Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luksusristeilijällä syödään ähkyyn asti

Regal Princess on yksi 260 risteilijästä, jotka vierailevat kesällä Helsingissä

Kaupunki
 
Ryypätäänkö luksusristeilijällä ruotsinlaivojen tapaan?
Ryypätäänkö luksusristeilijällä ruotsinlaivojen tapaan?
Äitienpäivänä Helsinkiin rantautunut MS Regal Princess oli yksi kesän 2016 suurimmista Helsingissä vierailevista risteilyaluksista. Mutta millaista on elämä luksusristeilijän syövereissä ja eroaako se varsinaisesti suomalaisille tutuista ruotsinlaivoista?

Texasilaiset Neita ja Tevian Prohl laskeutuvat jättiläismäisen risteilyalus MS Regal Princessin kävelysiltaa Helsingin Jätkäsaareen ja lähtevät suunnistamaan kohti Temppeliaukion kirkkoa.

Äiti ja tytär kehuvat risteilykokemustaan vuolaasti.

"Kuvittele paras mahdollinen hotelli ja sitten se lipumaan veden päällä", sanoo Neita Prohl.

"Aluksen nimi viittaa prinsessaan ja juuri sellaisina meitä siellä kohdellaan", jatkaa tytär.

Muutkin rantautuvat matkustajat viljelevät ylisanoja vuolaasti.

Täytyy selvittää, löytyykö kehuille katetta.

Yli 330 metriseen luksusristeilijään pääsy on vähän kuin matkustaisi ulkomaille.

Ensin tarkastetaan passi, sitten otetaan valokuva, suoritetaan turvatarkastus ja täytetään terveystietolomake.

Sitten päästäänkin valtaisaan aulaan, jota hallitsevat kromi ja marmori. Tuoksuu teollisen puhtaalta. Aasialaistaustaiset siivoojat puunaavat loputonta urakkaansa, taustalla soi panhuilu-musakki, kaikkialla tarjoillaan hampurilaisia ja pitsaa.

Henkilökunta on äärimmäisen ystävällistä, vaikka monella yhdeksän kuukauden työpestistä suurin osa on vielä edessä. On turvallista ja helppoa, jos lompakon laskisi pöydälle, se olisi siinä todennäköisesti vielä tuntien päästä.

Ympärillä on silmiinpistävän tyhjää, koska lähes kaikki aluksen yli 3 500 matkustajaa ovat lähteneet noin neljän tunnin ajaksi tutustumaan Helsinkiin.

Kuudennentoista kannen allasbaarista löytyy kuitenkin yksinäinen herra aamuoluella.

"Heräsin vasta, ei saa ottaa valokuvaa, oloni on liian hutera siihen", sanoo skotlantilainen William Kirk.

Pokeripeli venähti edellisiltana, ja oli pakko jäädä lepäilemään, vaikka muu perhe lähti katsomaan Kauppatoria.

Regal Princessin edellinen pysähdyspaikka oli Pietari. Kaupunki oli Kirkin mukaan "silmiä avaava kokemus", jonka jälkeen Helsinki ei enää herätä kiinnostusta.

Regal Princess on yksi lukuisista Helsingissä vierailevista risteilyaluksista. Tänä kesänä pääkaupunkiin odotetaan kaikkiaan noin 260 risteilijää. Aluskäyntien määrä on melko tarkkaan sama kuin viime kesänä. Matkustajia alukset tuovat mukanaan noin 420 000, kerrotaan Helsingin kaupungin matkailutoimistosta.

Ylivoimaisesti suurin osa risteilymatkustajista tulee Saksasta, hyvänä kakkosena tulevat amerikkalaiset ja kolmatta sijaa pitävät britit. Risteilysesonki alkaa toukokuun alussa ja pääkausi kestää syyskuun loppupuolelle. Tyypillisesti risteilyalukset saapuvat Helsinkiin vierailtuaan ensin Pietarissa.

"Viime kesänä teimme kyselyn risteilymatkustajien parissa. 99 prosenttia vastanneista oli todella tyytyväisiä helsinkiläisten ystävällisyyteen ja kauppojemme palvelualttiuteen. Suurin osa haluaa nähdä Suomenlinnan kaltaisia perusnähtävyyksiä, mutta yksi kovasti suosiotaan kasvattanut on Kivikossa sijaitseva Winter World, jossa pääsee kokeilemaan talvisia olosuhteita", kertoo Helsingin risteilykoordinaattori Pihla Väänänen Visit Helsingistä.

Aluksella kaikki tuntuu kietoutuvan ruokailun, laiskottelun ja kevyen viihteen ympärille. Illat kuluvat kylpylässä, bingossa, elokuvissa ja loputtomissa buffet-pöydissä. Lähes tuhat katsojaa vetävän teatterin show-esitykset vaihtuvat päivittäin. Casinossa blackjack-pöytiä on kymmenen, kolikkoautomaatteja seinäkaupalla. Tulee vaikutelma, että ollaan ruotsinlaivalla, kaikki vain on isompaa ja enemmän.

"Syödään, sitten katsotaan illan esitys, sitten syödään lisää ja mennään nukkumaan", kuvaa Yhdysvaltojen Vermontista kotoisin oleva Mary-Louise Rodes päivien kulumista.

Hän viettää aviomiehensä Gil Rodesin kanssa aluksella kaikkiaan 28 päivää.

Risteilyjen hinnat vaihtelevat melkoisesti. Halvimmillaan yhdentoista päivän risteilypaketin Itämerellä saa noin 850 eurolla henkilöltä. Parvekkeellinen hytti lähes tuplaa hinnan. Kalleimmasta sviitistä pitääkin sitten maksaa jo yli kymmenentuhatta euroa.

"Erikseen voi ostaa lisäksi alkoholipaketin, joka maksaa noin 50 euroa päivältä. Tipit eivät myöskään kuulu pakettihintoihin", kertoo Princess Cruises -varustamon Pohjoismaiden koordinaattori Michael Korhonen.

Kun kaikkialla tarjolla oleva pikaruoka alkaa kyllästyttää, voi hakeutua parempiin ravintoloihin, joissa tarjolla on Mainen hummeria ja porterhouse-pihviä. Pöytäpaikasta veloitetaan silloin 25 dollaria henkilöltä.

Risteilypäivien lipuessa ohi budjettia voikin joutua kasvattamaan yllättävästi.

Mennään vielä katsomaan yläkantta.

Matkustajien keski-ikä on 60 vuoden tietämillä ja se näkyy. Eläkeläisillä on aikaa viettää laivalla useampia viikkoja.

Ulkona puhaltaa viimaisen kylmä tuuli, mutta se ei haittaa poreammeessa pötkötteleviä Joanne ja Arden Draneytä.

He ovat aluksella viettämässä 80-vuotispäiviään.

"Olemme Utahista, ja tämä on kymmenes risteilymme, mutta ensimmäinen kertamme Skandinaviassa. Rakastamme tätä aluetta, täällä on niin kaunista. Yksi ongelma kuitenkin on, laivassa ei ole kuin yksi tanssipaikka. Olimme kerran risteilyllä, jossa oli kolme tanssilattiaa. Siellä on todella hauskaa", Arden Draney pohtii.

He kääntävät katseensa satama-altaan ympärillä näkyvästä Jätkäsaaren työmaasta kohti valtaisaa ruutua, jossa pyörii loputon video merenalaisista eläimistä trooppisessa vedessä.

Pariskunta näyttää onnelliselta. Ainakin heille risteilyalus näyttää tarjoavan kaiken tarvittavan.

Kaisa Rautaheimo HS
Utahista kotoisin olevat Joanne ja Arden Draney olivat risteilyllä MS Regal Princessillä viettämässä 80-vuotispäiviään.
Utahista kotoisin olevat Joanne ja Arden Draney olivat risteilyllä MS Regal Princessillä viettämässä 80-vuotispäiviään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat