Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnottomuus on kasvava ongelma Espoossa

Yhä harvempi asunnoton saa kunnan kautta asunnon

Kaupunki
 

Asunnottomien määrä jatkaa kasvuaan Espoossa. Vuonna 2014 kaupungissa oli 633 yksinäistä asunnotonta, kun vuonna 2005 heitä oli 393. Asunnottomia perheitä on joitakin kymmeniä, ja heidänkin määränsä kasvaa.

Samaan aikaan yhä harvempi asunnoton saa asunnon. Kun vuonna 2005 asunnon sai 259, vuonna 2014 heitä oli 237.

Luvut ilmenevät Espoon Sähköisestä Hyvinvointiraportista, joka esitellään kaupunginhallitukselle maanantaina.

Väestönkasvu selittää asunnottomuuden lisääntymisestä suuren osan. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta kuitenkin kerrotaan, että etenkin nuorten ja maahanmuuttajien asunnottomuuden kanssa riittää työtä.

"Nuoret saattavat elellä irrallista elämää kaverien nurkissa. Maahanmuuttajia puolestaan hakeutuu pienemmistä kunnista pääkaupunkiseudulle, ja he asuvat esimerkiksi sukulaisten luona, kun etsivät asuntoa", kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes.

"Sitten on yksinäisiä miehiä, joilla esimerkiksi on päihdetaustaa."

Asunnottomuuden taustalla on usein päihde- ja mielenterveysongelmia, pitkäaikaista työttömyyttä ja myös häätöjä. Perheiden asunnottomuutta selittävät myös avioerot ja perheväkivalta.

Espoo on puuttunut asunnottomuuteen erillisten asunnottomuusohjelmien avulla, joista ensimmäinen käynnistyi vuonna 2007. Ohjelman toimet alkoivat tepsiä vasta vuoden 2011 lopussa, kun Kuninkaankallion asumispalveluyksikkö ja Olarinluoman vastaanottokeskuksen laajennus valmistuivat.

Tuolloin yksinäisten asunnottomien määrä väheni liki sadalla 544:ään. Samalla kaupunki asutti 227 asunnotonta eli 56 enemmän kuin vuotta aiemmin, ja asutettujen määrä kasvoi ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Vuosina 2013–2014 kaupunki myös onnistui vähentämään kriisimajoituksen kustannuksiaan miljoonalla eurolla. Nyt siihen kuluu noin 1,2 miljoonaa vuodessa.

Vuoden 2012 jälkeen asunnottomuusluvut kuitenkin jatkoivat rumenemistaan pienestä edistyksestä huolimatta. Suurin ongelma on, ettei asuntoja ole.

"Näyttää siltä, että kyllä tätä ongelmaa on aika vaikea poistaa kokonaan, vaikka kuinka yritetään."

"Nyt meillä on monenlaisia virityksiä käynnissä, ja yhteistyötä sosiaalitoimen ja Espoon Asuntojen välillä on tiivistetty. Espoon Asunnot majoittaa nyt 150 pitkäaikaisasunnotonta vuodessa. Y-säätiön kanssa meillä on tulossa kaksi hanketta, joiden kautta asuntoja tulee lisää."

Samalla, kun kaupunki etsii majoitusta asunnottomilleen, se pyrkii myös ennaltaehkäisemään häätöjä. Sosiaalitoimi ja Espoon Asunnot tarjoavat asukkailleen asumisneuvojien palveluja. Nuoria tuetaan myös SPR:n kanssa.

Espoossa asunnottomien osuus väestöstä on korkeampi kuin Suomessa keskimäärin. Suurista kaupungeista esimerkiksi Tampereella, Turussa ja Oulussa tilanne on parempi kuin Espoossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat