Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurkkupöpö on huolettanut vanhempia Helsingissä

Kahdeksasta päiväkodista tehtiin ilmoitus streptokokki A -epidemiasta

Kaupunki
 
Mikroskooppikuvassa näkyy streptokokki A -bakteeri.
Mikroskooppikuvassa näkyy streptokokki A -bakteeri.

Muutamassa helsinkiläisessä päiväkodissa oireeton kurkkubakteeri on huolestuttanut vanhempia – kyse on kuitenkin tavallisesta kevättaudista, rauhoittaa kaupungin epidemiologi, infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

Kolmesta helsinkiläispäiväkodista on huhtikuun aikana tullut ilmoitus, että lasten joukossa riehuisi streptokokki A epidemian tavoin.

Lapsilla on ollut nielutulehdusta eli angiinaksi kutsuttua tautia. Kyse on voinut olla myös peräaukon tulehduksesta. Lisäksi bakteeri voi aiheuttaa maitorupea.

Maaliskuussa vastaavia epidemiaepäilyjä tuli viidestä päiväkodista. Yhteensä kahdeksan päiväkotia ovat eri puolilla kaupunkia. "Näitä infektioita on eniten keväisin, eikä tilanne ole nyt poikkeuksellinen. Poikkeuksellista tänä vuonna on ollut vanhempien reaktio."

Sekaannusta on aiheuttanut se, että joka viidennellä lapsella on nielussa pysyvästi streptokokkibakteeri. Sitä ei tarvitse oireettomana hoitaa. "Nielussa oireettomana oleva streptokokki ei aiheuta epidemiaa eikä ole taudin suurlevittäjä."

Silti joillekin oireettomille lapsille on yksittäistapauksissa määrätty antibioottikuuri.

Toinen Kotilaista huolestuttava asia on, että bakteerinäyte on otettu lapsesta, jolla on jo antibioottikuuri. Antibiootit parantavat taudin, mutta parissa päivässä kuuri ei välttämättä ole ehtinyt vaikuttaa.

"On hyvä, että tämä tuli esiin. Tämän kevään ilmiö aiheuttaa turhaa sekaannusta ja väärää tietoa, että nyt olisi poikkeuksellisen paljon streptokokkia. Tulee monta puhelua päiväkodeille ja terveysasemille, ennen kuin tilanne rauhoittuu."

Neljässä päiväkodissa epidemiaepäily on tutkittu perusteellisesti.

Kaupunki ryhtyy järeisiin toimiin eli seulontaan, jos noin joka viidennellä saman päiväkodin lapsella tai aikuisella on oireileva streptokokki A -tulehdus.

Näytteet on Kotilaisen mukaan otettava yhtä aikaa kaikista ryhmässä olevista. Seuraavana päivänä antibioottikuuri annetaan kaikille, joilta löytyy nielusta streptokokkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat