Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuperäinen Helsinki-teksti palaa Malmin lentokentälle

Kaupunki
 

Yhteensä 39 tonnia kiviainesta on laskeutunut Malmin lentokentälle. Ei lentokoneesta, vaan kuorma-auton lavalta. Kaksi vuotta vireillä ollut hanke ennallistaa alkuperäinen Helsinki-teksti kentän nurmialueelle on käynnistynyt.

Kello 22:n aikaan keskiviikkoiltana, kentän lentotoiminnan hiljennyttyä traktori-kaivuri alkoi rouhia maata vuodelta 1937 peräisin olevan tekstin päältä.

Maata oli tarkoitus kaivaa pois noin 10–15 senttimetrin paksuudelta. Pohjalle tulee suodatinkangas, joka pitää maa-ainekset erillään, ja lopuksi koko komeus viimeistellään kalkkikivimurskeella.

Malmin lentokentän kupeessa Puistolassa koko ikänsä asunut Klaus Wesa löysi alkuperäisen tekstin jo vuonna 2013. Se oli peittynyt kunnostuksen puutteessa nurmeen, mutta Wesa merkitsi tekstin paikat puutapeilla. Viimeiset kaksi vuotta teksti on ollut kentällä valkoisella merkintämaalilla maalattuna.

"Ehdotin jo vuonna 2013 silloiselle lentokentän päällikölle, että kunnostaisimme tekstin. Hän ei lämmennyt ajatukselle, mutta nyt päällikkö on vaihtunut, joten päätin kysyä asiaa jälleen. Uusi päällikkö ei nähnyt mitään estettä palauttamiselle", Wesa kertaa kahden vuoden kuulumisia.

Neljän miehen talkooporukka sai tarvittavan kalkkikiviaineksen lahjoituksena Nordkalk-yritykseltä. Tytyrin kaivokselta Lohjalta peräisin oleva murske saapui keskiviikkona puoli yhdeksän aikaan aamulla Malmille.

"Aamukuuteen mennessä torstaina homman pitäisi olla valmis. Teemme vaikka koko yön töitä, mutta jos ei kuudeksi ennätetä, jatketaan sitten seuraavana yönä", sanoi Wesa keskiviikkoiltana.

Klaus Wesan mukaan tekstin entisöinnillä juhlistetaan 15. toukokuuta vietettäviä Malmin kentän 77-vuotisjuhlia. Helsinki-tekstin kirjainten pinta-ala on yhteensä 100 neliömetriä.

Marju Järvinen HS
Malmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat