Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monen murhan tutkija Juha Rautaheimo jää eläkkeelle – ”Poliisilla on nykyään mieletön työkalupakki”

Helsingin poliisin Juha Rautaheimo jää eläkkeelle elokuussa

Kaupunki
 
Juha Metso
Rikosylikomisario Juha Rautaheimo on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi useiden suurten ja poikkeuksellisten rikosten tutkinnanjohtajana. Rautaheimo on Helsingin Laajasalossa, paikalla, josta löytyi surmattu koiranulkoiluttaja. Tapauksesta annetaan tuomio maanantaina.
Rikosylikomisario Juha Rautaheimo on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi useiden suurten ja poikkeuksellisten rikosten tutkinnanjohtajana. Rautaheimo on Helsingin Laajasalossa, paikalla, josta löytyi surmattu koiranulkoiluttaja. Tapauksesta annetaan tuomio maanantaina. Kuva: Juha Metso

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajan työhuoneessa on kaksi vanhoista valokuvista teetettyä suurennosta. Seepianvärisessä kuvassa Tauno Paloa muistuttava rikostutkija on kyykyssä rannalla ja katselee hukkunutta. Toisessa kuvassa nostetaan pääkalloa rakennuslouhoksesta Meilahden sairaalan työmaalla 1950-luvulla.

Huone on rikosylikomisario Juha Rautaheimon. Hän on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi useiden suurten ja poikkeuksellisten rikosten tutkinnanjohtajana. Niitä ovat olleet esimerkiksi Herlinin suvun perijättären sieppaus ja kahdeksanvuotiaan tytön murha.

Kuka?

Juha Rautaheimo

 Syntyi Helsingissä 1952.

 Aloitti Helsingin poliisissa ja väkivaltarikosyksikössä 1975. Palosyyn tutkijana 1975–1987, tutkinnanjohtajana vuodesta 1989.

 Yksikön virkaatekevänä johtajana 2014–2015.

 Poliisiopistossa kriminalistiikan opettajana 1988 ja 1995.

 Jää eläkkeelle vuoden 2015 elokuussa.

 Naimisissa, harrastaa kuorolaulua.

"Viimeisimpänä on ollut tämä Laajasalossa murhattu koiranulkoiluttaja. Kun tyypillinen suomalainen henkirikos on viina, kaksi miestä ja lyömäase, tutkinnalle on aina erilaiset lähtökohdat, kun surmattu löytyy ulkoa, syrjäisestä paikasta ja ilman henkilöyttä", Rautaheimo sanoo.

Hän on saapunut valokuvaa varten Laajasalon öljysataman rantaan paikalle, josta koiranulkoiluttajan ruumis löytyi. Tapauksesta annetaan tuomio maanantaina.

Rautaheimo antaa jäähyväishaastattelua – yhtä monista. Eläke koittaa virallisesti elokuussa, sitä ennen on lomaa.

Rautaheimon suhde suomalaiseen mediaan on läheinen, mutta ei aina lämmin. Tiedotusvastuu rikoksista kuuluu tutkinnanjohtajalle, eikä puhelimen loputon soiminen aina naurata.

Aina toimittajat eivät kuitenkaan pääse uutisen kannoille.

"Olen edelleen ihmeissäni, ettei tieto tutkinnasta vuotanut mediaan", Rautaheimo muistelee vuonna 2009 tapahtunutta perijättären sieppausta.

"Pasilan ruokalassa käydessämmekin puhuimme ihan jotain muuta skeidaa. Totta kai muut huomasivat, että jotain tuolla porukalla on tekeillä. Jutun ympärillä työskenteli kuitenkin parhaimmillaan lähes parisataa poliisia ympäri Suomea."

Paljasjalkainen stadilainen vietti osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan Maaningalla. Rautaheimo palasi kuitenkin etelään ja aloitti helmikuussa 1975 pääkaupungin järjestyspoliisin palveluksessa. Jo samana keväänä rikospoliisiin haettiin uutta verta.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköä kutsutaan lempinimellä Murharyhmä. Ryhmä tutkii vuosittain noin 1 300 kuolemaa.

Vaikka henkirikosten selvittämisprosentti on Helsingissä lähes sata, myös "pimeiksi" eli ratkaisemattomiksi jääneitä juttuja on. Rautaheimo luettelee uhrien sukunimiä.

"Sitten on myös Katajanokan venekauppiaan tapaus", hän viittaa kesällä 2010 veneliikkeestä kuolleena löytyneeseen mieheen. Häntä oli kohdeltu väkivaltaisesti ennen kuolemaa.

"Meillä on kuitenkin epäillyn väkivallantekijän dna. Uskon, että tapaus selviää vielä sen avulla."

Myös monet aiemmat tapaukset olisi Rautaheimon mukaan todennäköisesti onnistuttu selvittämään, jos nykyiset menetelmät olisivat olleet tuolloin käytössä.

"Nykyään poliisilla on käytössään ihan mieletön työkalupakki. Se on ehkä suurin muutos, joka on tapahtunut urani aikana."

Varsinaisen työnsä lisäksi Rautaheimo on päätoimittanut väkivaltarikosyksikön omaa lehteä, Murharyhmää, vuodesta 1997.

HS
Juha Rautaheimo oli ensimmäisenä paikalla, kun sosialistilehti Tiedonantajaa painanut painotalo Kursiivi paloi Lauttasaaressa vuonna 1977.
Juha Rautaheimo oli ensimmäisenä paikalla, kun sosialistilehti Tiedonantajaa painanut painotalo Kursiivi paloi Lauttasaaressa vuonna 1977.

Rautaheimon pääkirjoitukset tottelevat otsikkoa Elämälle vierasta. Se vaikuttaa olevan yksikössä vakiintunut ilmaisu, jolla kuvataan työn nurjaa puolta: luonnotonta, ihmisen toiselle aiheuttamaa väkivaltaa.

Eräs pääkirjoitus vuonna 2006 kertoi poliisin usein kohtaamasta asiasta, surusta. Se oli kuitenkin erilainen kuin muut: henkilökohtainen.

"Itse koin ennalta-arvaamattoman kuoleman reilu vuosi sitten. Esikoistyttäreni kuoli auto-onnettomuudessa", Rautaheimo kirjoitti.

Läheisin työtoveri toi Rautaheimolle suruviestin.

HS
Teollisuussuvun perijättären sieppaus löi Suomen ällikällä vuonna 2009. Tutkintaa johti Juha Rautaheimo.
Teollisuussuvun perijättären sieppaus löi Suomen ällikällä vuonna 2009. Tutkintaa johti Juha Rautaheimo.

"Vaikka tässä lehdessä kerrommekin kuolemasta ja erityisesti toisen ihmisen aiheuttamista vakavista rikoksista, emme koskaan saa unohtaa niitä lukemattomia surevia ihmisiä, jotka menettävät läheisensä", pääkirjoitus päättyi.

Ammatti muokkaa ihmistä, ja Rautaheimon ammatissa "elämälle vieras" on ollut lähellä joka päivä neljäkymmentä vuotta.

Niinä vuosina on tutkittu muumioituneet, ammutut, paloitellut, puukotetut, hukkuneet ja tukehtuneet. Siviiliä puistattaa.

"Ei niistä voi alkaa ajatella, että miltä mahtoi tuntua. Se johtaisi subjektiiviseen suhtautumiseen", Rautaheimo selittää.

"Subjektiivinen suhtautuminen haittaisi tutkintaa, joka on aina objektiivista. Ei näistä subjektiivisista kokemuksista voi alkaa mitään kiviriippaa perässään vetämään."

 

Kirjoittaja on avustanut Murharyhmä-lehteä viiden vuoden ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat