Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palomies valitti palkkojen perimisestä oikeuteen

Espoo maksoi palomiehelle lähes 15 000 euroa liikaa palkkaa

Kaupunki
 
Esa Syväkuru Hs
Pelastuslaitoksen työntekijä on valittanut hallinto-oikeuteen. Kuva ei liity tapaukseen.
Pelastuslaitoksen työntekijä on valittanut hallinto-oikeuteen. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Esa Syväkuru Hs

Espoon kaupunki on joutunut työntekijänsä kanssa harvinaiseen oikeusriitaan. Kyse on liikaa maksetusta palkasta. Pelastuslaitoksella vuoromestarina toimiva työntekijä on valittanut hallinto-oikeuteen, koska Espoon kaupunki perii häneltä liki 15 000:ta euroa väärin perustein maksettua palkkaa.

Työntekijä oli ollut palomestarin sijaisena reilun vuoden, eikä palkka sijaisuuden jälkeen laskenut oikealle tasolleen. Kaupungin saatavat ryöpsähtivät suuriksi, koska virhettä ei huomattu lähes kahteen vuoteen.

Palkkariidat ovat työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan harvassa. Varsinkin suuret heitot palkassa huomataan yleensä nopeasti. Oikeuteen mennään juuri Espoon kaltaisissa tapauksissa, joissa pitkä aika on nostanut summan suureksi.

"Lähtökohta väärin maksetuissa palkoissa on, että työnantajalla on oikeus saada liikaa maksettu raha kokonaan takaisin", Koskinen sanoo.

Se ei estä työntekijää esittämästä työnantajalle velkamäärän kohtuullistamista. Yhdessä Koskiselle vastaan tulleessa tapauksessa palkan perään oli pujahtanut yksi nolla liikaa.

"Työntekijä vetosi siihen, että nyt vasta palkka on oikealla tasolla. Se ei mennyt läpi."

Espoon tapaus on varoittava esimerkki yleistymässä olevasta ilmiöstä. Palkanmaksua on ulkoistettu monella työpaikalla – siitä on tulossa yhä teknisempi suoritus, jossa yksittäinen kömmähdyskin voi monistua joka kuukausi toistuvaksi virheeksi.

"Kuinka moni katsoo palkkakuittiaan? Verotuksessakin on lyhyen ajan sisällä tapahtunut niin paljon muutoksia, että palkkasumma voi vaihdella senkin takia. Palkkakuittia on syytä seurata nyt entistä tarkemmin."

Espoossa kaupunki perää takaisin koko lähes 15 000 euron saatavaa. Kun kaupunginhallitus päätti helmikuussa hylätä työntekijän oikaisuvaatimuksen, se hylkäsi myös esityksen perittävän summan pienentämisestä kahteen kolmasosaan. Peruste olisi ollut, että kyse on kaupungin virheestä. Kaupunginhallituksessa asiaa käsitellään jälleen maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat