Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunki uhkaa osaa asunnostaan vuokrannutta häädöllä

Asukas on majoittanut turisteja kotisohvallaan

Kaupunki
 
Ruutukaappaus Booking.com-sivustolta, joka on yksi Frimodigin käyttämistä ilmoituskanavista.
Ruutukaappaus Booking.com-sivustolta, joka on yksi Frimodigin käyttämistä ilmoituskanavista.

Turistien majoittaminen omalla kotisohvalla voi johtaa kodin menetykseen. Paloheinässä asuva Jan Frimodig on majoittanut matkailijoita kodissaan, Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa vuodesta 2014.

Nyt kaupunki on lähettänyt asukkaalle kirjallisen varoituksen ja uhkauksen vuokrasopimuksen purkamisesta, ellei majoitustoiminta asunnossa lopu.

Tavallisesti sohvasurffauksella tarkoitetaan vastavuoroista, ilmaista yöpymistä tuntemattoman sohvalla. Frimodig on kuitenkin perinyt sohvalla yöpyjiltä 20 euron maksun. "Olen perinyt kulukorvauksen siksi, että olen pyrkinyt karsimaan majoittujien joukosta mahdolliset häiriötä aiheuttavat henkilöt sekä kattamaan minulle yöpymisestä aiheutuvat kulut", Frimodig kertoo.

Hänellä on ollut ilmoitus majoituksesta kahdella kansainvälisellä majoitusta välittävällä verkkosivustolla ja vieraita kuukaudessa noin 10–15. Frimodig korostaa, että turistien käytössä on yleensä vain olohuoneen sohva sekä lisäksi mahdollisuus keittiön ja kylpyhuoneen käyttöön. Frimodig asuu asunnossa vakituisesti, myös vieraiden läsnä ollessa.

"Haluan majoittaa kotiini vieraita, koska työskentelen itse kansainvälisessä hotellissa ja viihdyn ihmisten seurassa", Frimodig kertoo.

Hänellä ei ole tiedossa, että majoitustoiminta olisi häirinnyt naapureita. Frimodig kertoo, ettei ole ollut erikseen yhteydessä kaupunkiin turistien majoittamisesta.

Sen sijaan hän on asuntoon muutettuaan sopinut kaupungin kanssa alivuokralaisen ottamisesta.

"En pitänyt tätä sen kummempana", Frimodig sanoo.

Nyt hän on ottanut yhteyttä lakimieheen, sillä kaupungin tilakeskuksen edustajat eivät suostuneet hänen mukaansa keskustelemaan asiasta.

Helsingin kaupunki pohtii parhaillaan miten suhtautua uusiin ilmiöihin kuten sohvasurffaukseen, kertoo tilakeskuksen lakimies Heli Hietala.

"Periaatteessa kaikista asunnosta oleskelevista henkilöistä olisi aina ilmoitettava kaupungille."

Hietala ei halua kommentoida Frimodigin tapausta.

"Yritämme saada yhteisymmärrystä asiassa."

Kaisu Moilanen HS
Tuomarinkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat