Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta hajauttaisi Suomea – tutkijat eri mieltä eduista

Keskusta vastustaa asukkaiden keskittymistä suuriin kaupunkeihin. Asiantuntijat vastaavat puolueen kolmeen väitteeseen hajauttamisen kilpailukyvylle tuomista eduista.

Kaupunki
 
Timo Hartikainen Lehtikuva
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on esimerkki alueellistamisesta. Sen siirtämisestä Helsingistä Kuopioon päätti keskustan ministeri Liisa Hyssälä vuonna 2008.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on esimerkki alueellistamisesta. Sen siirtämisestä Helsingistä Kuopioon päätti keskustan ministeri Liisa Hyssälä vuonna 2008. Kuva: Timo Hartikainen Lehtikuva

Kohina keskustan vaalivoiton vaikutuksista pääkaupunkiseudun tulevaisuudelle jatkuu. Viime viikolla puhuttiin keskustan talousmaantieteellisestä raportista, jonka mukaan Helsingin asuntopulaa pitäisi ratkoa hillitsemällä väestön keskittymistä pääkaupunkiseudulle.

Tällä viikolla keskusteluun liittyi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, jonka julkaisema tutkimus edustaa päinvastaista näkemystä. VATT:n mukaan väestön keskittyminen tuo Suomelle hyvinvointia, mutta hyvinvoinnin lisääntymistä estetään keskittymistä hidastavalla valtionosuus- ja verojärjestelmällä.

VATT:n kanta edustaa kansainvälisen talous- ja kaupunkitutkimuksen linjaa. Sen mukaan väestön keskittyminen suuriin kaupunkeihin auttaa yrityksiä saamaan työvoimaa, karsii julkisen sektorin kustannuksia, luo asukkaille enemmän palveluita ja synnyttää markkinoille kilpailua, joka pitää hinnat kurissa.

Keskusta haluaa Suomesta biotaloudesta ja luonnonvaroista elävän yhteiskunnan, jonka väestö ja teollisuus jakautuvat vielä vahvemmin ympäri maata.

HS pyysi Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professoria Mari Vaattovaaraa, Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtajaa Seppo Laaksoa ja Turun yliopiston akatemiatutkijaa Elias Oikarista arvioimaan keskustan hajauttamispolitiikan perusteluita. Pitkän linjan keskusta-aktiivi Juha Kuisma esittää puolueen valtuuttamana kolme perustelua. 

1 Hajauttamalla Suomesta voidaan tehdä biotalous. Hyvä, kestävä yhteiskunta elää kokonaan uusiutuvista luonnonvaroista. Biomassa, josta uusiutuva energia tuotetaan, on jakautunut suhteellisen tasaisesti ympäri maata. Niinpä biotaloudessa myös ihmiset ja teollisuus ovat hajautuneina ympäri maata. Näin syntyy suorasta luontosuhteesta elävä yhteiskunta ja tuotannon ekologinen vallankumous.

 

Kaupunkitutkijat uskovat, että biotalouden synty ja uusiutuvien raaka-aineiden ympärille keskittyvät uudet yritykset voivat virkistää joitakin jo nuupahtaneita alueita.

Tällä ei kuitenkaan voida heidän mukaansa pysäyttää väestön keskittymistä suuriin kaupunkikeskuksiin.

Myös biotalousyritykset tarvitsevat koulutettua työvoimaa, yliopistojen tutkimusta ja satamia.

Mari Vaattovaara muistuttaa, etteivät kaupungistuminen ja elinkeinorakenteen muuttuminen johdu Suomen poliittisesta päätöksenteosta vaan globaaleista markkinoista.

Vaikka Suomea on yritetty pitää sinnikkäästi haja-asutettuna, globaali virta vie meitä vastustamattomasti mukanaan. Menestyvät yritykset syntyvät sinne, missä niiden on paras toimia.  

2 Hajauttaminen johtaa julkissektorin innovaatioihin. Päätöksenteon keskittämisen sijasta alueille pitäisi antaa vahva itsehallinto. Itsenäiset kaupungit, kunnat, kylät ja yhdistykset tuottavat enemmän aloitteellisuutta kuin yksi pääkaupunkiseudulle keskittynyt suurkunta.

 Kaupunkitutkijat eivät ole samaa mieltä.

"Tutkimustieto osoittaa, että suuremmalla kaupungilla on mittakaavaetuja innovaatioiden kannalta", Elias Oikarinen muistuttaa.

Seppo Laakson mukaan yritysmaailmasta nähdään, että innovaatioiden syntymisen kannalta yrityksen kokoa tärkeämpää on avoin ja suvaitsevainen ilmapiiri. Lisäksi tärkeää on tutkimustoiminnalle annettava rahallinen tuki.

Tutkijat eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että kaupungistuminen ei toisi mukanaan myös ongelmia. Tai että pienempiä keskuksia ei tarvittaisi.

"Niissä ajatusmallit saattavat olla hieman erilaisia ja tuottaa siten innovaatioita, joita yhdessä keskuksessa ei syntyisi", sanoo Oikarinen. 

3 Hajauttaminen lisää yrittäjyyttä. Yrittäjyys on vahvaa siellä, missä yhteisöllisyys luo ihmisille sosiaalista pääomaa. Näin tapahtuu pienemmillä paikkakunnilla, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja voivat toimia eri rooleissa.

 Tutkijat muistuttavat, että Helsingissä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän yrityksiä kuin muualla Suomessa. Yritykset hakeutuvat keskuksiin työvoiman ja tutkimuslaitosten perässä. Suuressa kaupungissa on myös suuremmat markkinat.

"Jos katsotaan vaikka ravintoloita ja kahviloita, niin Helsingissä on monenlaista tarjontaa, kun taas pienemmällä paikkakunnalla on vain ABC-huoltamo", Laakso sanoo.

Yrittäjämyönteistä ilmapiiriäkin pidetään silti tutkijapiireissä tärkeänä. Esimerkiksi Pohjanmaan vahva yrittäjähenki on osin kulttuurinen tekijä.

Siitä, mihin suuntaan Suomea tullaan seuraavien neljän vuoden aikana viemään, saadaan selvyyttä, kun hallitusohjelma valmistuu.

Keskusta-aktiivi Kuisman mukaan keskustan avaukset tuomitaan liian helposti maaseudun ymmärtämättömyytenä.

Hän itse on vakuuttunut siitä, että Suomesta pitäisi tehdä yhden keskuksen metropolivaltion sijaan verkostomainen, monen keskuksen yhteiskunta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat