Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiologi: Kallio syntyy uudestaan 10 vuoden välein

Kenelle boheemina tunnettu Kallio kukkii? – Testaa, kuinka hyvin tunnet Kallion

Mielikuvissa kallio merkitsee lähinnä hipstereitä ja huokeaa humalaa. Alueella asuu kuitenkin jo entistä enemmän lapsiperheitäkin.

Kaupunki
 
Noona Bäckgren
Outi Pyhäranta
Hipstereitä ja huokeaa humalaa? Minkälaisia harhaluuloja ihmisillä on Kalliosta?
Hipstereitä ja huokeaa humalaa? Minkälaisia harhaluuloja ihmisillä on Kalliosta?
HS kävi Kalliossa kysymässä, mitkä ovat suurimmat aluetta Kalliota kuvaavat stereotypiat. Toimittaja Kaisu Moilanen, kuvaaja Outi Pyhäranta

Kallio kukkii -kaupunginosafestivaali alkaa tänään perjantaina. Mielikuvissa Kallio yhdistyy boheemiin tunnelmaan, halpoihin baareihin ja trendiruokapaikkoihin – mutta kenelle Kallio todellisuudessa kukkii? HS jututti Kallio-asiantuntijoita.

 

Fakta

Kallion oma festivaali

 Kallio kukkii -festivaali järjestetään tänä vuonna

8. –17. toukokuuta.

 Tapahtumat ovat pääosin maksuttomia.

 Ohjelmaa on aamusta iltaan esimerkiksi Karhupuistossa, Teatteri Kalliossa ja kulttuuritila Kammarissa.

 Festivaali huipentuu 16.–17. 5. yhteispiknikkiin Dallapénpuistossa.

 Ohjelma on osoitteessa kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokukkii.

Kukkiiko Kallio niin sanotuille hipstereille?
Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpään mukaan Kallion "hipsteröityminen" ei ole uusi ilmiö.

"Kallio syntyy uudestaan kymmenen vuoden välein, kun uusi sukupolvi löytää paikalle", Mäenpää sanoo.

"Kyllä 80-luvullakin Kallioon muutti trendikästä nuorisoa. Silloin heitä vain kutsuttiin jupeiksi. Perinteisten duunariammattien edustajat ovat tosin alueelta jo pitkälti kaikonneet."

Vihreiden ryhmänjohtajan Emma Karin mielestä Kallion identiteettiin kuuluu se, että kaikille pitää olla tilaa.

"Asun itse Kalliossa, ja täältä löytyy esimerkiksi päihdeongelmaisten neulanvaihtopiste. Uskon, että Kallio tulee säilyttämään rosoisuutensa, sillä ihmiset eivät halua siitä eroon."

Viime aikoina nuorekas Kallio-liike on tullut tunnetuksi kaupunginosan kehittäjänä, mutta sen rinnalla Kalliota muovaa vanhempaa sukupolvea edustavien Kallio-seura.

 

Lapsiperheille?

Kalliossa asuu entistä enemmän lapsiperheitä. Konkreettinen esimerkki tästä on toukokuun alussa Franzéninkadulla avautunut päiväkoti Franzenia.

Eri asia on kuitenkin, tuleeko Kalliosta koskaan nimenomaan lapsiperheiden alue.

"Tilastojen perusteella Kallion lapsiperhetrendi ei vielä ole kovin suuri", sanoo Pasi Mäenpää. "Ilmiöstä puhutaan paljon, mutta Kalliosta tuskin koskaan tulee erityisen lapsiperhevaltainen paikka. Suuria asuntoja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi."

Outi Pyhäranta HS
Tanssitaiteilijat Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio pitivät kahvitaukoa Kallion Karhupuistossa keskiviikkona. Miesten mielestä Kallio on monimuotoinen asuinpaikka, jossa on tilaa ja suvaitsevaisuutta erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille.
Tanssitaiteilijat Eero Vesterinen ja Valtteri Raekallio pitivät kahvitaukoa Kallion Karhupuistossa keskiviikkona. Miesten mielestä Kallio on monimuotoinen asuinpaikka, jossa on tilaa ja suvaitsevaisuutta erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille.

 

Hyvätuloisille?
Kalliolaiset eivät ole rikkaampia tai köyhempiä kuin helsinkiläiset keskimäärin. Itse asiassa asuntokuntien tulotaso on merkittävästi alhaisempi kuin muualla Helsingissä, mutta tämä voi selittyä asuntokuntien pienellä koolla.

Kallion vuokria ja asuntojen hintoja kauhistellaan, mutta Tilastokeskuksen mukaan asumisen hintataso ei Kalliossa ole viime vuosina kohonnut juuri sen enempää kuin muuallakaan Helsingissä. Vuokrat ovat Kalliossa korkeita siksi, että alueella jyräävät yksityiset vuokranantajat. Alueella on huomattavan vähän kaupungin edullisia vuokra-asuntoja, vaikka puolet kalliolaisista asuu vuokralla.

 

Kokoomuslaisille?
Kokoomuksen Jaana Pelkonen oli viime kuun eduskuntavaaleissa Kallionkin äänikuningatar. Tästä ei kuitenkaan kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä Kallion kokoomuslaistumisesta. Kallio eroaa esimerkiksi Etelä-Helsingistä huomattavasti siinä, että vihreitä ja vasemmistoa äänestää liki puolet vaaliuurnilla käyvistä. Kokoomuksen kannatus alueella on sen sijaan pysynyt 15 prosentin tuntumassa.

 

Kai Kallio kukkii oikeastikin?

Kyllä vain.

"Kallio kukkii tällä hetkellä narsissien ja krysanteemien ystäville, sillä olemme istuttaneet niitä paljon Harjutorille", sanoo vastaava piiripuutarhuri Veikko Bertell. "Myös voikukkia näkyy jo."

 

Lähteet: Helsingin kaupungin tietokeskus, Tilastokeskus, Heka, Kallio-seuran puheenjohtaja Raimo Nenonen.

 

 

Kokoontuvatko perussuomalaisten kannattajat Ravintola Rytmissä? Testaa, kuinka hyvin tunnet Kallion


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat