Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisääni kuuluttaa pian pysäkkejä raitiovaunuissa – äänestä suosikkiäänesi

Testiyleisö löysi vaivatta suosikkinsa raitiovaunun kuulutusääneksi

Kaupunki
 
Kuulutukset raitiovaunuihin - tältä se kuulostaa
Kuulutukset raitiovaunuihin - tältä se kuulostaa
Helsingin seudun joukkoliikennevälineisiin tulee puolentoista vuoden kuluttua kuulutukset kertomaan, mikä on seuraava pysäkki. Kourallinen kaupunkilaisia pääsi koekuuntelemaan ääniehdokkaita. Toimittaja: Kaisa Hakkarainen HS, kuvaus ja editointi: Leif Rosas.

Huulet suipistelevat, kynät naksuvat, silmät laajenevat ja korvat höristyvät, kun raitiovaunu lähtee liikkeelle.

Tässä matkaa joukkoliikennematkustajien valiojoukko: kourallinen vapaaehtoisia pääsi torstaina koekuuntelemaan ehdokkaita Helsingin seudun bussien ja raitiovaunujen uusiksi kuulutusääniksi.

"Itsehän me näitä sitten päivittäin kuuntelemme", Eeropekka Lehtinen Kalliosta perustelee sitä, miksi halusi osallistua äänen valintaan. "Nyt saa ainakin yrittää vaikuttaa."

Puolentoista vuoden kuluttua jokin testin kolmesta naisäänestä kertoo Helsingin seudun raitiovaunujen ja bussien matkustajille, missä mennään ja mikä on seuraava pysäkki.

Leif Rosas
Seitsenvuotias joukkoliikenneharrastaja Jimi Aalto kannattaa kuulutuksia, vaikka löytää varmasti perille ilmankin. Testiajo oli Tiina Aallon yllätys tulevalle joukkoliikennebloggarille.
Seitsenvuotias joukkoliikenneharrastaja Jimi Aalto kannattaa kuulutuksia, vaikka löytää varmasti perille ilmankin. Testiajo oli Tiina Aallon yllätys tulevalle joukkoliikennebloggarille.

Jos testiryhmä saisi päättää, ääni olisi jo valittu – niin vahva suosikki löytyi. Yksin heidän korvansa eivät kuitenkaan ratkaise, sillä edessä on vielä monta testiä ja sopimusneuvottelua.

"Ette laittaneet hintalappuja mukaan. Ensimmäinen ääni kuulosti kalliilta", Jätkäsaaressa asuva Juha Lökström letkauttaa tarkan veronmaksajan tapaan.

Elisa Munne-Visakko Kalliosta oli tunnistavinaan ehdokkaiden joukosta tunnetun näyttelijän äänen, ja Maisa Heikkinen Kontulasta veikkasi yhden äänistä kuuluvan metrokuuluttaja Carla Rindellille. Niin veikkasi moni muukin.

Eeropekka Lehtinen arvioi yhtä äänistä liian mainosmaiseksi, ja Juha Lökström perusteli suosikkiaan näin:

"Kaupunkilainen, neutraali ja tavallinen – ei herätä tunteita."

Bussien ja raitiovaunujen kuulutukset ovat vuosikausien toiveiden täyttymys etenkin näkövammaisille.

Nykyisin oma pysäkki livahtaa helposti ohi myös normaalinäköiseltä.

"Kuulutus on hyvä, kun räplää älypuhelinta eikä tiedä, missä liikkuu", sanoo Simo Räty Pasilasta. "Itsekin olen ajanut monta kertaa pysäkin ohi."

Tietyllä tapaa kuulutukset ovat paluuta 1950-luvulle, jolloin kuljettajia painokkaasti kehotettiin kertomaan matkustajille tulevista pysäkeistä.

"Ei pidä epäillä oman äänen sopivaisuutta", HSL:n historioitsija Tapio Tolmunen kertaa takavuosien ohjetta.

Myöhemmin on kokeiltu nauhoitettuja kuulutuksia, mutta tekniikka ei silloin vielä onnistunut toistamaan ääntä riittävän selkeänä.

Ratikoihin ja busseihin kuulutukset – valitse suosikkiäänesi!
Ratikoihin ja busseihin kuulutukset – valitse suosikkiäänesi!
Helsingin seudun busseihin ja raitiovaunuihin puuhataan kuulutuksia kertomaan matkan etenemisestä. HSL testaa kuulutusääneksi kolmea eri vaihtoehtoa. Mitä ääntä sinä jaksaisit kuunnella päivittäin joka ainoalla pysäkillä? Kenen ääni kestää lukea 8 000 pysäkin nimeä? Kuuntele ehdokkaat ja valitse suosikkisi!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat