Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaiden ryhmän lopettaminen suututti Helsingissä: "Törkeää. Vetää mielen matalaksi"

Alzheimerin tauti vaikeuttaa sopeutumista uuteen

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Helsingin Alzheimer-yhdistyksen nuortenryhmäläiset Ahti Alanne (vas.), Kari Paukkunen (toinen oik.) ja Jukka Saarinen (oik.) kohtasivat pitkästä aikaa. Takana yhdistyksen entinen toiminnanjohtaja Pertti Riihelä, joka kutsui herrat kesäjuhliin kotiinsa.
Helsingin Alzheimer-yhdistyksen nuortenryhmäläiset Ahti Alanne (vas.), Kari Paukkunen (toinen oik.) ja Jukka Saarinen (oik.) kohtasivat pitkästä aikaa. Takana yhdistyksen entinen toiminnanjohtaja Pertti Riihelä, joka kutsui herrat kesäjuhliin kotiinsa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Se on aivan törkeää", sanoo Ahti Alanne.

Kari Paukkunen ja Jukka Saarinen säestävät vierestä: kyllä vetää synkäksi ja mielen matalaksi.

Herrat ovat jo vuosia viettäneet yhden päivän viikosta nuorten porukassa Helsingin Alzheimer-yhdistyksessä. Alkuvuodesta porukka hajosi, koska rahoitus loppui.

"Nuori" merkitsee tässä alle 65-vuotiasta. Tai oikeastaan sitä, että ryhmässä ei katsottu ihmisen ikää tai kotikuntaa, vaan mukaan hyväksyttiin vielä melko lievässä vaiheessa olevaa muistisairautta sairastavia.

Tausta

Helsinki pyrkii muistiystävälliseksi kaupungiksi

Pääkaupunkiseudun isot kaupungit pyrkivät nyt uusimaan palvelujaan siten, että muistihäiriöisen olisi entistä helpompi löytää itselleen sopiva paikka.

Yksi esimerkki tästä ovat jonkin aikaa toimineet muistikoordinaattorit – siis hoitoalan ammattilaiset, joiden tehtävä on ohjata oikeiden palvelujen pariin. Muisti on yksi Helsingin ikäohjelman isoista teemoista, joissa linjataan tulevaisuuden Helsinkiä yli 65-vuotiaille. Muistisairauksia pyritään ehkäisemään vaalimalla aivoterveyttä ja sairaudet yritetään tunnistaa entistä herkemmin.

Myös Espoossa ja Vantaalla kehitys vie samaan suuntaan. Espoo on puolen vuoden sisällä aloittanut toimintaa kotona asuville muistisairaille esimerkiksi Viherlaakson muistipalvelukeskuksessa ja Taavin muistipalvelukeskuksessa Mankkaalla.

Alzheimer-yhdistyksellä on paljon muutakin toimintaa, mutta mukaan pääsemiseksi tarvitaan esimerkiksi maksusitoumus kotikunnalta. Kaikki miehistä eivät ole Helsingistä tai sovi valmiisiin lokeroihin.

Muistihäiriöisiä on koko maassa arviolta 130 000. Määrä kasvaa väistämättä, kun väestö ikääntyy. Useimpia muistisairauksia ei voida kokonaan parantaa, mutta etenemistä pystytään hidastamaan.

Työikäiset muistisairaat ovat vähemmistö. Muistiliitto arvioi heidän määräkseen 7 000–10 000. Toisaalta etenkin tästä ryhmästä erittäin moni jää vaille esimerkiksi kuntoutusta, kun sairautta ei tunnisteta ajoissa.

Kyse ei ole siitä, että muistisairaille ei olisi palveluja. Sairauden takia heidän on vain hyvin hankala tottua nopeisiin muutoksiin. Kun tutut kasvot ja toiminta häviävät, moni hätääntyy.

"Täällä on aina pyritty pitämään kynnys matalana ja vältetty turhaa byrokratiaa", sanoo Pertti Riihelä.

Riihelä oli vuosia Helsingin Alzheimer -yhdistyksen sielu. Hän oli jo vuosikymmeniä sitten luomassa työikäisille sopivaa toimintaa. Enää hän ei toimi yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Kerran viikossa kokoontunut ryhmä Töölössä loppui äkisti, koska Raha-automaattiyhdistys (RAY) ei myöntänyt uutta projektirahoitusta hankkeelle.

Tämä johtui siitä, että projektirahoitusta oli jäänyt käyttämättä. RAY:n rahoitusta ei yleensäkään voida myöntää, ellei toimintaa pystytä osoittamaan tehokkaaksi ja tulokselliseksi.

Tuttu ryhmä oli tärkeä Alanteelle, Paukkuselle ja Saariselle, koska se tarjosi kavereita, vertaistukea ja jotain, mikä olisi muuten jäänyt samalla kuin työelämä: säännöllisen irtautumisen kotoa. Syyn lähteä ulos, vertaistukea omaisille. Musiikkia, jumppaa, retkiä kulttuurikohteisiin ja esimerkiksi Tallinnaan. Välillä vähän mustaksikin muuttuvaa huumoria.

"Koskaan hän ei tullut takaisin kotiin huonolla tuulella. Ja omaisten kannalta päivätoiminta oli hengähdystauko", sanoo Kaarina Alanne, Ahti Alanteen vaimo ja omaishoitaja.

Espoolaisille Alanteille kotikaupunki tarjosi tilalle kaupungin muistisairaiden ryhmää, joka kokoontui kerran kuussa Espoossa. Ahti Alanne ei viihtynyt vieraiden joukossa, yhden kerran jälkeen hän ei enää halunnut palata ryhmään.

"Nyt ei innosta enää oikein mikään", Alanteet sanovat.

Muistiliiton asiantuntija Anita Pohjanvuori arvelee, että pääkaupunkiseudulla jo diagnoosin saanut muistisairas saa hyvin palvelua. Siis jos tietää, mistä hakea. Isoissa kaupungeissa on tehty työtä sen eteen, että ihminen löytäisi helpommin juuri hänelle sopivia palveluja. Yhteistyötä on tiivistetty myös muistiyhdistysten kanssa.

Yksinäiset muistisairaat ja ne, jotka eivät vielä tarvitse kotihoitoa, ovat heikoimmilla", Pohjanvuori arvelee.

Myös tuloeroilla on suuri merkitys. Liitto kamppailee tällä hetkellä etenkin sen puolesta, että ihmiset saisivat ajoissa omannäköistään tukea, jotta hyvä elämä oman perheen parissa kotiympäristössä onnistuisi mahdollisimman pitkään.

"Muistisairas ihminen on ihan samalla lailla yksilö kuin me muutkin. Tärkeää on, että palveluja ei rakenneta mitään suurta massaa ajatellen, kun sellaista ei ole olemassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat