Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydennysrakentamiseen kaivataan asiamiestä

Asuntoyhtiöt ja ammattilaiset uskovat alaa tuntevan neuvoille olevan kysyntää

Kaupunki
 

Neuvova asiamies voisi auttaa taloyhtiöitä onnistumaan, kun ne ryhtyvät rakennuttamaan lisäkerroksia tai uutta kerrostaloa tontille.

Tätä mieltä on yli puolet taloyhtiöistä, joille Uudenmaan liitto ja Kiinteistöliitto tekivät kyselyn täydennysrakentamisen pulmista.

Vielä enemmän tukea ajatus saa HS:n hankkiman raporttiluonnoksen mukaan rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijoilta. Heistä lähes kaksi kolmasosaa kannattaa uudenlaisen asiamiehen palkkaamista isoihin kaupunkeihin.

Täydennysrakentaminen yleistyy varsinkin pääkaupunkiseudulla, sillä kaupungit haluavat tiivistää vanhoja lähiöitä. Taloyhtiöitä taas kiinnostaa lisärakentaminen, koska yhtiö voi saada sen avulla rahaa putkiremonttiin ja muihin suuriin korjauksiin.

Esimerkiksi Helsingillä on hissiasiamies, joka auttaa taloyhtiöitä hankkimaan hissittömiin kerrostaloihin hissit.

Taloyhtiöiden väki korostaa, että osakkailla ei ole riittävää osaamista hoitaa ainutkertaista lisärakentamista. Asiamies olisi tarpeen, kun yhtiö alkaa miettiä eri vaihtoehtoja. Samalla ammattilainen voisi antaa osakkaille realistisen arvion hyödyistä ja haitoista.

Asiamiehen toivotaan selvittävän, kuinka paljon tontille voi mahdollisesti rakentaa lisää ja minkälaisia muutoksia tämä edellyttää asemakaavaan. Hän voisi myös avittaa läpi erilaisten lupaviidakkojen kohtuullisessa ajassa.

Ammattilaisten mielestä hankkeiden toteuttamisessa tarvitaan kokenutta asiamiestä, joka pystyy neuvottelemaan eri viranomaisten kanssa ja edistää yhteispeliä.

Taloyhtiöt ilmoittavat luopuneensa lisäkerroksista tai ullakkoasuntojen rakentamisesta monenlaisten vaikeuksien vuoksi. Tiukat pysäköintipaikkojen vaatimukset ovat myös kaataneet uusien asuntojen rakentamisen. Kiitosta saa Vantaan kaupunki, joka ei enää vaadi yhtä paljon pysäköintipaikkoja asuntoa kohden kuin aiemmin.

Säännökset ja määräykset hidastavat yhtiöiden mielestä tuntuvasti hankkeiden läpivientiä.

Myös nykyinen asuntoyhtiölaki mahdollistaa sen, että yksi osakas voi estää osakkaille monia etuja tuottavan täydennysrakentamishankkeen.

Vastanneet ehdottavat, että lakia muutettaisiin niin, että täydennysrakentamisesta voitaisiin päättää kahden kolmasosan enemmistöllä.

Varsinkin ammattilaiset arvostelevat nykyisiä maankäyttömaksuja, joita kunnat perivät asemakaavan sallimasta lisärakennusoikeudesta. Maksuja pidetään yllättävinä, epämääräisinä ja jopa mielivaltaisina.

Enimmillään kaupunki voi leikata itselleen 60 prosenttia saadusta arvonnoususta itselleen. Espoo perii 40–60 prosenttia korvausta, Vantaa 35 prosenttia. Helsinki antaa miljoonan euron hyödyn taloyhtiölle ja ottaa maksua vasta sen jälkeen.

Korvausten alentaminen olisi paras keino parantaa hankkeiden kannattavuutta ja lisätä yhtiöiden kiinnostusta, ammattilaiset korostavat.

"Kaupunkien toiminnassa on sisäänrakennettu ristiriita: taloyhtiöitä kannustetaan täydennysrakentamiseen, mutta samalla kerätään isoja maksuja niin, että hankkeet kaatuvat", sanoo toiminnanjohtaja Kai Haarma Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Uudenmaan liiton erityisasiantuntijan Satu Åkerblomin mukaan viimeistelty raportti täydennysrakentamisesta julkistetaan loppuvuodesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat