Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa ehdotetaan vip-kohtelua sähköautoilijoille

Norjassa sähköautojen hankintaan kannustetaan muun muassa sallimalla ajo bussikaistoilla

Kaupunki
 

Sähköauton hankintaan yritetään punnertaa kannustimia Espoossa. Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa mahdollisuutta ajaa joukkoliikennekaistoilla.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma ja 12 muuta kokoomusvaltuutettua ovat allekirjoittaneet valtuustoaloitteen "vähäpäästöisten autojen edistämisohjelman toteuttamisesta pääkaupunkiseudulla."

Vähäpäästöisen auton ei välttämättä tarvitse olla puhdasverinen sähköauto. Erittäin vähäpäästöiseksi tulkitaan auto, jossa on alle 50 gramman hiilidioksidipäästöt kilometriä kohden.

Vähäpäästöisten autojen omistajat saavat Helsingissä 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista kaupungin parkkipaikoilla. Bensiini- ja dieselautojen hiilidioksidipäästöraja on sata grammaa kilometriä kohden.

Valtuustoaloitteen allekirjoittajat eivät pidä pelkkää pysäköintietuutta riittävän isona kannusteena vähäpäästöisen auton hankintaan.

Tämän kerrotaan näkyvän erityisesti siinä, ettei pääkaupunkiseudulle ole rekisteröity kuin noin 190 erittäin vähäpäästöistä autoa.

Esimerkiksi Norjassa sähköautoja on liikenteessä huomattavasti enemmän kuin Suomessa: noin 40 000. Norjassa autoilijoita on kannustettu vaihtamaan polttomoottorilla varustettu kulkupeli sähköautoon paitsi veroedulla myös antamalla etuja liikenteeseen. Sähköautolla saa muun muassa ajaa joukkoliikennekaistoilla.

Aloitteessa ehdotetaan, että myös Espoossa sähköautot päästettäisiin bussikaistoille silloin kun se on sallittua myös takseille.

Espoon kaupungin mukaan joukkoliikennekaistoille asetetut tavoitteet vaarantuvat, jos myös vähäpäästöisten autojen annetaan käyttää niitä. Bussit voisivat siis jäädä jälkeen aikataulustaan, vaikka joukkoliikennekaistat keksittiin nimenomaan joukkoliikenteen sujuvoittamiseksi.

Aloitteessa kaivataan pelkästään sähköautoille varattuja lisäpysäköintipaikkoja joukkoliikenteen solmukohtiin.

Nekään eivät herätä varauksetonta innostusta.

Kaupungin asiantuntijat perustelevat tätä sillä, ettei muutenkin vähäisiä parkkipaikkoja kannata varata vain pienelle käyttäjäryhmälle.

Espoon kaupunginhallitus käsittelee aloitetta ensi viikon maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat