Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cäpsän bändi vetää jokaisen keikan täysillä

Pertti Kurikan nimipäivien menestys on tehnyt hyvää vammaisten yhtyeiden innolle

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
PKN:n menestys on Cäpsän bändin muusikoille Mika Hakalalle (vas.), Lotta Poutiaiselle, Jonna Riihikoskelle, Emilia Hämäläiselle ja Jyry Sirénille innoittaja, vaikkei punk olekaan heidän lempimusiikkiaan.
PKN:n menestys on Cäpsän bändin muusikoille Mika Hakalalle (vas.), Lotta Poutiaiselle, Jonna Riihikoskelle, Emilia Hämäläiselle ja Jyry Sirénille innoittaja, vaikkei punk olekaan heidän lempimusiikkiaan. Kuva: Rio Gandara HS

Toistaiseksi Cäpsän bändin soittolistalla on neljä kappaletta: Moottoritie on kuuma, Ihmisten edessä, Leijonan metsästys ja loppuhuipennukseksi Popedan Pitkä kuuma kesä.

Biisilista kuitenkin paisuu jo lähiaikoina.

"Seuraavaksi harjoitellaan Miljoonasateen Marraskuu ja Maija Vilkkumaan Kristiina. Niiden treenaamisessa on kova homma", sanoo Jonna Riihikoski, 22. Hän on yksi Helsingin Käpylässä sijaitsevan kehitysvammaisten toimintakeskuksen Cäpsän bändin laulajista.

Kolme kehitysvammaisten yhtyettä esiintyi keskiviikkona Helsingin kaupungin vammaisten työ- ja päivätoiminnan toimintakeskusten järjestämässä Sofianlehdon kulttuuripäivässä.

Cäpsän bändi esiintyi ensimmäistä kertaa.

"Me treenataan pommisuojassa. Se on Cäpsän toimintakeskuksen kellarissa, sinne on lyhyt matka", kertoo toinen laulaja, Timo Kokkonen, 34.

Yhdestä asiasta Cäpsän bändi ei ikinä tingi – jokainen keikka vedetään aina täysillä. Niin myös keskiviikkona.

Samassa tilaisuudessa lavalle nousivat myös Karviaismäen bändi ja Nukarin rokkibändi.

Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan nimipäivät (PKN) on toiminut innoittajana näille ja monille muillekin vammaisyhtyeille.

"Toki Pertti Kurikan nimipäivät inspiroi, mutta meidän asiakkaillamme on aika vahvoja omia näkemyksiä siitä, millaisia kappaleita he haluavat esittää. On sekä cover-kappaleita että omaa tuotantoa sanoituksista lähtien", kertoo Lila Rajamaa, Karviaismäen toimintakeskuksen johtava ohjaaja ja yksi tapahtuman järjestäjistä.

Samoilla linjoilla ovat muutkin järjestäjät: nosteessa oleva PKN-punkbändi on tehnyt hyvää kehitysvammaisten itsetunnolle ja esiintymisinnolle.

"Kyllähän se Kurikan menestys on meillä asuville kova juttu. Monethan tuntevat heidät jo koulukavereina ja muutenkin", sanoo Cäpsän ohjaaja Mika Virtanen.

"Musiikillisesti kaikki asukkaamme eivät kuitenkaan fanita punkkia. Enemmän meillä soivat perinteiset suosikit, kuten Robin ja Antti Tuisku."

Kulttuuripäivässä esiintyneiden kehitysvammaisten muusikoiden mukaan lavalle on helpompi nousta, kun "samassa tilanteessa" olevat uskaltavat soittaa koko maailman edessä.

Ei jännitä ihan niin paljoa.

"Kurikka voittaa. Ihan ylivoimaisesti. Ei muunmaalaiset voi kuin mennä kotiin", sanoo Kaarina Särkiluoto.

Cäpsän bändiläisetkin toivovat, että PKN pääsee ainakin musiikkikilpailun finaaliin saakka.

"Toivomme heille kaikkea hyvää, toivottavasti pääsevät ihan loppuun saakka", toteaa Riihikoski. "Mutta kyllä me ollaan ihan samanarvoisia, yhtä hyviä", hän jatkaa.

"Yhtä hyviä ovat, yhtä hyviä kuin me kaikki cäpsäläiset", Kokkonen vielä tähdentää.

 

Pertti Kurikan nimipäivät -yhtye esiintyy tiistaina 19. 5. Wienissä järjestettävien Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa.

Mark Autio HS
Kumpula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat