Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhin Helsinki-kuva esittää Engelin teatteria

Harvinaisessa kuvassa poseeraa marsalkka C. G. E. Mannerheimin isä

Kaupunki
 
Vanhimmassa Helsinkiä esittävässä kuvassa näkyy C. L. Engelin suunnittelema teatteritalo, joka purettiin Esplanadilta 1850-luvun lopussa. Kuvan otti todennäköisesti P. C. Liebert vuonna 1857. Hieman lännemmäksi rakennettiin myöhemmin Ruotsalainen teatteri.
Vanhimmassa Helsinkiä esittävässä kuvassa näkyy C. L. Engelin suunnittelema teatteritalo, joka purettiin Esplanadilta 1850-luvun lopussa. Kuvan otti todennäköisesti P. C. Liebert vuonna 1857. Hieman lännemmäksi rakennettiin myöhemmin Ruotsalainen teatteri.

Vanhin tiedossa oleva kaupunkinäkymä Helsingistä lähestyy 160 vuoden ikää. Se löytyi, kun HS selvitti, mikä on vanhin Helsinkiä esittävä valokuva.

Kuva on otettu keväällä 1857 Esplanadin puistossa ja esittää Helsingin vanhaa teatteritaloa. C. L. Engelin piirtämä rakennus valmistui vuonna 1827 lähelle nykyistä Ruotsalaisen teatterin taloa. Nyt paikalla on puistoa.

Vanhimman kuvan ottajasta ei ole varmuutta. Todennäköisesti näkymän tallensi tanskalaissyntyinen Petter Christoffer Liebert, joka oli ensimmäinen Helsingissä vakituisesti toiminut valokuvaaja.

Teatteritalon edessä erottuu epäselvästi neljä henkilöä: Edvard Bergh, Carl Robert Mannerheim (marsalkan isä), Julius Krohn ja Pasquito Pera. Tiedot käyvät ilmi Sven Hirnin teoksesta Kameran edestä ja takaa – valokuvaus ja valokuvaajat Suomessa 1839–1870. Yli neljäkymmentävuotias kirja on ainoa HS:n löytämä teos, jossa kuva on julkaistu. Myös Valokuvataiteen museon amanuenssi Anni Wallenius pitää otosta vanhimpana helsinkiläisenä kaupunkikuvana.

Se on mitä ilmeisimmin myös ainoa kuva Engelin teatterista, joka purettiin pieneksi käyneenä pian kuvan ottamisen jälkeen.

Vuonna 1860 valmistui epäonninen uusi teatteri, joka paloi vain kolmen vuoden ikäisenä. Sen tilalle rakennettiin välittömästi nykyisin Ruotsalaisena teatterina tunnettu talo.

Kuvan ottamisen aikoihin maisemavalokuvaus oli juuri tulossa Suomeen. Henkilökuvia oli otettu jo 1840-luvulla. Samalta vuosikymmeneltä on säilynyt myös katukuvat Turusta ja Tampereelta.

1860-luvun alkupuolella valokuvaajia oli jo muutamia. Keisari Aleksanteri II:n vierailulta Helsinkiin heinäkuussa 1863 on säilynyt jopa usean kuvaajan otoksia. Kuvissa näkyy juhla-asuun koristeltu kaupunki, mutta ei Aleksanteria itseään. Keisarin alukseen tuli matkalla vika, ja vieras saapui vasta auringon laskiessa. Siinä vaiheessa kuvaajat olivat jo luovuttaneet.

 

Lisää vanhimpia Helsinki-kuvia ja niistä koottu panoraama on osoitteessa HS.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat