Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalla lähipalvelut tulevat kotiin videoyhteydellä – katso, miten se tapahtuu

Kaupunki
 
Vantaan virtuaalivastaanotolla flunssainen saa sairaustodistuksen kotisohvalta
Vantaan virtuaalivastaanotolla flunssainen saa sairaustodistuksen kotisohvalta
Oksennustauti yllättää, flunssa vetää veteläksi, ja silti pitäisi vääntäytyä sairausloman todistusta hakemaan. Vantaan työterveysliikelaitoksen väki on saanut armahduksen työnantajan edellyttämästä pakollisesta lääkärissäkäynnistä uuden virtuaalivastaanoton avulla. Flunssainen Susanna Taipale-Vuorinen näyttää, miten sairausloman todistus heltiää työterveyshoitaja Petra Pitkäsen vastaanotolla. Toimittaja Marja Salomaa HS, kuvaus Sirpa Räihä HS, leikkaus Terhi Liimu HS.

Oksennustauti tai flunssa heikottaa, mutta työnantajan vuoksi on vääntäydyttävä vastaanotolle sairausloman todistusta hakemaan. Tämä ankea järjestely on totta monille työikäisille, vaikka erilaisia kokeiluja lupakäytännön uudistamiseksi on tehty.

Vantaan työterveysliikelaitoksen 32 000 asiakkaan arki muuttui viime viikolla. Jos työntekijän kotona on laajakaista, kotikoneessa on kamera ja yhteydet pelaavat, käynti työterveyshoitajalla hoituu virtuaalisesti.

Virtuaalivastaanotolle varataan aika puhelimitse eli sairastuneen ei tarvitse käytännössä liikahtaa pois kotisohvaltaan.

Kokemukset ensimmäiseltä viikolta ovat lupaavia. Palvelua ei ole juuri mainostettu, mutta toimitusjohtaja Anne-Marie Hovin mukaan työterveyshoitajilla on jo ollut muutama virtuaalinen vastaanottokäynti.

"Ne potilaat, joille tätä on tarjottu, ovat asennoituneet jännän asiallisesti. Heille tämä on ollut peruskauraa", Hovi luonnehtii.

Työterveyshoitaja Petra Pitkänen ennakoi, että potilasvastaanottojen lisäksi verkkokamera voi olla kätevä apuväline esimerkiksi terveystarkastuksissa. Näyttöruutu voidaan myös jakaa siten, että asiakas ja hoitaja voivat yhdessä tutkia potilasohjeita tai terveysneuvontaa.

Jos virtuaalivastaanotolla ilmenee tarvetta lääkärin vastaanotolle tai laboratoriokokeisiin, ne järjestyvät normaalisti.

"Jatkossa voi olla mahdollista, että potilas käy laboratoriokokeissa etukäteen, ja näytteiden tuloksia käydään läpi virtuaalivastaanotolla", Hovi sanoo.

Työterveysliikelaitoksen asiakkaista 6 000 on Vantaan kaupungin työntekijöitä, loput ovat eri yritysten henkilöstöä pääkaupunkiseudulta. Työterveysliikelaitoksen lisäksi videoyhteyksiä testaavat myös yhteispalvelupisteet eli Vantaa-infot.

Sirpa Räihä HS
Työterveyshoitaja Petra Pitkänen (oik.) testasi virtuaalivastaanottoa Susanna Taipale-Vuorisen kanssa keskiviikkona. Verkkoyhteys toimi molempien mielestä hyvin.
Työterveyshoitaja Petra Pitkänen (oik.) testasi virtuaalivastaanottoa Susanna Taipale-Vuorisen kanssa keskiviikkona. Verkkoyhteys toimi molempien mielestä hyvin.

Vantaa-infoissa ensimmäisen viikon kokemukset ovat olleet jopa hieman yllättäviä. Videoyhteys ei ole kiinnostanut niin paljon kuin kuntalaisneuvonnan chattipalvelu.

"Chatti on ehkä mukavalla tavalla kasvoton ja anonyymi palvelu", aprikoi palvelupäällikkö Tiina Hörkkö.

Vastaus tulee chattiin kirjallisena ja useimmiten nopeammin kuin vastaus virkamiehelle lähetettyyn sähköpostikirjeeseen.

Juuri nyt kiinnostavat esimerkiksi lasten kesäleirit. Myös matkailuneuvontaa kaivataan. Infopisteiden chat on auki maanantaista torstaihin kello 7.45–18.15 ja perjantaisin kello 7.45–13.

Vantaa-infon sähköisiin palveluihin kaupunki on asettanut kovia odotuksia. Sähköisten palveluiden on määrä tehostaa kunnallista toimintaa ja palvella entistä paremmin. Pelkona on se, että erityisryhmät, kuten esimerkiksi ikäihmiset tai maahanmuuttajat, putoavat uusien palvelumuotojen ulkopuolelle.

"Yksi iso oivallus on, ettemme me saa jättää ihmisiä yksin sähköisen asiakaspalvelun viidakkoon. Tuen on oltava kattavaa ja jatkuvaa", Hörkkö sanoo.

Sähköiset palvelut ja terveydenhuollon apuvälineet halpenevat koko ajan. Anne-Marie Hovi arvioi, että 3–5 vuoden kuluttua myynnissä on jo niin halpoja terveydentilasta kertovia välineitä, että niitä hankitaan koteihin kuin kuumemittareita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat