ilmanlaatu on heikompi kuin aivan kantakaupungin ytimessä. Typpipäästöjä mitataan yhä yli raja-arvon esimerkiksi Mäkelänkadun ja Hämeentien eteläisillä osuuksilla sekä myös Mannerheimintiellä Töölöntullin kohdalla.

Päästöt johtuvat liikenteen kasvusta ja etenkin dieselautojen osuuden kasvusta. Helsingissä liikkuu runsaasti raskasta dieselkalustoa, kuten busseja ja kuorma-autoja.

Ympäristölautakunta keskusteli Helsingin ilmansuojelun toimintaohjelmasta kokouksessaan keskiviikkona. Lautakunnan puheenjohtaja Matti Niemi (sd) haluaa lopettaa jahkailun ruuhkamaksuista.

"Kun typpipäästöillä alkaa olla terveysvaikutuksia ihmisille, ei asiaa enää voida pitkittää. Ruuhkamaksuja on vatvottu jo monta vuotta, ja työtä ilmanlaadun puolesta on tehty, mutta keinot eivät ole olleet riittäviä", toteaa Niemi.

Niemen mielestä ruuhkamaksuilla voitaisiin nopeasti vaikuttaa päästöjen määrään. Hän toivoo rivakkaa tahtia keskusteluihin.

"Kyllä ruuhkamaksujen vaikutuksista pitäisi alkaa keskustella mahdollisimman pikaisesti. Asia olisi ratkaistava jo tämän vuoden aikana, mutta siihen toki vaikuttaa, miten saamme muut hallintokunnat ja puolueet ruuhkamaksujen taakse. Tarvitsemme yhteistä sopimusta niin kaupungin kuin tulevan hallituksen ja sen ympäristöministerinkin kanssa."

Helsingin rimpuilu typpidioksidipäästörajojen kanssa voi johtaa hankaukseen EU-komission kanssa. Ne Euroopan maat, jotka eivät ole onnistuneet saavuttamaan päästöille asetettuja tavoitteita, joutuvat EU:n valvontamenettelyyn typpidioksidia koskevan ilmanlaatudirektiivin rikkomisesta. Esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa valvontamenettelyyn joutuminen uhkaa johtaa myös sakkorangaistukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat