Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virasto ei kannata lokkiluotojen tekemistä

Suunnitteilla oleva Kruunusilta saattaa häätää lintuyhdyskuntia lähistön luodoilta

Kaupunki
 

Kun Helsinki tiivistyy, ihmiset saavat koteja ja lokit menettävät niitä. Jos Kruunusilta rakennetaan Korkeasaaresta Kruunuvuorenrantaan, sen pelätään häiritsevän lähistön lintuluodoilla viihtyvien lintuyhdyskuntien pesimistä.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on kuitenkin ilmoittanut, ettei se suosittele kaupunkia korvaamaan lokeille rakennustöistä aiheutunutta harmia.

Keskustelu vahingonkorvauksista alkoi viime marraskuussa kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksesta. Vihreiden Outi Silfverberg esitti, että kaupungin tulisi selvittää, voitaisiinko sillan takia mahdollisesti käyttämättömäksi jääville Nimismies- ja Emäntä-nimisille lintuluodoille rakentaa keinotekoiset korvaajat. Hiljattain valmistuneen selvityksen mukaan sillasta ja sen rakentamisesta koituvat mahdolliset haitat lintujen pesinnälle osoittautuivat kuitenkin niin epävarmoiksi, ettei kaupunkisuunnitteluvirasto päätynyt suosittelemaan keinoluotojen rakentamista.

Selvityksen mukaan lähistöllä sijaitsee lintujen pesinnän kannalta paljon merkittävämpiä luotoja kuin Nimismies ja Emäntä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee keinoluotoselvitystä kokouksessaan tiistaina. Mikäli poliitikot päättäisivät olla noudattamatta viraston suositusta ja päätyisivät rakentamaan luodot, tapauksesta tulisi historiallinen. Maailmalla keinotekoisten elinympäristöjen luominen rakentamisesta kärsiville eläimille on jo tavallista, mutta Suomessa sitä ei vielä ole kokeiltu.

Keinotekoisten luotojen selvitystä esittänyt vihreiden Outi Silfverberg sanoo edelleen toivovansa, että luodot rakennettaisiin. Selvityksessä myönnetään, että luodoilla viihtyvät linnut häiriintyvät etenkin sillan rakennusprojektista.

"Varmuutta siitä, ottaisivatko linnut nämä keinotekoiset luodot haltuunsa, ei tietenkään ole. Mutta maailmalla vastaavanlaiset kompensoinnit ovat toimineet ihan hyvin", Silfverberg sanoo.

Halpaa keinoluotojen tekeminen ei ole. Kaupunkisuunnitteluviraston selvityksen mukaan keinotekoinen luoto maksaisi rakennustavasta riippuen noin 100 000  800 000 euroa.

Kalleimmassa suunnitelmassa linnuille rakennettaisiin uusi paikallaan pysyvä luoto louheesta ja suurista lohkareista.

Halvempi ratkaisu olisi tehdä luoto kelluvan ponttonin päälle, mutta viraston teettämässä selvityksessä epäillään, ettei ponttoniluoto välttämättä selviytyisi Suomen talvista ilman säännöllisiä huoltotoimenpiteitä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) olisi jo valmis lähettämään Kruunusiltaa koskevan asemakaavaehdotuksen eteenpäin kaupunginhallitukselle.

"On kuitenkin hyvä, että tämä selvitettiin", Rautava sanoo.

Siitä, voiko Emännällä ja Nimismiehellä viihtyneiden lokkien suututtaminen johtaa jatkossa entistä pahempaan häiriökäyttäytymiseen esimerkiksi Kauppatorilla, Rautava ei ole huolissaan.

"Luulen, etteivät nämä ole niitä Kauppatorin lokkeja. Ehkä nämä ovat luotolokkeja, jotka menevät sitten muille luodoille", Rautava nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat