Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehärata mullistaa Vantaan bussilinjat – moni matkustaja ulalla muutoksista

Kaupunki
 
Tapio Vanhatalo
Helsinkiläinen Miikka Järvinen kulkee työmatkoja Kehä III:a pitkin. Vantaan bussimuutokset tulivat hänelle yllätyksenä. "En ole kuullutkaan."
Helsinkiläinen Miikka Järvinen kulkee työmatkoja Kehä III:a pitkin. Vantaan bussimuutokset tulivat hänelle yllätyksenä. "En ole kuullutkaan." Kuva: Tapio Vanhatalo

Syysliikennekauden alussa, maanantaina 10. päivä elokuuta, bussiliikenne Vantaalla mullistuu täydellisesti.

Fakta

Reittimuutoksista tietoa tarjolla

 HSL:n verkkosivustolla (www.hsl.fi/vantaanlinjasto) löytyy tietopaketti linjauudistuksesta karttoineen.

 Sivustolle on tulossa lähipäivinä Tulevaisuuden reitit -osio, joka auttaa matkustajia hahmottamaan omien kulkureittiensä muutokset.

 HSL asennuttaa Vantaan sadoille bussipysäkeille uusia kylttejä tästä viikosta lähtien. Niistä näkee, miten yksittäisen pysäkin yhteydet muuttuvat elokuun 10. päivänä.

 Kaikkien linjojen numerot muuttuvat kolminumeroisiksi, jotta numeroinnit eivät mene pääkaupunkiseudulla toistensa kanssa päällekkäin.

 HSL:n tiedotuskampanja alkaa tällä viikolla, ja se jatkuu läpi kesän aina elokuuhun saakka.

Kaikkien bussilinjojen numerot vaihtuvat, ja liki jokaiselle reitille tulee muutoksia.

Kehäradasta tulee Vantaan liikenteen sisäinen selkäranka, johon bussilinjat sovitellaan. Suorat bussiyhteydet Helsinkiin muuttuvat pääosin vaihdollisiksi. Moni bussireitti ohjautuu jatkossa kehäradan asemalle.

Muutoksen kokoon nähden liikenteen järjestäjä Helsingin seudun liikenne (HSL) on saanut suhteellisen vähän palautetta Vantaalta. HSL:ssä on totuttu, että pienimmätkin muutokset aiheuttavat kärkevää kritiikkiä.

HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink epäilee, että vantaalaisten rauhallisuus on vain tyyntä myrskyn edellä.

"Meillä on huoli, etteivät matkustajat ole vielä havahtuneet tulevaan muutokseen", Flink sanoo.

Flinkin pelko on aiheellinen, sillä HS:n pikaiseen haastattelukierrokseen ei perjantaina osu yhtään ihmistä, joka tietäisi linjastouudistuksesta.

Ihmiset ovat odottavaisia.

"Olen kuvitellut, etteivät linjamuutokset ole varmistuneet. Lapsen kanssa olemme vielä kotona, joten varmaan pärjäämme, mitä sitten tapahtuukin", sanoo Ylästöntien varresta tavoitettu Suvi Heinonen.

Tapio Vanhatalo
Ylästöläinen Suvi Heinonen hoitaa kotona lastaan Janni Snellmania. "Kohta täältä pääsee nopeimmin Helsinkiin lentoaseman kautta."
Ylästöläinen Suvi Heinonen hoitaa kotona lastaan Janni Snellmania. "Kohta täältä pääsee nopeimmin Helsinkiin lentoaseman kautta."

Ylästö on niitä Keski-Vantaan alueita, joissa bussitarjonta vähenee. Nyt Ylästöntietä ajaa kolme Vantaan sisäistä ja pari seutulinjaa, mutta elokuussa kulkee vain yksi bussi, 571.

Ylästöntien bussiliikenne on ollut Janita Tarvaisen arjessa välttämätöntä, koska hän vie ensin lapsen bussilla päivähoitoon Pakkalaan ja lähtee sitten toisella bussilla päinvastaiseen suuntaan Martinlaaksoon.

"En todellakaan tiedä, mitä tapahtuu elokuussa. Tähän mennessä yhteydet ovat olleet hyvät", Tarvainen kiittää.

Ylästön bussiliikennettä ovat HSL:n mukaan vahvistaneet ne matkustajat, jotka kulkevat Myyrmäen ja Tikkurilan väliä. Heistä osa hyppää jatkossa junaan, ennakoi HSL.

Matka-aika junalla Myyrmäestä Tikkurilaan on 23 minuuttia, kun se nykyisillä bussiyhteyksillä on keskimäärin noin 40 minuuttia.

"Kun kehärata hoitaa Myyrmäen ja Tikkurilan välisen liikenteen, Ylästön noin 5 000 asukasta eivät riitä pitämään yllä nykyistä palvelutasoa", HSL:n joukkoliikenteen suunnittelija Miska Peura perustelee.

Myös Kehä III:n bussiliikenne supistuu. Isoja työpaikka-alueita palvelevat uudet linjat kiertävät Tulkintien ja Tikkurilantien kautta.

HS:n tavoittamat työmatkailijat ovat Kehä III:n bussipysäkillä yhtä tietämättömiä muutoksista kuin Ylästöntien varren matkustajat. Espoolainen Sami Castrén ja helsinkiläinen Miikka Järvinen eivät ole linjamuutoksista kuulleetkaan.

Keski-Vantaan poikittaisliikenteen karsinta on vain osa Vantaan historiallista mullistusta.

Tapio Vanhatalo
Ylästöläinen Janita Tarvainen kuljettaa lastaan Janna Poutiaista päiväkotiin Pakkalaan bussilla. "Olen töissä Martinlaaksossa, joten toivon todella, että yhteydet säilyvät."
Ylästöläinen Janita Tarvainen kuljettaa lastaan Janna Poutiaista päiväkotiin Pakkalaan bussilla. "Olen töissä Martinlaaksossa, joten toivon todella, että yhteydet säilyvät."

Elokuussa syntyy myös uusia seudullisia yhteyksiä Espoon, Helsingin ja Vantaan välillä.

Kuntarajoja ylittäviä bussiyhteyksiä on luvassa Helsingin Suutarilasta Tikkurilaan ja Espoon Kalajärveltä sekä Niipperistä Vantaan Martinlaaksoon.

Helsingin Mellunmäestä avautuu vaihdoton bussiyhteys Pakkalaan ja kauppakeskus Jumbolle, kun metroasemalta lähtevä Vantaan bussi 62 ja Tikkurilasta lentokentälle kulkeva 61 kytketään toisiinsa tunnuksella 562.

Elokuun rysäyksessä aloittaa ajonsa myös Jokeri 2 eli runkolinja 560, joka kulkee Myyrmäestä Paloheinän tunnelin ja Malmin aseman kautta Vuosaareen ja Rastilaan.

Vantaan bussilinjastoa rajoittaa kaupungin taloustilanne. HSL on karsinut palveluja liki viidellä miljoonalla eurolla. Se vastaa kehäradan alkuvaiheen käyttökustannuksia kaupungille.

Korjaus kello 16.34: Artikkelin yhteydessä aiemmin ollut grafiikka sisälsi virheellistä tietoa reittikaduista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat